Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Enemmistö Suomessa epäilee mediaa

Talousasioiden käsittelyssä mediailmastoa pidetään oikeistolaisena.

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Turvapaikanhakijoita siirrettiin Konnunsuon vastaanottokeskuksesta Ruovedelle bussilla marraskuun lopussa.
Turvapaikanhakijoita siirrettiin Konnunsuon vastaanottokeskuksesta Ruovedelle bussilla marraskuun lopussa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Näitä kysyttiin

 YouGov-tutkimuksessa kysyttiin runsaalta 8 000 aikuiselta eurooppalaiselta käsityksiä median painotuksista ja luotettavuudesta.

 Verkkotutkimus tehtiin tammikuun lopulla. Tutkimusmaat olivat Suomen lisäksi Britannia, Saksa, Ranska, Tanska, Ruotsi ja Norja.

 Median poliittisia painotuksia kysyttiin viideltä aihealueelta: taloutta, asuntoasioita, terveyttä, rikoksia ja maahanmuuttoa koskevista uutisoinnista.

 Lisäksi kysyttiin, miten paljon luotettiin mm. naisia, julkkiksia, pakolaisia, poliitikkoja ja nuorisoa käsitteleviin uutisiin.

Onko Suomen tiedotusilmasto oikeistolainen? Onko uutisointi maahanmuutosta epätarkkaa?

Näin ainakin kertoo kansainvälisen YouGov-markkinatutkimusyhtiön tuore tutkimus.

Seitsemän maan kansalaisista suomalaiset pitävät mediaansa oikeistolaisimpana, etenkin taloudesta, asumisesta ja terveydestä raportoitaessa. Samansuuntaiset tulokset saatiin Britanniasta.

Tanskassa ei painotuksia oikeisto–vasemmisto-akselilla juuri nähdä. Ranskassa, Saksassa ja etenkin Ruotsissa mediaa pidetään vasemmistolaisena.

Poliittisten painotusten lisäksi YouGov-gallupissa kysyttiin käsityksiä median tarkkuudesta seitsemällä aihealueella.

Luotetaanko mediaan, kun se esimerkiksi kertoo pakolaisista ja turvapaikanhakijoista sekä etnisistä vähemmistöistä?

Tulokset vaihtelivat maasta toiseen. Eniten tiedotusvälineisiin luotettiin Tanskassa – vähiten Suomessa ja Saksassa.

Yli 60 prosenttia Suomen vastaajista piti maahanmuuton uutisointia epätarkkana.

Mediatutkijan nopea analyysi tuloksista on se, että ne kertovat myös vastaajien tilanteesta.

”Käsitykset tiedotusvälineiden poliittisesta värittyneisyydestä ovat aina yhteydessä siihen, miten vastaaja oman asemansa yhteiskunnassa näkee ja mitä politiikassa on meneillään”, sanoo tutkija Esa Reunanen Tampereen yliopiston viestinnän ja median yksiköstä.

”Yhteiskuntasopimusprosessi Suomessa näyttäytyy ihmisten mielissä ilmeisesti talousasiana. Tehdään leikkauksia, eikä median katsota vastustavan niitä tarpeeksi. Se voidaan tulkita oikeistolaisuudeksi.”

Huolesta kertoo Reunasen mukaan myös epäluottamus maahanmuuton uutisointiin. ”Selvästi kaivataan suorempaa puhetta. Median koetaan olevan liian varovainen”, hän arvioi.

”Tästä syystä tasavallan presidentin maahanmuuttoon puuttunutta puhetta valtiopäivien avajaisissa kiiteltiin laajasti.”

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajasta Elina Grundströmistä on syytä huolestua, jos kansalaiset eivät luota uutisiin maahanmuutosta.

”Luottamuksen ilmapiiri yhteiskunnassa ei kuitenkaan ole vain median varassa. Poliisille on tehty esimerkiksi tekaistuja ilmoituksia vakavista rikoksista, kuten raiskauksista.”

JSN sai vuonna 2015 ennätysmäärän maahanmuuttoon liittyviä kanteluita, tänä vuonnakin jo parikymmentä.

”Suurinta osaa ei tosin otettu käsittelyyn, sillä niissä oli kyse kantelijan omista mielenilmauksista”, Grundström kertoo.

Hänestä Suomen media on maahanmuuttoa käsitellessään luotettava – kunhan se noudattaa JSN:n edellyttämiä Journalistin ohjeita. ”Kaikki mediat eivät niihin ole sitoutuneet, kuten perussuomalaisten verkkojulkaisu Suomen Uutiset.”

YouGov ei eritellyt tarkemmin, mitä ”medialla” tarkoitetaan. Ehkä suomalaisvastaajat tosiaan laskivat siihen perinteisten tiedotusvälineiden lisäksi sosiaalisen median ja MV-lehden kaltaiset julkaisut?

”Voi olla, ettei eri medioita eroteta toisistaan”, tutkija Esa Reunanen pohtii.

Se on trendi, joka on Suomessakin jo näkyvissä.

”Se on hidasta kehitystä. Yleisradion 2015 teettämän tutkimuksen mukaan perinteisten medioiden kuten Ylen ja Helsingin Sanomien luotettavuus oli yleisön silmissä parantunut.”

Samaa sanoo Elina Grundström: ”Yleisesti ottaen tiedotusvälineet ovat uutisoineet pakolaisuudesta oikein, jatkaneet kertomaansa ja korjanneet virheellisiä tietoja, jotka ovat perustuneet esimerkiksi poliisin puutteelliseen tiedottamiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat