Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin elokuvajuhlat alkoivat Coenin veljesten Hollywood-satiirilla, joka on täynnä tähtiä – ”En arvannut, että olisin tässä elokuvassa näin pöhkö”, George Clooney kertoo

Hollywoodia ja 1950-lukua romantisoiva Hail, Caesar -komedia tarjoaa elokuvien ystäville paljon hykerreltävää.

Kulttuuri
 
George Clooney esittää elokuvassa 1950-luvun näyttelijää, jolla on iso rooli elokuvassa Rooman imperiumista ja Jeesuksesta.
George Clooney esittää elokuvassa 1950-luvun näyttelijää, jolla on iso rooli elokuvassa Rooman imperiumista ja Jeesuksesta.
Fakta

Suomalaiset Berliinissä

 Berliinin elokuvajuhlat on alan kansainvälinen suurtapahtuma, jossa on perinteisesti esillä myös suomalaisia elokuvantekijöitä.

 Festivaalilla saa ensi-iltansa saksalaiselokuva Deadweight, jossa Tommi Korpela näyttelee pääosassa rahtilaivan kapteenia.

 Mika Taanilan ohjaama Mannerlaatta on esillä festivaalin virallisessa ohjelmistossa. Lentopelosta kertovan, kokeellisen elokuvan liikkuvan kuvan osuudet on valmistettu valokopioimalla lentodokumentteja filmille.

 Lisäksi Berliinissä julkistetaan Tom of Finland -elokuvan näyttelijänimiä. Elokuvaa ryhdytään kuvaamaan keväällä.

Maailman suurimpiin kuuluvan elokuvajuhlan avajaiset, väenpaljoutta, salamavaloja ja iltapukuja. Voiko silloin olla parempia vip-vieraita kuin George Clooney, Tilda Swinton, Josh Brolin ja Channing Tatum. Eipä juuri.

Näyttelijät toi Berliiniin torstaina käynnistyneille elokuvajuhlille avajaiselokuva Hail, Caesar. Se on elokuva elokuvista, komedia Hollywoodista, unelmien tehtaasta ja myös sen synkästä puolesta.

”Elokuva on romantisoitu kuva 1950-luvusta ja Hollywoodista. Koneisto oli hyvin suunniteltu. Emme romantisoi sitä, ihailemme lähinnä”, sanoi elokuvan toinen ohjaaja Joel Coen torstaina Berliinissä.

Veljespari Joel ja Ethan Coen ovat kuuluneet Hollywoodin kärkikalustoon vuosikymmeniä, vuonna 1984 valmistuneesta esikoiselokuvasta Blood Simplestä lähtien. Tuotteliaan kaksikon huipputöihin lasketaan usein komediat Barton Fink ja Big Lebowski sekä rikoselokuvat Fargo ja Menetetty maa.

Auteur-veljesten tavaramerkkejä ovat vahvat henkilöhahmot, syvä nyanssien taju sekä erilaisten tyylilajien hallinta, erityisesti satiirisen komedian. Näistä tutuista paloista koostuu myös Hail, Caesar. Coenit suunnittelivat sitä jo yli kymmenen vuotta sitten. He ovat elokuvan ohjaajia ja myös käsikirjoittajia.

Uudessa satiirissaan Coenit käsittelevät lempeällä kädellä 1950-luvun Hollywoodia, elokuvan kultakautta, jolloin studiot olivat isoja, elokuvat olivat isoja, tähdet olivat isoja. 1950-luvulla syntyneet, kuusikymppiset Coenit käsittelevät samalla omia lähtökohtiaan, elokuvanhistoriaa, jotka ovat muovanneet heitä ja heidän sukupolveaan elokuvantekijöinä. Elokuva on siis eräänlainen Coenien itsetilitys, rippi.

Hail, Caesar ei ole elokuvana mitenkään täydellinen, mutta elokuvien ystävälle se tarjoaa paljon hykerreltävää.

Elokuvassa tehdään elokuvaa, on vuosi 1951 ja tuotantoputkessa on Ben Hur -tyyppinen ”vuoden suurin elokuva” Jeesuksesta. Tarinan alussa kuvitteellisen Capitol Picturesin päätähti, viinaan ja naisiin menevä Baird Whitlock (George Clooney) kuitenkin katoaa. Näyttelijän mysteeriä ryhtyy ratkomaan elokuvan keskushenkilö, studion mahtipomo Eddie Mannix (Josh Brolin).

Hail Caesar! on monien herkullisten roolien elokuva. Josh Brolin on elokuvan keskushenkilö, studion pomo ja imagovahti Eddie Mannix.
Hail Caesar! on monien herkullisten roolien elokuva. Josh Brolin on elokuvan keskushenkilö, studion pomo ja imagovahti Eddie Mannix.

Mannix on studion vallankäyttäjä ja ennen muuta sisäinen siivooja, joka pitää huolta studion imagosta, näyttelijöiden imagosta ja siitä, että tuotanto pysyy käynnissä eikä moraalisia lipsahduksia tule julki.

Mannix on todellinen henkilö, jonka esikuva, samanniminen Eddie Mannix oli iso pamppu MGM:llä, yhdellä Hollywoodin isoista studioista. 1950-luvun Hollywood oli kaksinaamainen paikka kaksinaamaisena aikana. Elokuvien varjossa rehottivat monenlaiset ongelmat: prostituutio, päihteet, kommunistivainot, rotuerottelu ja homofobia. Tarvittiin Mannixin kaltaista yhden miehen katupartiota.

Alison Rosa
Mannix sihteereineen (Heather Goldenhersh) studioalueella.
Mannix sihteereineen (Heather Goldenhersh) studioalueella.

Elokuvan Mannixissa näkyy, mitä Coenit ajattelevat kultavuosien Hollywoodista. Miehet olivat kovia, mutta heidän ongelmansa välillä myös tuikitavallisia ja huvittavia – ainakin Coenin tulkinnassa. Esimerkiksi Mannixin henkilökohtainen ongelma elokuvassa ovat savukkeet, joita hän yrittää olla polttamatta.

Studion palaverissa sama mies istuu eri kirkkokuntien edustajien kanssa kiistelemässä Jeesuksen persoonasta ja millaisena hänet on sopiva esittää. Niin monilla on mielipide elokuvasta, taiteista vaarallisimmasta.

Hail, Caesar kärsii päähenkilöiden yksiulotteisuudesta eikä sen elokuvahuumorikaan ole ennenkuulumatonta. Silti on vaikea olla pitämättä Coenien tavasta leikitellä historialla, kuvilla ja mielikuvilla.

Elokuva kierrättää Hollywoodin tarinoita, tai ainakin se vaikuttaa tekevän sitä. Joel Coenin mukaan vain yhtä tarinaa lainattiin suoraan.

”Se on totta, että Loretta Young aikoinaan adoptoi oman lapsensa. Mannix taas oli ihmisenä hyvin erilainen, mitä Josh Brolin näyttelee.”

Upein kohtaus osuu Channing Tatumille, Hollywoodin nykytähdelle. Tatumin kohtaus on musikaalinumerojen pastissi, joka vetää vertoja Hollywoodin kultakauden vastaavillle.

”Tanssia oli käsikirjoituksessa aluksi vain kolme rivä. Siitä se kasvoi äkkiä kuuteen minuuttiin. Minulla oli ensimmäistä kertaa steppikengät jalassa”, Tatum sanoo.

Toisessa kohtauksessa Tatum ja kuoro vetävät hartaasti Varshavjankaa.

Coenit ovat sävyjen, yksityiskohtien, vihjeiden havainnoijia. Mikseivät he tee kokonaista musikaalia?

Yhteen ja samaan tarinaan on saatu upotettua sekä Jeesus että kommunistit, elokuvanteon hienous ja kamaluus, homoerotiikan pelko ja valkoisen Hollywoodin kritiikki sekä tukku mainioita potretteja elokuvanteon ammattilaisista.

FABRIZIO BENSCH / REUTERS
George Clooney (vas.), Channing Tatum, Josh Brolin, Ethan Coen, Alden Ehrenreich, Tilda Swinton ja Joel Coen poseerasivat kuvaajille Berliinin elokuvajuhlilla torstaina.
George Clooney (vas.), Channing Tatum, Josh Brolin, Ethan Coen, Alden Ehrenreich, Tilda Swinton ja Joel Coen poseerasivat kuvaajille Berliinin elokuvajuhlilla torstaina.

”Olen tehnyt veljesten kanssa neljä elokuvaa ja aina minulle tarjotaan varttihullun rooleja. En arvannut, että olisin tässä elokuvassa näin pöhkö”, Clooney sanoi.

”Olemme kaikki täällä siksi, koska heidän työnsä kiinnostavat meitä paljon. Sehän on selvää”, Clooney vakavoitui.

”Hauskaa, että heillä on hauskaa minun kanssani.”

Clooney esittää elokuvassa yksinkertaista näyttelijää, joka on kaikkien ympäri puhuttavissa.

Moraalia valvovaa studiopomoa vastassa elokuvassa on ryhmä militantteja käsikirjoittajia, joita ohjaa marxilainen kumousideologia. Sunnuntaikommunistit pitävät dialektiikan opintopiiriään hulppeassa merenrantahuvilassa. Mukana ovat myös liihottelevat juorutoimittajat, jotka kulkevat studion talutusnuorassa. On myös tukku näyttelijöitä, ei-niin-kovin-lukeneen oloisia, sekä hämärässä leikkaamossa työtä tekevä yksinäinen leikkaaja, jonka huivi on liian lähellä projektoria.

Mainio on myös Ralph Fiennesin esittämä ohjaaja, joka saa eteensä tumpelon cowboynäyttelijän, jota herkullisesti esittää Alden Ehrenreich. Hän on lassoa heiluttava lännensankari, jonka myötä elokuvassa nähdään henkeäsalpaavan huvittava westernkohtaus. Ja kun kuviin saadaan Scarlett Johansson, nähdään valkokankaalla huikea vesinumero, kuviokelluntaa ja vedenneitoja.

Hail, Caesar! -elokuvan ensi-ilta Suomessa 4. maaliskuuta.

Scarlett Johansson esittää tähteä, joka tekee uraa 1950-luvun uimarielokuvissa vedenneitona.
Scarlett Johansson esittää tähteä, joka tekee uraa 1950-luvun uimarielokuvissa vedenneitona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat