Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supertuottaja Max Martin ja mezzosopraano Cecilia Bartoli saivat Ruotsissa miljoonapalkinnot

Abban managerin perustama Polar-palkinto on arvoltaan miljoona Ruotsin kruunua. Martin on ensimmäinen palkinnon saanut lauluntekijä.

Kulttuuri
 
Ruotsalaissyntyinen Max Martin on yksi maailman menestyneimpiä tuottajia ja lauluntekijöitä. Nyt hän saa arvokkaan Polar-palkinnon ensimmäisenä lauluntekijänä.
Ruotsalaissyntyinen Max Martin on yksi maailman menestyneimpiä tuottajia ja lauluntekijöitä. Nyt hän saa arvokkaan Polar-palkinnon ensimmäisenä lauluntekijänä.

Ruotsalainen säveltäjä ja tuottaja Max Martin sekä italialainen mezzosopraano Cecilia Bartoli saavat tänä vuonna suuren ruotsalaisen musiikkialan palkinnon, Polar-palkinnon.

Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian myöntämä palkinto on rahasummaltaan maailman suurimpia musiikkipalkintoja. Sen voittaja saa miljoona Ruotsin kruunua eli noin 120 000 euroa.

Palkinto myönnetään musiikin alan poikkeuksellisen suurista ansioista, ja se jaetaan joka vuosi sekä populaarimusiikin että klassisen musiikin tekijöille.

Tämän vuoden palkinnonsaajista Martin (syntynyt vuonna 1971 nimellä Martin Sandberg) on yksi maailman menestyneimmistä lauluntekijöistä populaarimusiikin saralla. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1999 Britney Spearsin hitillä Baby One More Time. Sittemmin Martin on ollut tekemässä kansainvälisiä listahittejä muun muassa Katy Perrylle, Backstreet Boysille, Maroon 5:lle ja Taylor Swiftille.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta Polar-palkinnon historiassa, kun palkinto annetaan lauluntekijälle. Martin on myös ensimmäinen ruotsalainen populaarimusiikin alan palkittu. Ruotsalainen kuoronjohtaja Eric Ericson palkittiin 1997.

Klassisen musiikin sarjassa palkittu Cecilia Bartoli on maailman tunnetuimpia mezzosopraanoja. Tuomaristo korostaa erityisesti hänen kolmen oktaavin äänialaansa sekä ainutlaatuista ilmaisukykyään ja eläytymistään oopperarooleissaan. Bartoli on perehtynyt varsinkin vanhaan musiikkiin ja tehnyt tunnetuksi jo unohdettuja sävelaarteita aina 1600-luvulta asti.

Polar-palkinnon tuomariston mukaan palkinnonsaajat Martin ja Bartoli edustavat täysin eri musiikkigenrejä, mutta heitä yhdistää läheisesti yksi asia: melodia.

Abban takavuosien managerin Stig ”Stikkan” Anderssonin perustamaa palkintoa on jaettu vuodesta 1992. Ensimmäisen kerran palkinnon saivat Paul McCartney sekä Baltian maat.

Suomalaisista palkinnon on saanut säveltäjä Kaija Saariaho kolme vuotta sitten.

Lisi Niesner / Reuters
Italialainen mezzosopraano Cecilia Bartoli on tehnyt tunnetuksi varsinkin vanhaa musiikkia.
Italialainen mezzosopraano Cecilia Bartoli on tehnyt tunnetuksi varsinkin vanhaa musiikkia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat