Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UMK:n livelähetys paljastaa, kuka osaa ja kuka ei

Uuden musiikin kilpailun videoiden ja live-esitysten välillä on ollut suuri tasoero, kirjoittaa Mari Koppinen.

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Suomen euroviisuedustajaa etsivän Uuden musiikin kilpailun finalisteista on selvinnyt jo 2/3, joten nyt voi jo tehdä muutamia johtopäätöksiä.

Ensimmäinen johtopäätös: UMK:ssa tehdään nykyään todella, todella hyviä videoita. Niissä on kauniita kuvia, koskettavia tarinoita, tunteen paloa,H luovuutta. Tänä vuonna videoiden perusteella tuntuikin etukäteen siltä, että mukana on poikkeuksellisen monta poikkeuksellisen tasokasta esitystä.

Vaan kuinkas sitten kävikään. Kun artistit on tuotu yleisön eteen, poikkeuksellisuudesta ei ole monen kohdalla ollut enää tietoakaan. Tasoero videoiden ja liven välillä on ollut suuri.

Pääsemme toiseen johtopäätökseen: Suomesta ei tahdo löytyä useita hyviä laulajia tällaisiin kilpailuihin. Turhan harvassa ovat ne, jotka oikeasti hallitsevat äänensä ja laulutekniikan. Laulavat niin, että kroppa on mukana.

Näin kävi esimerkiksi Cristal Snow’n kohdalla. Hänen videonsa oli tyrmäävän hieno ja tunteikas suutelevine miehineen. Upea video kuitenkin peitti sen tosiseikan, että itse kappale oli vain keskinkertainen, eikä Cristal Snow laulajana edes sitä. Liveyleisön edessä laulu ei ollut laulua, vaan huutoa suuren paniikin keskellä.

Puhumattakaan niistä hönkäilevistä ja törmäilevistä esiintyjistä, joiden taidoilla ei pitäisi olla mitään asiaa valtakunnalliseen laulukilpailuun. Heitäkin on riittänyt.

Onneksi pääsemme kolmanteen päätelmään: Vaikka taso vaihtelee rajusti, taitavia laulajia ja esiintyjiä löytyy Suomesta silti koko ajan enemmän. Ilman UMK:ta emme tietäisi heistä juuri mitään.

Tänä vuonna on nähty erityisesti lupaavia nuoria naisia. Esimerkiksi Rafaela Truda, Stella Christine ja Ylona ovat olleet mainioita tulokkaita monine taitoineen. Odotan ensi lauantailta innolla vielä Sandhjaa ja Barbe-Q-Barbiesia. Mahtavaa, naiset!

Toistaiseksi ei mikään esitys ole silti osunut tunnerekisteriin niin kuin Mikael Saaren On It Goes. Musiikkiteatterin – näyttelemisen, tanssin, laulamisen – ammattilaisena Saari osaa homman. Laulunteonkin. Harvoin Suomen viisuissa jokin esitys on ollut yhtä täydellinen. Niin videolla kuin livenäkin. Suorastaan taidetta.

Mutta pääsevätkö taiteellisesti korkeatasoiset esitykset eurolavalla kärkeen asti? Ei ehkä juuri tämä kappale. Kompleksisuudessaan se ei jää päähän, sitä ei voi hyräillä.

Salaisuus onkin Saaren taidoissa ja läsnäolossa. Vaikka lavalla on vain solisti ja yksi tanssija, koko maailma on hetken siinä. Kerrankin kännykän räpläys unohtuu. Jää vahva tunnejälki – muutakin kuin raivo, pettymys tahi välinpitämättömyys.

Neljäs johtopäätös: Ei kovin huono lähtökohta Tukholmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat