Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden 1995 kiekkokullasta tulossa elokuva – hahmoina Jutila, Curre Lindström ja tavallisia suomalaisia

Jääkiekkoaiheisen elokuvan ensi-ilta voi olla jo ensi vuonna.

Kulttuuri
 
Lehtikuva
Saku Koivu juhli MM-kultaa kotikaupungissaan Turussa 9. toukokuuta 1995.
Saku Koivu juhli MM-kultaa kotikaupungissaan Turussa 9. toukokuuta 1995. Kuva: Lehtikuva

Jääkiekon maailmanmestaruudesta vuonna 1995 viritellään suurelle yleisölle tarkoitettua fiktioelokuvaa. Elokuvan työnimenä on yksinkertaisesti 95.

”Elokuva tulee kertomaan paitsi siitä viikonlopusta ja jääkiekosta, myös siitä millaista oli elää ja olla Suomessa vuonna 1995. Elokuva kertoo myös siitä, mikä sen jääkiekko-ottelun merkitys oli Suomelle silloin ja siitä eteenpäin”, kertoo elokuvaa tuottava Jarkko Hentula tuotantoyhtiö Yellow Film & Tv:stä.

Hanke on saanut vastikään kehittelytukea Suomen elokuvasäätiöltä. Tukipäätöksessä hankkeen synopsis eli tarina tiivistetään yhteen lauseeseen: ”Missä sinä olit 7.5. 1995?”

Elokuva tulee olemaan episodielokuva, jossa useat ihmiskohtalot risteytyvät toisiinsa.

”Tietyt elokuvan tarinat liittyvät tiiviimmin jääkiekon MM-kisajoukkueeseen ja toiset heijastavat sitä, miten ottelu vaikutti muiden kohtaloihin, faneihin, junioripelaajiin ja muihin vastaaviin. Lisäksi käsitellään vähän myös Suomi–Ruotsi-asetelmaa, sillä vuonna 1995 kisat käytiin Ruotsissa ja loppuottelussa oli vastassa Ruotsi”, Hentula kertoo.

Tuottaja Hentulan mukaan ei ole mahdotonta, että elokuva olisi valmis jo vuonna 2017, jolloin Suomi viettää itsenäisyyden satavuotisjuhlaa.

”Olemme saaneet tukea itsenäisyyden juhlarahastolta”, Hentula kertoo.

Tukholman Globen-hallissa toukokuussa 1995 pelattu ottelu ei ole elokuvassa tekijöiden mukaan keskeinen. Suomi voitti ottelun 4–1, Ville Peltonen teki kolme maalia.

”Draama syntyy jostain muusta kuin siitä miten pelissä käy”, tuottaja Hentula kertoo.

”Elokuva Rakkautta vain eli Love Actually on vertailukohta mutta täysin toisenlaisessa lajityypissä. Me käsittelemme jääkiekkoa eri näkökulmista.”

Hentula tuottaa elokuvaa yhdessä Marko Tallin kanssa. Ohjaajaksi on kiinnitetty suositun Selänne-dokumentin ohjannut Jukka-Pekka Siili. Käsikirjoitusta työstää parhaillaan pääkäsikirjoittajana Joona Tena, jonka viimeaikaisia ohjaustöitä ovat televisiosarjat Syke ja Roba.

Käsikirjoittaja Tena lupailee emotionaalista ja riemukasta elokuvaa vaikeuksien voittamisesta.

”Pitää muistaa, että silloin elettiin lama-aikaa ja sitten jääkiekosta tuli tällainen ihmisiä yhdistävä tapaus. Sillä voitolla oli enemmän sosiaalisia vaikutuksia, se oli enemmän kuin vain muutama ihminen sohimassa kumilätkää jossain. Tulen varmaan lopunikäni muistamaan missä olin silloin kun se ottelu pelattiin”, käsikirjoittaja Tena kertoo.

Elokuvantekijät eivät halua paljastaa, ketkä jääkiekkopersoonat elokuvassa nousevat keskeiseen rooliin.

Todennäköistä on että isossa roolissa on ainakin valmentaja Curt Lindström. Joukkueen tärkeitä pelaajia olivat muun muassa Saku Koivu, Ville Peltonen ja Timo Jutila.

Onko kultajoukkueen kapteenina toiminut Timo Jutila yksi elokuvan keskeisistä henkilöistä?

Käsikirjoittaja Tena ei halua kertoa henkilöistä tarkemmin. Keskeneräinen käsikirjoitus on vielä kommentointikierroksella ja tarinaan voi tulla isojakin muutoksia.

”Kaikki kansan tuntemat hahmot tulevat vilahtelemaan isommassa tai pienemmässä roolissa”, Tena sanoo.

Entä valmentaja Lindström?

”Myös hän. Elokuvassa ollaan Tukholmassa osan aikaa.”

”Haemme kuitenkin tarinallisempia näkökulmia, tämä ei ole mikään Miracle on Ice tai Mahtiankat (Hollywoodin jääkiekkoelokuvia molemmat). Haemme draamaa kulisseista, koska kaikki tietävät miten siinä matsissa käy.”

Jääkiekkoaiheista suuren yleisön elokuvaa on viritelty tuotantoyhtiö Yellow Film & Tv:ssä pitkään. Sama yhtiö valmisti vuonna 2013 valmistuneen dokumenttielokuvan Teemu Selänteestä.

”Sen jälkeen mietimme, onko jääkiekkoaiheista tarinaa, josta voisi tehdä fiktioelokuvan tehdä. Jossain vaiheessa ymmärsimme että suurin tarina on tuo maailmanmestaruus vuonna 1995. Sitten keksimme että kerromme sen monena tarinana, jolloin saamme riittävän monipuolisen näkökulman”, tuottaja Hentula kertoo.

Tuottaja Hentula ja käsikirjoittaja Tena korostavat molemmat sitä, miten lähes kaikki suomalaiset muistavat, mitä tekivät tuona sunnuntaina 7. toukokuuta 1995.

Toisin kuin monet muut, elokuvantekijät eivät itse päässeet seuraamaan ottelua suorana televisiosta eikä radiosta. Tena ja Hentula ovat opiskelukavereita, jotka olivat tuona sunnuntaina kuvaamassa oppilaselokuvaa Kellokoskella. Kuvauksia ei voinut perua.

”Olimme työryhmän kanssa sopineet että jokainen ottaa sen pelin nauhalle eikä kuuntele radiota. Palattiin illalla kuvauksista, ja Pasilan aseman kohdalle päästiin, kun tuli ensimmäinen auto vastaan Suomen lippu ulkona. Siitä lähdettiin sitten suoraan Havis Amandalle ja päästiin kokemaan se juhlahumu. Ihmiset juoksivat alasti, juhlivat, olivat yhtä”, tuottaja Hentula sanoo.

”Olin siihen mennessä nähnyt kaikki Suomen MM-pelit aina suorana televisiosta. Tämä oli ensimmäinen, jota en nähnyt. Katkeran suloinen tilanne”, käsikirjoittaja Tena kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat