Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkitalon johto vaihtuu taas, mutta tehtävä ”ei suinkaan” mahdoton

Katja Leppäkoski vaihtui lennossa tehtävään kutsuttuun Pekka Kauraseen. Hän aikoo tehostaa myyntiä niinä iltoina, jolloin HKO, RSO ja Sibelius-Akatemia eivät saleja tarvitse.

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Helsingin Musiikkitalo avasi ovensa yleisölle elokuussa 2011.
Helsingin Musiikkitalo avasi ovensa yleisölle elokuussa 2011. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Musiikkitalo ja johtajat

 Helsingin Musiikkitalo avattiin 31. elokuuta 2011.

 Musiikkitalon johtajana toimi aluksi Helena Hiilivirta ja palveluyhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Kenneth Katter. He irtisanoutuivat marraskuussa 2011.

 Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin helmikuussa 2012 Katja Leppäkoski. Hän hoiti molempien irtisanoutuneiden tehtäviä ja jatkaa 12. helmikuuta 2016 saakka.

 Musiikkitalon palveluyhtiön määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi on kutsuttu Pekka Kauranen. Hän on toiminut Suomen kansallisoopperan hallintojohtajana ja viimeksi Keravan kaupungin kehitysjohtajana.

Musiikkitalon palveluyhtiön toimitusjohtaja Katja Leppäkoski jättää tehtävänsä.

Määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi on kutsuttu ensi maanantaista lähtien vuodeksi Pekka Kauranen. Hän toimi aikoinaan Suomen kansallisoopperan hallintojohtajana silloisen pääjohtajan Erkki Korhosen kauden myrskyisinä loppuvaiheina.

Viimeksi Kauranen toimi Keravan kaupungin kehitysjohtajana. Keski-Uusimaan mukaan hän riitautui Keravan värikkään kaupunginjohtajan Petri Härkösen kanssa.

Musiikkitalon päätoimijat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Sibelius-Akatemia suhtautuvat vaihdokseen tyynesti. ”Toimintamme jatkuu normaalisti.”

Musiikkitalon palveluyhtiölle jää päätoimijoilta tylsät, mutta tärkeät palvelutehtävät eli esimerkiksi vahtimestaripalvelujen, lipunmyynnin ja väliaikatarjoilujen järjestäminen sekä salien vuokraus ulos silloin, kun päätoimijat eivät tarvitse niitä.

Omaa ohjelmabudjettia palveluyhtiöllä ei ole paitsi niinä harvoina iltoina, jolloin Musiikkitalon säätiön pienet rahoitusresurssit sen mahdollistavat. Palveluyhtiöllä ei myöskään ole varsinaista myyntiorganisaatiota.

Keskeinen tehtävä on palvelujen turvaaminen päätoimijoille ja salien vuokraajille.

Tätä rakenteellista ongelmaa Radion sinfoniaorkesterin entinen ja Tukholman sekä BBC:n filharmonikkojen nykyinen ylikapellimestari Sakari Oramo kritisoi viime lokakuussa kovin sanoin HS:n haastattelussa.

”Rakennettiin seinät ja päätoimijoille tilat, mutta muuta korkeatasoista ohjelmaa on liian vähän”, Oramo suomi.

Esimerkiksi Tukholman Konserthuset ja Pariisin Philharmonie de Paris omaavat ohjelmabudjetin. Suomessa on katsottu RSO:n, HKO:n ja Sibelius-Akatemian rahoituksen riittävän.

Musiikkitalossa riittää toki tarjontaa. Eri saleissa järjestetään vuodessa noin tuhat konserttia ja erilaista tapahtumaa. Musiikkitalo on lisännyt Helsingin ydinkeskustan musiikkitarjontaa erittäin merkittävästi.

HKO:n ja RSO:n yleisömäärät ovat uuden talon myötä myös selvästi kasvaneet, ja kausikorteista lähes taistellaan.

Päätoimijoiden ulkopuolisen tarjonnan huippuhetkiä ovat olleet Berliinin ja Wienin filharmonikkojen kaltaisten huippuorkesterien vierailut Helsingin juhlaviikkojen saaman säätiörahoituksen turvin. Toisaalta vuonna 2014 isossa salissa ei ollut tapahtumia 114 iltana.

”Laskuista voi heti jättää pois pääsiäisen, juhannuksen ja joulun”, Leppäkoski muistutti HS:lle lokakuussa 2015.

Lisäksi sunnuntait ovat haastavia henkilöstökulujen tuplaantumisen takia, ja kaupalliset tapahtumajärjestäjät ovat vieroksuneet maanantai- ja tiistai-iltoja.

Syksyllä 2015 salien ulosvuokraus putosi budjetoidusta. Tarkat luvut saadaan myöhemmin.

”Pudotus ei ollut dramaattinen”, hallituksen puheenjohtaja Veikko Kunnas kertoo.

Leppäkosken kaudellakin riideltiin. Tietohallintopäällikkö erosi kesäkuussa 2014 ja arvosteli Leppäkoskea kovin sanoin. Osa alaisista harkitsi myös oikeustoimia yhtiötä vastaan palkkakiistan vuoksi.

”Ne asiat selvitettiin ja ovat nyt jo ollutta ja mennyttä. Ne eivät aiheuttaneet epäluottamusta toimitusjohtajaa kohtaan”, Kunnas kertoo.

Onko tehtävä jo rakenteellisesti aivan mahdoton, kun toimitusjohtajat jatkuvasti vaihtuvat?

”Ei suinkaan. Olihan Katjakin tässä lähes neljä vuotta”, Kunnas sanoo.

Pekka Kaurasen mukaan hänen tulevat työtehtävänsä Musiikkitalossa painottuvat talouden ja myynnin tehostamiseen, markkinoinnin kehittämiseen ja rakenteiden uudistamiseen esimerkiksi kehittämällä yhteistyötä muiden laitosten kanssa. Yksi kumppani voisi olla viereinen Finlandia-talo.

”Hallituksen kanssa on nyt sovittu kestävän talouspohjan luomisesta Musiikkitalolle. Sen jälkeen sitten katsotaan minkä tyyppistä johtamista Musiikkitaloon tarvitaan”, Kauranen sanoo HS:lle.

Tehtävä ei liene hänellekään helppo. ”Musiikkitalon yksi ongelma on raskas tase, joka yhtiöllä on. Se muodostuu teknisistä investoinneista”, Kauranen pohtii.

Teknisillä investoinneilla Kauranen viittaa laitteisiin, joita tapahtumien järjestämiseen tarvitaan. Kyse on kalliista tekniikasta, jota pitää säännöllisesti uusia.

Kimmo Räisänen
Katja Leppäkoski Musiikkitalossa huhtikuussa 2012, pari kuukautta johtajana toimittuaan.
Katja Leppäkoski Musiikkitalossa huhtikuussa 2012, pari kuukautta johtajana toimittuaan.
Hyvinkään kaupunki
Pekka Kauranen tulee Musiikkitaloon Keravan kaupungin kehitysjohtajan tehtävistä.
Pekka Kauranen tulee Musiikkitaloon Keravan kaupungin kehitysjohtajan tehtävistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat