Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumori on ”tapa tehdä politiikkaa”

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Kaisa Rautaheimo / HS
Nykytanssissa uudistuminen tapahtuu sattumalta, sanoo Jyrki Karttunen.
Nykytanssissa uudistuminen tapahtuu sattumalta, sanoo Jyrki Karttunen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Jyrki Karttunen on tehnyt näyttävän uran tanssijana ja koreografina. Oma ryhmä Karttunen Kollektiv ehti toimia parikymmentä vuotta, vuoteen 2012 saakka.

Lavalla vaatimattoman oloinen Karttunen vangitsee katsojan. Hänen tunnetuimpia yleisö- ja arvostelumenestyksiä ovat Keiju, Jeminan monta elämää (Vuoden teatteriteko -palkinto) ja Keijukaisneuvos Koo.

”Teoksissani olen jatkanut lapsuuden haaveilua”, sanoo 46-vuotias Karttunen.

Uusin HDC:n teos Pieniä pääosia sijoittuu tuhannen vuoden päähän. Siinä syväjäädytetty nykytanssikoreografi sulatetaan ohjaamaan Sound of Music.

”Se käsittelee unelmien suuruutta ja arjen pienuutta. Miten elää, että kestäisi ristiriidan. Lopputuloskin on varmuudella jotain muuta, mistä unelmoin”, hän tunnustaa.

”Fantasiamaailman ylläpitäminen avaa mielikuvitusta. Luovassa työssä on parasta, miten pitkälle uskaltaa ajatella. Jo lapsena oli ihana kuvitella olevansa joku muu. Oli tylsää, kun puolisokeana ekaluokkalaisena sain silmälasit. Näin liian tarkasti, enkä voinut enää kuvitella loppuja.”

Harjoituksissa Karttunen ohjaa tanssijoitaan ilman suuria eleitä. Rohkeus olla lapsellisen koominen sekä leikin ja surumielisyyden yhdistelmä tuottaa omaperäistä jälkeä.

”Minua kiehtoo asettaa henkilöt vääriin puitteisiin ja katsoa mitä tapahtuu.”

My Imaginary Friend is With Me -teoksessa kriisissä oleva taiteilija selvittelee uransa merkitystä muumien keskellä, Digital duendessa kömpelöt suomalaiskarjut yrittävät pärjätä flamencotanssijoina ja Human Imitations -teoksessa touhuavat miehet, jotka eivät osaa oikein mitään, mutta valmista pitäisi syntyä.

”Olen aika kyvytön näkemään asioita vain yhdestä näkökulmasta. Suurinkin suru saattaa näyttäytyä naurettavana, tosissaan oleminen on koomista ja nappiin osuvassa huumorissa on aina karmeita elementtejä.”

Satumaailma ja mieltymys kitschiin on synnyttänyt alan sisäpiirissä mutinaa viihteellisyydestä. Karttunen ei ajatusta osta.

”Huumori on myös viesti, minun tapani tehdä politiikkaa.”

Tyyli on harkittu vaihtoehto trendeille ja pakonomaiselle ajatukselle taiteen jatkuvasta uudistumisesta.

”Nykytanssissa uudistuminen tapahtuu sattumalta, ei sitä voi etukäteen päättää. Ensisijainen pyrkimykseni ei ole olla muotojen uudistaja. Voin vain tehdä sillä taidolla, mikä vuosien varrella on itselle kertynyt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat