Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Moore ihastui suomalaisiin kouluihin

Yhdysvaltalaisdokumentaristi keräsi Euroopasta hyviä asioita. Yksi niistä on Suomen koulujärjestelmä. Dokumentti esitettiin Berliinin elokuvajuhlilla.

Kulttuuri
 
Dog Eat Dog Films
Ohjaaja Michael Mooren tyylilajina on kärjistävä huumori.
Ohjaaja Michael Mooren tyylilajina on kärjistävä huumori. Kuva: Dog Eat Dog Films

Berliini

”Haluamme, että oppilaista tulee onnellisia.” Näin sanoo suomalaisopettaja amerikkalaisohjaaja Michael Mooren uudessa dokumenttielokuvassa.

Haastattelija Michael Moore on perin hämmästynyt ja varmistaa matematiikanopettajalta useaan otteeseen, että tämä on tosissaan. Kyllä hän on. Koulussa ei olla oppimassa kokeita vaan elämää varten.

Suomalaiset koulut ovat suuressa roolissa Mooren uudessa dokumentissa Where to invade next. Se esitettiin Berliinin elokuvajuhlilla. Siinä ohjaaja kiertää maailmaa – lähinnä Eurooppaa – valtaamassa maita, joiden yhteiskunnissa hänen mielestään jokin asia toimii ihanteellisesti. Michael Moore ihmettelee, kummastelee ja ihailee.

Ohjaajalla on kainalossaan Yhdysvaltain lippu, jonka hän sitten jättää kadehtimiinsa paikkoihin valtauksen merkiksi. Hän on valinnut näkökulmansa, josta hän pitää tiukasti kiinni. Hän höystää matkaansa kärjistävällä huumorilla.

Yhä uudestaan tekee mieli nousta elokuvateatterin penkiltä ja keskeyttää valkokankaalla marssiva Moore: ei se ole näin yksinkertaista!

Silti ohjaaja pystyy hetkittäin ohittamaan järjen. Hän vain kahmaisee katsojan tunteet otteeseensa, ja onnistuu sekä naurattamaan että itkettämään vuoronperään.

Suomen osuuden yksi tähdistä on entinen opetusministeri Krista Kiuru (sd). Moore haastatteli Kiurua monta tuntia opetusministeriössä viime toukokuussa. Haastattelun punainen lanka on se, että Suomessa erilaisista lähtökohdista tulevat lapset käyvät samaa koulua.

Moni näyttelijä olisi kateellinen ex-opetusministerin viekkaasti hymyilevästä katseesta, jolla ministeri vastaa erääseen Mooren kysymykseen. Ilme kertoo vielä paljon enemmän kuin haastattelu.

Michael Moore tuli Suomeen olettaen, että oppilailla ei ole läksyjä lainkaan. Tämä asia kuitenkin kumoutui kuvausten aikana, vaikka lukiolaiset todistivatkin amerikkalaisiin ikätovereihinsa verrattuna kevyistä läksymääristä. Moore kävi Vaskivuoren lukiossa Vantaalla, Hämeenkylän koulussa ja Ressun peruskoulussa.

Paljon läksyjä kiinnostavampaa on kuitenkin koulun tasa-arvo, jota Moore Suomessa ihailee.

Se on erityisen kiinnostavaa, että Suomessakin kiihtyy vanhempien into valita joku muu kuin lähin naapurikoulu. Mooren käynti on pintaraapaisu ilman vaikeita jatkokysymyksiä. Tämä on hänen tyylilajinsa.

Lisäksi kiinnostava yksityiskohta on, että suomalaiset haastateltavat puhuvat loistavaa englantia, ovat he sitten oppilaita tai opettajia. Tämä pistää erityisesti silmään, koska dokumentti puskee läpi niin monen maan.

Mitä muuta Michael Moore elokuvassaan valtaa kuin suomalaisen koulujärjestelmän?

Where to invade next alkaa italialaisten pitkien lomien ihmettelyllä. Moore kummastelee, miten Italian teollisuuden tuottavuusluvut ovat elämästä nautiskelusta huolimatta silti hyvät. Elokuvan herkullisia hetkiä ylipäätään ovat muutamien haastateltavien spontaanit reaktiot.

Sellainen on italialaisen Ducatin moottoripyörätehtaan johtajan haastattelu, jossa hän korostaa, että työntekijöiden pitää viihtyä töissä ja tuntea olevansa osa perhettä.

Tai ranskalaisen alakoulun pääkokki esittelemässä koululaisten ruokalistaa. ”Ranskalaisia perunoita on kerran tai kaksi vuodessa”, kokki kertoo ja Moore ei usko.

Vaikka Tunisian vallankumous saakin Moorelta melko yksinkertaistavan käsittelyn, lähettää tunisialainen radiotoimittaja amerikkalaisille katsojille riipaisevan viestin.

Portugalissa Michael Moore on selvittämässä järjestelmää, jossa huumeidenkäytöstä ei rangaista. Hieno hetki syntyy, kun lissabonilaiset poliisit pyytävät Moorelta varsinaisen haastattelun jälkeen vielä lupaa puhua kameralle. Poliisit vetoavat sen puolesta, että Yhdysvalloissa lopetettaisiin kuolemanrangaistus.

Myös poikansa Utøyan verilöylyssä menettäneen norjalaismiehen puheenvuoro puristaa rinnassa pitkään elokuvan jälkeen.

Michael Mooren valloitusretkellä amerikkalaiset saavat kuulla kunniansa. Nyt todellinen, dokumentin ulkopuolinen Eurooppa rypee syvissä ja vaikeissa ongelmissa. Ehkä siksikin muutamien Euroopan hyvien puolien kavalkadi ei tule ollenkaan huonoon aikaan.

Elokuvan ensi-ilta Suomessa on 15. huhtikuuta. Lisäys 22.2.2016 kello 9.25: Moore kävi Suomessa myös Hämeenkylän koulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat