Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuren Teosto-palkinnon ehdokkaat on nimetty

Palkinto myönnetään sävellys-, sanoitus ja sovitustyöstä. Ehdokkaita on viisi.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pekko Käppi (vas.) Nuutti Vapaavuori, Tommi Laine ja Jani Viitanen.
Pekko Käppi (vas.) Nuutti Vapaavuori, Tommi Laine ja Jani Viitanen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Teosto-palkinto

 Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja ja Suomen suurin kansallinen musiikkialan tunnustuspalkinto. Se jaetaan tänä keväänä 13. kerran.

 Seitsenjäseninen raati valitsi palkinnon saajaksi viisi ehdokasta. ”Ehdolla oli monipuolisia teoksia, joita lähestyimme musiikkina, ilman genreajattelua”, kertoo esiraadin puheenjohtaja Pekka Kuusisto tiedotteessa.

 Palkintosumma on 25 000 euroa. Jos palkinto kuitenkin jaetaan useamman teoksen kesken, palkintosumma on enintään 40 00 euroa. Edellisen Teosto-palkinnon sai Mikko Hassinen levystään Elekto GT.

 Voittaja julkistetaan 14. huhtikuuta. Palkinnon saajan valitsee kolmihenkinen jury, johon kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, Nelonen Median radioiden johtaja Sami Tenkanen ja viime vuonna palkinnon saanut Mikko Hassinen. HS

1

Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis Meus, Mama. Ehdokkuusperusteiden mukaan Pekko Käppi astui K:H:H:L-yhtyeen kanssa marginaalista askeleen kohti massoja ja tuli samalla korostaneeksi ainutlaatuisuuttaan. Ensimmäisestä jouhikon äänestä ja laulunsäkeestä lähtien kuulija pääsee omalakiseen maailmaan, jossa arkaainen blues ja mytologia käyvät iholle.

2

Laura Moisio: Ikuinen valo.

Martti Kainulainen
Laura Moisio
Laura Moisio

Laura Moision kakkoslevyllä vähemmän on paljon enemmän. Moisio asettelee jokaisen musiikkielementin niin tarkasti, että pelkistetty ilmaisu murtautuu väkisin soittolistoille, ja tummankirkkaat tarinat tulevat kerrotuiksi.

3

Paperi T: Malarian pelko.

Martti Kainulainen
Paperi T
Paperi T

Paperi T tulee vaikuttamaan urbaanin rytmimusiikin saralla jatkossakin, mutta soolodebyytissä on pidäkkeetöntä erolevyn vimmaa, joka ei välttämättä toistu.

4

Verneri Pohjola: Bullhorn.

Martti Kainulainen
Verneri Pohjola
Verneri Pohjola

Verneri Pohjola on perustanut musiikin keskelle itsenäisen alueen, jota suorituskeskeisen trumpetti-instrumentalismin normit eivät rasita. Uniikit ilmaisukeinonsa hän osaa sovittaa juuri oikeanlaisen ympäristöön.

5

Antti Auvinen: Autuus.

Kun aiheena on väkivalta, häpeä ja hulluus, keinot valitaan sen mukaan. Antti Auvinen ei armahda kuulijaa, mutta ilmaisu on seurattavaa, tehokasta ja sekä äänellisesti että kuvallisesti moni-ilmeistä. Vielä viikkoja kokemuksen jälkeen alitajunta toistelee Harry Salmenniemen tekstin kappaleita, ehdokkuusperusteluissa todetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat