Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija täytti gallerian pakolaisten Lesbokselle hylkäämillä pelastusliiveillä

”Välimeren tilanne jää meille etäiseksi. Se ei ole pelkkiä numeroita, vaan oikeita ihmisiä joilla on aito hätä. Eivät ihmiset huvin vuoksi tule meren yli”, sanoo taiteilija Timo Wright.

Kulttuuri
 
Vesa Oja / HS
Timo Wright
Timo Wright Kuva: Vesa Oja / HS

Verhon takana on hämärää. Katosta roikkuva pieni valaisin antaa sen verran valoa, että lattialla röykkiöinä lojuvat pelastusliivit erottuvat. Nenään tunkee niiden muovinen haju.

Media- ja videotaiteilija Timo Wrightin (s. 1977) installaatio Kharon on esillä Galerie Anhavassa. Se on koottu Kreikan Lesbokselta kerätyistä pelastusliiveistä.

Teos ei ole mikään arvokas, hiljainen muistomerkki, vaan riisuttu, lohduton muistutus täysin turhista kuolemista, jotka jatkuvat ja jatkuvat Välimerellä tälläkin hetkellä.

Juha Mattila
Lesbokselta kerätyt hylätyt pelastusliivit täyttävät huoneen Galerie Anhavalla.
Lesbokselta kerätyt hylätyt pelastusliivit täyttävät huoneen Galerie Anhavalla.

Wright halusi pitkään tehdä teoksen Välimeren pakolaistilanteesta.

”Välimeren tilanne jää meille etäiseksi. Se ei ole pelkkiä numeroita, vaan oikeita ihmisiä joilla on aito hätä. Eivät ihmiset huvin vuoksi tule meren yli”, Wright sanoo.

Nimi Kharon eli Χάρων viittaa kreikkalaiseen mytologiaan, ja siellä esiintyvään Haadekseen eli Manalan lautturiin, joka kuljetti vainajien sieluja maanaliseen. Matka maksettiin oboli-kolikolla, joka laitettiin kuolleen suuhun. Ne, joiden rahat eivät riittäneet, joutuivat harhailemaan rannalla sadan vuoden ajan.

Anhavan näyttelyyn oli ensin tulossa Wrightilta ihan muu teos, mutta sitten hänelle tarjoutui mahdollisuus saada käyttöönsä pelastusliivejä paikallisten kontaktiensa kautta. Pelastusliivit ovat peräisin Lesboksen pohjoisrannalta, läheltä Molivosta. Wright palkkasi suomalaisen tutuntutun keräämään liivejä rannalta, ja ateenalaisen taidejärjestön kontaktin lähettämään liivit Suomeen. Itse Wright ei ole Lesboksella käynyt. Matka Kreikkaan olisi vienyt liikaa aikaa, sillä taiteilija ei ole ympäristösyistä enää vuosiin lentänyt Euroopan sisällä.

Timo Wright
Teoksessa on yli sadat käytetyt pelastusliivit.
Teoksessa on yli sadat käytetyt pelastusliivit.

”Pelastusliivi on selkeä pakolaiskriisin symboli. Halusin, että teos on yksinkertainen, karu ja vetoaa tunteisiin. Aiheessa ei ole mitään kaunista”, Wright sanoo.

”Toin pelastusliivejä Suomeen, jotta katsoja voi nähdä, haistaa ja koskettaa niitä. Toivottavasti abstrakti pakolaiskriisi muuttuu näin ymmärrettävämmäksi.”

Siinä missä journalismi kertoo asioista numeroina tai tarinoina, voi taide ottaa yhteiskunnalliseen kommentointiin lähes minkä tahansa muodon ja vedota voimakkaasti tunteisiin.

”Jokainen liiveistä on tarina. Ihmiset hylkäävät liivit kun he ajattelevat olevansa turvassa”, Wright sanoo.

Juha Mattila
Yksi Lesbokselta tuotu käytetty pelastusliivi.
Yksi Lesbokselta tuotu käytetty pelastusliivi.

Wrightin mielestä kaikki eurooppalaiset ovat syyllisiä kriisiin, mekin täällä Suomessa, maanosan toisella laidalla.

”Me olemme yhdessä laittaneet rajat kiinni niin, ettei muita reittivaihtoehtoja juuri ole. Nämä ovat turhia kuolemia jotka voitaisiin välttää jos olisi olemassa turvallinen tapa hakea turvapaikkaa”, Wright sanoo.

Taiteilija painottaa, että Eurooppa on yhä valtavan rikas maanosa, jolla on varaa hävittää miljardeja euroja pankkitukiin tai piilottaa veroparatiiseihin. Samaan aikaan se on kyvytön kehittämään turvallista ja nopeaa systeemiä turvapaikan hakemiseen.

”Euroopan maat välttelevät vastuuta. Se on surullista ja väärin. Väkimäärä ei vähene niin kauan kuin esimerkiksi Syyriassa on sota. Harva ihminen haluaa lähteä kotoaan ennen kuin pakon edessä”, Wright sanoo.

Timo Wright: Kharon Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43) 28. 2. saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat