Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS hyvin esillä Bonnierin suuri journalistipalkinto -kisassa – ehdolla Uutisraportti ja kolme toimittajaa

Kulttuuri
 
Uutisraportti ehdolla Bonnierin suuri journalistipalkinto -kisassa
Uutisraportti ehdolla Bonnierin suuri journalistipalkinto -kisassa
Uutisraportti kilpailee Bonnierin suuren journalistipalkinnon Vuoden journalistinen teko -sarjassa. Uutisraportti kertoo satiirisella ja pistävän kriittisellä otteella viikon uutistapahtumista lauantaisin HSTV:ssä.

Helsingin Sanomien Uutisraportti sekä kolme toimittajaa ovat ehdolla Bonnierin suuren journalistipalkinnon saajiksi.

Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden kirja ja Vuoden journalisti -palkintojen saajat julkistetaan suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla tiistaina 15.3.

Vuoden journalistiksi on ehdolla kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija Vesa Sirén. Sirénin erikoisalaa on klassinen musiikki, ja hän on tunnettu erityisesti Jean Sibelius -asiantuntijana.

HS
Vesa Sirén
Vesa Sirén

Vuonna 2015 Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuonna Sirén teki useita Sibeliuksen merkitystä valottavia juttukokonaisuuksia Helsingin Sanomiin.

Niihin kuuluivat kapellimestari Simon Rattlen tunnin mittainen haastattelu HSTV:ssä , Pekka Kuusiston henkilökuva Kuukausiliitteessä sekä Sibeliuksen syntymäpäivänä ilmestynyt kuvitteellisesti laadittu haastattelu kansallissäveltäjälle, jossa yhdistettiin ajankohtaisia kysymyksiä ja aidoista dokumenteista löytyviä Sibeliuksen vastauksia.

Sirén tuli kesätoimittajaksi 1991 HS:n kulttuuritoimitukseen. Nykyään hän on erityisen innostunut digitaalisista kanavista ja videojournalismista.

”Nykyään saan jutut myös soimaan. Se rikastaa sekä tekijälle että vastaanottajalle journalistista kokemusta”, hän sanoo.

Viime vuonna Sibelius-seura palkitsi Sirénin Sibelius-mitalilla. Vuonna 2010 hänet palkittiin Tieto-Finlandialla teoksestaan Suomalaiset kapellimestarit – Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin.

Vuoden juttu -sarjassa ehdolla on HS:n toimittajan Tuomo Pietiläisen juttu Portugaliin veropakolaisiksi muuttavista yritysjohtajista.

HS
Tuomo Pietiläinen
Tuomo Pietiläinen

Kirjoitus kolmen vuorineuvoksen muutosta Portugaliin (HS 29.7.2015) paljasti aivan uuden ilmiön Suomessa: varakkaiden yritysjohtajien veropakolaisuuden.

Yritysten verojen välttelystä on kirjoitettu paljon, mutta johtajien muutto nollaverolle heti näiden päästyä eläkkeelle oli ennenkuulumatonta.

Jutussa kerrottiin, että Portugaliin ovat kotipaikkansa keväällä 2015 siirtäneet työurallaan EK:n luottamustehtävissäkin toimineet johtajat: Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen ja Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran.

Vuoden kirjaksi on ehdolla HS:n Kimmo Oksasen Kasvonsa menettänyt mies , joka on omakohtainen teos toimittajan sairastamasta bakteeritulehduksesta, joka oli vähällä viedä hänen henkensä.

HS
Kimmo Oksanen
Kimmo Oksanen

Oksanen on tullut tunnetuksi niiden asioista kirjoittavana, jotka eivät pysty pitämään meteliä itsestään. Hän on seurannut romanikerjäläisten tarinoita Romaniaan asti. Turvapaikanhakijoiden tarinoista hän teki joulun alla valokuvaaja Stefan Bremerin kanssa näyttelyn.

Kirjassaan Oksanen valottaa sitä, miltä tuntuu joutua muiden armoille, ja kuinka avuton ihminen voi olla muiden varaan ja sairaalahoitoon joutuessaan.

Kirjan ilmestymisen jälkeen Oksanen on kiertänyt puhumassa kokemuksistaan niin tavallisille lukijoille, lääkäreille kuin hoitajillekin.

Omasta rankasta kokemuksesta ei ole päässyt irti, vaikka kirja on lähtenyt käsistä. Lukijat ovat halunneet kuulla tarinaa yhä uudestaan ja uudestaan.

Oksanen toivoo, että hänen kirjastaan jäisi elämään arkisen elämän arvon ymmärtäminen ja hyväksyminen. Hän haluaa julistaa kuolemaa narsismille.

”Me ollaan täällä toisiamme varten”, hän sanoo.

Vuoden journalistinen teko -sarjassa palkinnosta kilpailee Uutisraportti, joka kertoo satiirisella ja pistävän kriittisellä otteella viikon uutistapahtumista lauantaisin HSTV:ssä.

Ohjelma on noussut lyhyessä ajassa kulttimaineeseen ja nettitelevision mittakaavassa suurten yleisöjen suosikiksi. Verkosta se siirtyi myös Nelosen ohjelmistoon viime vuoden syksyllä.

Uutisraporttia käsikirjoittavat Helsingin Sanomien toimittajat, ja juontajana toimii Tuomas Peltomäki.

”Ohjelma on poliittinen satiiri ja uutisparodia, joten sitä ei samalla tavalla sido uutisgenren konventiot tai tavat tehdä. Se on siis älyttömän paljon vapaampaa. Se saa olla mielipiteellinen, hauska, joskus surrealistinen, joskus vakava ja syvällinen”, hän sanoo.

”Me ollaan kuitenkin kaikki ns. kovien aiheiden toimittajia sielultamme, joten ilmaisutapojen lisäksi me saadaan nautintoa ihan perinteisestä kovasta journalismista, faktatsekkauksesta ja yllättävistä oivalluksista. Ne kuitenkin loppujen lopuksi ovat se ohjelman ydin.”

Peltomäen mukaan ohjelman esikuva on amerikkalainen Daily Show.

”Ei Daily Show'takaan kukaan katsonut pelkkien läppien vuoksi, vaan siksi, että se tarjosi erittäin kriittistä ja terävää kommentointia uutisaiheisiin”, Peltomäki sanoo.

Voit katsoa uusimman, uutta kautta ennakoivan erikoisjakson Uutisraportista täältä.

Kilpailussa Vuoden juttu -kategorian muut ehdokkaat ovat Jessikka Aron Yle Kioskiin tekemä Venäjän trollit Suomessa sekä Mirva Heiskasen, Pekka Lähteenmäen, Ismo Virran ja työryhmän Kuoleeko media? -juttusarja Talouselämässä.

Vuoden journalistisesta teosta kilpailevat Uutisraportin kanssa Aamulehden kulttuuritoimituksen Viikko Tallinnassa -projekti ja Anne Leppäjärven johtama toimittajakoulutus Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Vuoden kirja -ehdokkaina ovat myös Niina Junttilan Kavereita nolla – Lasten ja nuorten yksinäisyys ja René Nybergin Viimeinen juna Moskovaan, ja Vuoden journalisti -ehdokkaina Ylen Tom Kankkonen ja freelancer Markus Leikola.

Markus Jokela / HS
Uutisraportin tiimi Jussi Sippola (vas.), Pekka Torvinen, Paavo Teittinen, Tuomas Peltomäki ja Henry Lehto on ehdolla Bonnierin suuren journalistipalkinnon saajaksi.
Uutisraportin tiimi Jussi Sippola (vas.), Pekka Torvinen, Paavo Teittinen, Tuomas Peltomäki ja Henry Lehto on ehdolla Bonnierin suuren journalistipalkinnon saajaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat