Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttely kuin kaukomatka – Ateneum esittelee kuinka Japani iski Pohjolaan

Ateneumin kevään päänäyttely esittelee Japani-villitystä, joka iski pohjoismaisiin taiteilijoihin 1800-luvun lopulla.

Kulttuuri
 
Hannu Aaltonen
Albert Edelfeltin teos Pariisitar (Virginie) vuodelta 1883 edustaa japonismia niin taustan sermin, itämaisen tuolin kuin tuolille levitetyn kimononkin puolesta.
Albert Edelfeltin teos Pariisitar (Virginie) vuodelta 1883 edustaa japonismia niin taustan sermin, itämaisen tuolin kuin tuolille levitetyn kimononkin puolesta. Kuva: Hannu Aaltonen

Kun osaa etsiä, löytyy sitä tutuista Edelfelteistä, Schjerfbeckeistä ja Halosista, Japania nimittäin.

Albert Edelfeltin Virginien taustalla on itämainen bambusermi, Helene Schjerfbeckin malleista moni on puettu kimonomaiseen asuun ja Pekka Halosen järvimaisemissa on ripaus japanilaisten kakemono-pystykuvien estetiikkaa.

Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Eric O. W. Ehrström: Luminen pihlajanmarjaterttu, 1908.
Eric O. W. Ehrström: Luminen pihlajanmarjaterttu, 1908.

Ateneumin kevään päänäyttely Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918 esittelee Japani-villitystä, joka valtasi Euroopan 1800-luvun loppupuolella.

Vaikka harva eurooppalainen oli päässyt matkustamaan kaukaiseen Japaniin, japanilaisen taiteen ja tavaroiden keräilystä tuli muotia 1850-luvulta lähtien. Kun eristäytynyt Japani avasi kauppasuhteet länsimaiden kanssa, paperilyhdyt, puupiirrokset ja posliini virtasivat myös Eurooppaan.

Japonismi-ilmiö ulottui myös pohjoiseurooppalaisten kuvataiteilijoiden työhön. Itä-Aasian eksotiikka sai valtaansa Edelfeltin ja Schjerfbeckin ohella muun muassa Vilhelm Hammershøin, Edvard Munchin, Paul Gauguinin, Vincent van Goghin ja Claude Monet’n.

Heidän japanilaisvaikutteiset teoksensa ovat esillä Ateneumin vasta remontoidussa kolmannessa kerroksessa.

Ateneumin Japanomania-näyttely pitää sisällään yli 400 teosta, joista noin 150 on lainattu ulkomailta, muun muassa Tanskan kuningatar Margareeta II:lta, New Yorkin Metropolitan-museosta, Pariisin Musée d’Orsaysta sekä Amsterdamin Van Gogh -museosta.

Kansallisgalleria / Antti Kuivalainen
Hugo Simberg: Elämän virralla, vesiväri ja guassi, 1896.
Hugo Simberg: Elämän virralla, vesiväri ja guassi, 1896.

Näyttely onkin ollut mittava kansainvälinen hanke, jossa Ateneum on tehnyt yhteistyötä muun muassa Norjan kansallisgallerian kanssa. Näyttely on myös tulosta nelivuotisesta tutkimushankkeesta, jossa japonismia pohjoismaisessa taiteessa tutkittiin ensimmäistä kertaa kokonaisuutena.

Japonismi toi pohjoismaiseen taiteeseen uusia aiheita ja sommitteluita, kertoo Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

”Japanilaisen taiteen vaikutus opetti pohjoismaisia taiteilijoita katsomaan erityisesti luontoa uusin silmin”, Bonsdorff sanoo.

”Esimerkiksi Helene Schjerfbeckin tiedettiin olleen kiinnostunut Japanista, mutta ei ymmärretty, kuinka syvällisesti ja monipuolisesti hän Japani-vaikutteita taiteessaan käytti.”

Vaikka Japani villitsi ympäri Eurooppaa, pohjoismaissa maaperä oli sille erityisen hedelmällinen. Meillä japonismi ei jäänyt ulkokohtaiseksi koristeluksi, vaan se sisäistettiin syvällisesti.

Ei ihmekään – onhan japanilaisella ja pohjoismaisella estetiikalla ja mielenlaadulla yhtäläisyytensä. On myös yhteisiä kuva-aiheita, Bonsdorff lisää.

”Sekä japanilaiset että suomalaiset taiteilijat toivat Pariisissa itseään ja taitojaan esiin talvimaisemilla.”

Ateneumista näyttely matkustaa Tanskan ja Norjan kansallisgallerioihin ja 2018 myös Japaniin.

Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918 Ateneumissa (Kaivokatu 2) 18.2.–15.5.2016.

Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen
Gunnar Berndtson: Kyllä – ei, lepohetki ateljeessa (1879)
Gunnar Berndtson: Kyllä – ei, lepohetki ateljeessa (1879)
Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Akseli Gallen-Kallela: Karhunputki (1889)
Akseli Gallen-Kallela: Karhunputki (1889)
Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen
Helene Schjerfbeck: Pukukuva I (1908-1909)
Helene Schjerfbeck: Pukukuva I (1908-1909)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat