Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori syyttää yliopistoja ”jatkuvasta valittamisesta” – Helsingin yliopiston rehtori torjuu arvostelun

Rehtori Jukka Kola kaipaa laatuvertailua opinnäytteisiin ja tehostusta tutkimuksen rahoittamiseen

Kulttuuri
 

Turha valitus pois yliopistoista, kirjoitti Pekka Neittaanmäki eilen Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkelissaan.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan dekaani pitää Suomen yliopistojen rahoitusta edelleen ”kohtuullisena”, eivätkä Suomen tiede ja kilpailukyky murene ”muutaman prosentin vähennyksistä”.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola ei kuitenkaan katso valittaneensa turhaan, kun on kommentoinut loppuvuodesta 2015 yliopistoonsa kohdistuneita leikkausvaatimuksia.

”Meillä leikkaustarve on yli kymmenen prosenttia, minkä takia henkilökuntaa on vähennettävä liki kuudellasadalla. Emme ole valittaneet, kun olemme kertoneet, miten näin suuret leikkaukset vaikuttavat.”

Irtisanottavien joukossa on opettajia ja tutkijoita yli seitsemänkymmentä.

Siitä Kola on Neittaanmäen kanssa samaa mieltä, että yliopistoissakin on uudistamisen ja kehittämisen tarvetta.

Puhe tästä kiihtyi jo viime syksynä, kun uusi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) paimensi korkeakouluja sekä tehostamaan toimintojaan että parantamaan laatuaan.

Vastavetona liki kahdeksankymmentä Suomen tiedeyhteisön jäsentä allekirjoitti nk. Marraskuun manifestin, jossa vedottiin hallitukseen ja eduskuntaan, jotta ne eivät vaurioittaisi yliopistoja pysyvästi mittavilla budjettileikkauksilla. Mukana oli kanslereita, rehtoreita, akateemikkoja, akatemiaprofessoreja, huippuyksikön johtajia, professoreja ja tutkijoita eri yliopistoista.

”Ongelmia pitää ratkaista järkevillä rahoituspäätöksillä, ei budjettien kiristyksellä äärimmilleen”, lausunnossa sanottiin.

Manifestissa kuitenkin myönnettiin, että yliopistoissa laatu kaipaa kohentamista, järjestelmä on hajanainen, monet yksiköt liian pieniä. Myös Pekka Neittaanmäki kirjoitti sekä tutkimuksen että rahoituksen sirpaleisuudesta.

Yksiköitä Suomessa riittää, Jukka Kola myöntää ja luettelee: ”Yliopistoja on viisitoista, ammattikorkeakouluja kaksikymmentäviisi, valtakunnallisia tutkimuskeskuksia kymmenen. On vaikea uskoa, että se parantaa koulutuksen tai tutkimuksen laatua.”

Hän jakaisi Suomen viiteen–kuuteen korkeakoulualueeseen, joilla toimivat yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset järjestäisivät toimintansa itsenäisesti, alueen omien voimavarojen ja työllisyystarpeiden mukaan.

”Tärkeintä on järkevä työnjako, ei välttämättä yksiköiden lakkauttaminen.”

Yliopistojen ja tutkimuksen rahoituksessa ratkaisevaa on Jukka Kolan mukaan laatu. Sitä pitää myös arvioida ja tarkkailla paremmin.

Helsingin yliopistolla ei tähän asti ole ollut huolta, sillä se on päässyt maailmanlaajuisessa vertailussa sadan parhaan joukkoon.

Pekka Neittaanmäen mielestä maistereita on kuitenkin koulutettu liikaa, eivätkä valmistuvat tohtoritkaan ole kaikki järin päteviä. Hän kritisoi myös tutkimuksen pikku puroista koostuvaa rahoitusta ja hakemusrumbaa, johon menee professoreilta suhteettoman paljon aikaa.

”Tarvitaan valtakunnallisia laatuvertailuja opinnäytteisiin ja tehokkaampia prosesseja tutkimuksen rahoittamiseen, etenkin niukemmiksi käyvinä aikoina”, Kola sanoo.

”Tässä on tosiaan norminpurkutalkoiden paikka, mutta se on myös yliopistojen omissa käsissä.”

It-tutkija kun on, Neittaanmäki suosittelee yliopistojen tehostamislääkkeeksi digitaalisia alustoja ja enemmän akateemisen tason it-opetusta ylipäätään.

Hyvä idea, Kola sanoo. ”Mutta ennen kuin se toteutuu, on digitalisoitava koko koulutusjärjestelmä, ja sitä varten on koulutettava uudella tavalla kaikki opettajat.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat