Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsiin rakennetaan suuri Chaplin-museo, josta odotetaan matkailun vetonaulaa

Charles Chaplin -museosta tulee elämyksellinen matka elokuvan historiaan.

Kulttuuri
 
Charles Chaplin on tunnetuin mykkäelokuvistaan. Koiranelämää-elokuvassa (1918) hän esiintyi Edna Purviancen kanssa.
Charles Chaplin on tunnetuin mykkäelokuvistaan. Koiranelämää-elokuvassa (1918) hän esiintyi Edna Purviancen kanssa.

Elokuvaohjaajan ja mykkäelokuvien koomikkotähden Charles Chaplinin (1889–1977) Sveitsin-kotiin ollaan avaamassa uutta museota ja suuren luokan matkailunähtävyyttä.

Jo huhtikuussa 2016 turistit pääsevät remontoituun kartanoon, jossa Chaplin suurperheineen asui neljännesvuosisadan, vuodesta 1952 alkaen.

Hän muutti Sveitsiin jouduttuaan vasemmistolaisten mielipiteittensä takia hakauksiin Yhdysvaltain viranomaisten kanssa.

Sveitsissä Chaplin viihtyi kuolemaansa 1977 asti.

Hän kutsui yli kolmenkymmenen vuoden pituista avioliittoaan Oona O’Neill Chaplinin kanssa ”täydelliseksi onneksi ihanan vaimon kanssa”, ja pariskunta kasvatti kartanossaan myös kaikki kahdeksan lastaan.

Avioliittokin vaikutti tosin osaltaan siihen, että Yhdysvalloissa pitkän, ilmiömäisen uran tehnyt Chaplin joutui siellä epäsuosioon ja muutti Eurooppaan.

Ennen Oona O’Neillia Chaplinilla oli jo ollut kolme puolisoa. Lisäksi hänen ja O’Neillin ikäero oli 36 vuotta, ja pari aloitti 1940-luvulla suhteen jo ennen kuin tämä oli täysi-ikäinen.

Tämä säädyttömyys raivostutti paitsi morsiamen isän, kirjailija Eugene O’Neillin myös lukuisat Chaplinin elokuvien katsojat.

Poliittisten mielipiteittensä takia hän oli vuosikausia FBI:n varjostamana. Kun häneltä 1950-luvun alussa, Lontoon-matkan yhteydessä, kiellettiin paluulupa Yhdysvaltoihin, Chaplin sai kyllikseen, myi studionsa Los Angelesissa ja toi perheensä Sveitsiin.

Huhtikuun puolivälissä avattavan Chaplin-maailman muodostavat 1800-luvulla rakennettu, remontoitu kartano ja sen yhteyteen kohoava laaja uudisrakennus monen hehtaarin puistoalueineen.

Ne sijaitsevat Corsier-sur-Veveyn kaupungissa Genevenjärven rannalla, Montreux’n ja Lausannen lähellä.

Hankkeen takana on kaksi ranskalaisyritystä: vahamuseoita eri puolille maailmaa avannut, yli satavuotias Grévin ja useita hiihtokeskuksia pyörittävä Compagnie des Alpes.

Niiden tiedotteen mukaan nyt avataan viihdemuseo, joka esittelee sekä Charles Chaplinin elokuvatuotantoa että tämän elämää.

Kävijä saa seurata Chaplinin uran vaiheita ja pääsee elokuvaklassikoiden maailmaan – osa tutuista hahmoistakin on esillä vahanukkeina.

Lisäksi esitellään perinteistä elokuvantekoa kuten lavastusta ja leikkaamista. Museon tiloissa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä ja erilaisia kulttuuritapahtumia.

”Chaplinin maailmanlaajuinen merkitys taiteilijana, elokuvien tekijänä ja ihmisenä tekee uudesta museosta todellisen vetonaulan Sveitsin matkailualalle”, tiedote summaa.

Charles ja Oona Chaplin (oik.) lapsineen asuivat Sveitsin Vevey-sur-Corsierissa 1950-luvun alusta asti.
Charles ja Oona Chaplin (oik.) lapsineen asuivat Sveitsin Vevey-sur-Corsierissa 1950-luvun alusta asti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat