Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiopisto-elokuvien näyttelijä kuoli 98-vuotiaana – ja oli syntyisin Suomesta

Kulttuuri
 
HS
Poliisiopisto-komedioissa George Gaynes (keskellä) näytteli opiston johtajaa.
Poliisiopisto-komedioissa George Gaynes (keskellä) näytteli opiston johtajaa.

Vasta kuolleella yhdysvaltalaisnäyttelijällä George Gaynesilla oli juuria myös Helsingissä ja Keski-Euroopan venäläisemigranttien taidepiireissä.

Gaynes, joka muistetaan mm. rooleistaan 1980- ja 1990-luvun Poliisiopisto-komedioissa ja Tootsie-elokuvassa (1983), syntyi Helsingissä 16. toukokuuta 1917, kun Suomi oli vielä osa Venäjää.

Hän kuoli 15. helmikuuta Washingtonissa, 98-vuotiaana.

Syntyjään hän oli nimeltään George Jongejans. Hänen isänsä oli hollantilainen liikemies ja äitinsä venäläinen taidemaalari ja näyttelijä Iya de Gay, joka pakeni Venäjän vallankumousta Suomeen.

Jongejansin perhe ei kuitenkaan kauan Suomessa viihtynyt, vaan asui eri puolilla Eurooppaa.

New York Timesin kuolinuutisen mukaan Gaynes vanhempineen asui Ranskassa, Britanniassa ja Sveitsissä – äiti tosin meni jo 1923 naimisiin brittiläisen aatelismiehen kanssa.

Perhetuttuihin kuului mm. venäläinen oopperalaulaja Fjodor Šaljapin, ja Gaynes aloittikin näyttämöuransa oopperalaulajana.

Sodan jälkeen Yhdysvalloissa ooppera vaihtui teatteriin ja vähitellen tv-rooleihin, ja Gaynesista tuli suosittu sivuroolien näyttelijä.

Hollywoodiin Gaynes siirtyi varsinaisesti vasta 1970-luvulla, vaikka eno Gregory Gaye oli tehnyt uraa siellä jo sodan aikana, esimerkiksi sivuroolissa Michael Curtizin klassisessa Casablanca-elokuvassa (1942).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat