Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kirjailija saa kirjoittaa vain omasta kokemusmaailmastaan, hyvästi Shakespeare!

Kirjailija Pirkko Saisio jatkaa Koko Hubaran ympärillä vellovaa keskustelua Facebookissa

Kulttuuri
 
Benjamin Suomela HS
Pirkko Saisio
Pirkko Saisio Kuva: Benjamin Suomela HS

Kirjailija Pirkko Saisio on ottanut omalla Facebook-sivullaan osaa Koko Hubaran blogikirjoitusten synnyttämään keskusteluun.

Suomalais-jemeninjuutalainen Koko Hubara aiheutti viime viikolla kiivaan somekeskustelun arvostellessaan Laura Lindstedtin Finlandia-teosta Oneironia. Hän muun muassa kyseenalaistaa Lindstedtin oikeuden kuvata toisesta kulttuurista tulevan henkilön tunteita, ajatuksia ja identiteettiä. ”Miksi hän ei voinut kirjoittaa tarinaa kantasuomalaisen, evankelisluterilaisen naisen näkökulmasta?” Hubara kysyy.

Saisio tarjoaa muutaman esimerkin maailmankirjallisuudesta, jota vaille olisimme jääneet, jos kirjailijat olisivat pitäytyneet vain omassa kansallisuudessaan ja identiteetissään.

”Hyvästi Shakespearen Hamlet (sijoittuu Tanskaan), hyvästi Romeo ja Julia (sijoittuu Italiaan), hyvästi Othello (päähenkilö musta)!” Saisio kirjoittaa Facebookissa.

Saision mielestä Hubaran esille nostama kysymys kulttuurisesta omimisesta, siitä että valtakulttuurin edustajat omivat vähemmistöjen äänen ja identiteetin ja tekevät niistä taidetta ja/tai rahaa, on mielenkiintoinen, mutta Laura Lindstedtin käyttäminen esimerkkinä ontuu.

”On hienoa, että meillä on vihaisia suomalaisia mustia naisia, jotka haluavat keskustella ja sanoa suunsa puhtaaksi, vaikka en allekirjoitakaan kaikkia hänen keskustelujaan”, sanoo näyttelijä Kaisla Löyttyjärvi.

”Se, että kenelläkään muulla kuin mustalla ihmisellä ei olisi oikeus kertoa mustaa tarinaa, siitä en ole samaa mieltä. Mutta minä puhunkin taiteen kautta, koska olen teatteritaiteen maisteri. Täytyy olla niin, että saa kertoa tarinoita”, Löyttyjärvi jatkaa.

Löyttyjärvi näytteli 2000-luvulla Saision näytelmässä Sorsastaja, jonka kaikkia neljää näyttelijää yhdisti tumma ihonväri. Löyttyjärven lisäksi näytelmässä olivat Amira Khalifa, Henry Hanikka ja Jani Toivola.

”Heillä on samantyyppinen tausta kuin Koko Hubaralla: suomalainen äiti, toisesta kulttuurista ja etnisestä taustasta tuleva isä. Heidän kokemuksensa toiseudesta ja ulkopuolisuudesta olivat kovastikin samanlaisia kuin Koko Hubaran, joten näiden kokemuksia, tunteiden ja ajatuksien äärelle pitää pysähtyä”, Pirkko Saisio sanoo Facebookissa.

Löyttyjärvi sanoo, että ei tekisi näytelmää enää nyt uudestaan.

”Se oli sen ajan juttu. Siitä lähdettiin eri suuntiin. Nyt pitää puhua siitä, mitä tällä hetkellä tapahtuu. Itse olen tehnyt töitä maahanmuuttajien kanssa. Oma kontribuutioni eteenpäin menemiseen on ollut sellainen.”

Löyttyjärvi muistelee ilmapiirin Suomessa olleen 1990-luvulla aika samanlainen kuin nyt.

”Se pelko ja kaikki, kun maahan tuli erinäköisiä ihmisiä. Toivon vain, että kukaan ei joudu koko elämäänsä miettimään omaa erilaisuuttaan, vaan tekee sellaisia asioita, jotka ovat hyväksi omalle identiteetille”, hän sanoo.

”Toivon, että meidän kaikkien erilaisten suomalaisten ei tarvitsisi todistella, omaa ja jokaisen ihmisen yksilöllisyyttä, mutta taiteen pitää tehdä se, puolustaa sitä ja olla aallonharjalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat