Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö, miten ison osan lapsuudesta Disney omistaa? Mikki ja Aku ovat enää sivuhenkilöitä viihdejätin hahmogalleriassa

Kulttuuri
 
Carlo Allegri / Reuters
Frozen-elokuvan sisarusten suosio kestää. Elokuva saa jatkoa ja siitä tehdään myös musikaali Broadwaylle.
Frozen-elokuvan sisarusten suosio kestää. Elokuva saa jatkoa ja siitä tehdään myös musikaali Broadwaylle. Kuva: Carlo Allegri / Reuters

Kun Disney kasvoi viihdeimperiumiksi, sen kärjessä olivat Mikki Hiiri, Aku Ankka ja muut tutut hahmot. Nyt kärjessä on jotain ihan muuta.

Se näkyy tuloksesta.

Disney kertoi tiistaina 9. helmikuuta tehneensä alkuvuonna huipputuloksen. Tulos kasvoi jopa 28 prosenttia. Kasvun veturina oli tuore Star Wars – The Force Awakens -elokuva, sen oheismyynti ja vanhojen Tähtien sota -elokuvien oikeuksien myynti.

Disney on jo pitkään laajentanut toimintaansa ostamalla erilaisia viihdeyhtiöitä. Sitä kautta myös sen hallinnoima hahmogalleria on entisestään kasvanut ja monipuolistunut.

Animaatiostudio Pixarin Disney osti vuonna 2006, klassisten sarjakuvasankareiden oikeudet omistavan Marvel-konsernin vuonna 2009 ja Tähtien sota ja Indiana Jones -elokuvia tuottaneen Lucasfilmin vuonna 2012.

Disney määrittää, mitä sadat miljoonat lapset katsovat illalla televisiosta ja millä hahmoilla kuvitettuja leluja he kinuavat vanhemmiltaan. Disney jalostaa rakastettujen hahmojen seikkailuja yhä uusiksi elokuviksi ja niiden jatko-osiksi, tv-sarjoiksi, musikaaleiksi ja etenkin valtavaksi määräksi erilaisia tuotteita leluista peleihin, vaatteisiin, musiikkiin ja kodintavaraan.

Disney omistaa myös risteilyaluksia sekä useita teemapuistoja ympäri maailmaa. Viihdejätti omistaa myös muun muassa ABC-kanavat ja urheiluun keskittyvän ESP:n.

Mike Blake / Reuters
Disneyllä on useita teemapuistoja eri puolilla maailmaa. Kuva on Kaliforniasta.
Disneyllä on useita teemapuistoja eri puolilla maailmaa. Kuva on Kaliforniasta.

Disneyn käsissä on siis valtaosa maailman suosituimmista ja kaupallistetuimmista satu- ja viihdehahmoista.

Sen suojissa ovat Aristokatit, Roger Rabbit, Bambi, Peter Pan, Nalle Puh, Dumbo, ja tietysti koko Ankkalinnan väki. Lista jatkuu nimillä, jotka ovat nyt lasten arkea.

Viime vuosien jättimenestys on ollut kahdesta sisaruksesta kertova talvinen animaatioseikkailu Frozen. Disney kertoi juuri, että elokuvasta tehdään myös Broadway-musikaali. Frozen myös saa jatko-osan valkokankaalle.

Vaikka Frozen-elokuva ilmestyi jo 2013, jatkavat hahmot voittokulkuaan lelukaupoissa, ja esimerkiksi juuri Suomessakin nähdyllä Disney on Ice -jääshowkiertueella. Elokuva on tuottanut jo lähes 1,3 miljardia dollaria.

Tiesitkö, että nämäkin hahmot ovat osa Disneyn imperiumia?

Hämähäkkimies-sarjakuva ilmestyy myös suomeksi. – Ote lehdestä vuodelta 1991.
Hämähäkkimies-sarjakuva ilmestyy myös suomeksi. – Ote lehdestä vuodelta 1991.

Hämähäkkimies

Kun Disney osti Marvel-konsernin vuonna 2009, se sai haltuunsa oikeudet suurimpaan osaan sen 5 000 hahmosta. Disney on tehnyt niistä menestyselokuvia, erityisesti Kostajat-supersankariryhmästä ja sen yksittäisistä jäsenistä.

Elokuvaoikeudet osaan hahmoista Marvel oli ehtinyt jo myydä toisille elokuvayhtiöille. Hämähäkkimiehen elokuvaoikeudet omistaa Sony, Ihmenelosten ja Ryhmä-X:n omistaa Fox. Disney ja Sony ovat juuri tehneet sopimuksen Hämähäkkimiehen esiintymisestä Disneyn tuottamissa Marvel-elokuvissa.

mfarrar
Toy Story oli ensimmäinen täyspitkä kokonaan tietokoneella toteutettu animaatioelokuva. Woody-cowboyn äänenä oli näyttelijä Tom Hanks.
Toy Story oli ensimmäinen täyspitkä kokonaan tietokoneella toteutettu animaatioelokuva. Woody-cowboyn äänenä oli näyttelijä Tom Hanks.

Toy Storyn Woody-cowboy

Pojan lelut heräävät henkiin vuonna 1995 ilmestyneessä Toy Story -animaatioelokuvassa. Se oli ensimmäinen täyspitkä kokonaan tietokoneella animoitu elokuva, ja ensimmäinen elokuva, jonka Disney ja kalifornialainen animaatiostudio Pixar tekivät yhdessä. Monet Disneyn viime vuosien animaatiohiteistä ovat syntyneet nimenomaan Pixar-yhteistyönä. Viime vuonna ilmestynyttä, pienen tytön tunnemaailmaa visualisoivaa Inside Out – Mielen sopukoissa -elokuvaa ylistivät katsojat ja kriitikot.

Nalle Puh -karhu ja muu Puolen hehtaarin metsän väki seikkailee kymmenissä Disneyn animaatioissa.
Nalle Puh -karhu ja muu Puolen hehtaarin metsän väki seikkailee kymmenissä Disneyn animaatioissa.

Nalle Puh

Brittiläinen A. A. Milne kirjoitti 1920-luvulla kaksi kirjaa höperöstä, hunajalle persosta pallomahaisesta nallukasta. Nyt, 90 vuotta myöhemmin karhu on rakastetuimpia ja tunnetuimpia animaatiohahmoja, josta Disney on tehnyt useita elokuvia ja pelejä sekä tuottanut valtavat määrät Nalle Puh -tavaraa. Tuorein, vuonna 2011 ilmestynyt animaatioelokuva on pyörinyt Suomessakin elokuvateatterissa jo useita vuosia.

Disney on sovittanut (ja sokeroinut) Nalle Puhin lisäksi useita klassikkosatuja koko perheen elokuviksi, animaatioiksi tai musikaaleiksi. Esimerkiksi Pieni Merenneito pohjautui Hans Christian Andersenin satuun, klassinen musikaalielokuva Maija Poppanen P. L. Traversin lastenkirjoihin erityisestä lastenhoitajasta.

China Stringer Network
Uusin Star Wars -elokuva vetää väkeä paitsi elokuviin myös kauppoihin. Stormtrooper-iskujoukkoja oli esillä Kiinan Shanghaissa.
Uusin Star Wars -elokuva vetää väkeä paitsi elokuviin myös kauppoihin. Stormtrooper-iskujoukkoja oli esillä Kiinan Shanghaissa.

Star Wars

Disney osti Lucasfilmin vuonna 2012 George Lucasilta, siispä myös uusimman, joulukuussa ilmestyneen seitsemännen Tähtien sota -elokuvan tuotto sataa Disneyn laariin. Juuri elokuvan oheismyynti siivitti yhtiön tuoreeseen ennätystulokseen. Elokuva rikkoi useita erilaisia katsojaennätyksiä eri puolilla maailmaa. Star Wars -saaga jatkuu uudella elokuvalla vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat