Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HBO:n uutuus Vinyl voi olla rockin Mad Men

New Yorkiin sijoittuva draamasarja kertoo levy-yhtiön väestä vuonna 1973.

Kulttuuri
 
Niko Tavernise
Yksi Vinylin keskeisistä miljöistä on levy-yhtiö American Centuryn toimisto. Keskellä sen perustaja Richie Finestra (Bobby Cannavale).
Yksi Vinylin keskeisistä miljöistä on levy-yhtiö American Centuryn toimisto. Keskellä sen perustaja Richie Finestra (Bobby Cannavale). Kuva: Niko Tavernise

Omalaatuisista laatusarjoista tunnetun HBO:n tuoreimman yrityksen työnimi oli väsyneen kulunut ”Sex, drugs ja rock’n’roll”. Ja niistä sarjassa onkin enimmäkseen kyse, vaikka ei välttämättä tässä järjestyksessä.

Tämä vuoden 1973 konkurssikypsään New Yorkiin sijoittuva draamasarja, nyt nimellä Vinyl, ei kuitenkaan ole klisee. Se ylittää odotukset yksityiskohtaisella ja herkullisella aikalaiskuvauksella, jolle voivat hurrata ainakin 1970-luvun rockin harrastajat.

Edetessään Vinylistä voi kehkeytyä rockin Mad Men, moniulotteinen kuvaus luovan kaupallisen kulttuurin eräältä huipulta ja ehkä myös käännekohdasta.

Vinylin keskeinen roolihahmo Richie Finestra ( Bobby Cannavale ) on eräänlainen Don Draper, vaatimattomista oloista noussut menestyjä. Hän on luova johtaja ja osakas perustamassaan itsenäisessä levy-yhtiössä, American Centuryssa. Kymmenosaisen tarinan alussa yhtiön tulevaisuus näyttää kuitenkin kyseenalaiselta.

Viitisentoista vuotta hittilevyjä julkaissut amerikanitalialainen Finestra on kadottanut kipinänsä ja aikoo myydä yhtiön suurelle PolyGramille. Sopimuksen ehtona hänen pitäisi vain uusia levytyssopimus rockyhtye Led Zeppelinin kanssa.

Kuvitteelliseen, mutta todentuntuiseen yritystarinaan on ujutettu useita aikakauden oikeita muusikkoja ja yhtyeitä – tietysti näyteltyinä. Ensimmäisissä jaksoissa lavalle nousevat Led Zeppelinin lisäksi muassa muassa Jethro Tull, Velvet Underground ja New York Dolls, jolla on järisyttävä vaikutus.

Sen pidäkkeetön keikka palauttaa pohjalle pudonneen ja kokaiinipilvessä leijuneen Finestran uskon rockin räjäyttävään, rakenteita horjuttavaan voimaan.

Kysymys kuuluukin: mistä hän löytäisi oman New York Dollsinsa?

Olisiko se yhtiön sihteerin keksimä punkahtava Nasty Bits, jonka päättäväistä päämiestä näyttelee Mick Jaggerin kolmekymppinen poika James Jagger? Eikä sattumalta.

Vinyl on herättänyt ennakkoon paljon huomiota, sillä sarjaideaa ovat kehitelleet Mick Jagger ja Martin Scorsese, joka on myös ohjannut pilottijakson.

Vinylin keskeinen käsikirjoittaja on puolestaan Terence Winter, joka kirjoitti kolmanneksen Sopranos-sarjan jaksoista ja loi 1920-luvulle sijoittuneen Boardwalk Empiren.

Näihin nimiin ei kannata kuitenkaan takertua. Vinyl ei ole helppoa hittiä tavoitteleva tähtisarja, vaikka kertoo tähdistä ja tähtien tekijöistä.

Vinyl on katsottavissa HBO Nordicilla (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat