Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New York Times riemuitsee Saariahosta

Kaija Saariahon Kaukaisen rakkauden menestys jatkuu, ja Susanna Mälkki tekee Metropolitan-debyyttinsä.

Kulttuuri
 

New York Times nostaa New Yorkin Metropolitan Operan ensi kauden ohjelmistosta yhden asian ylitse muiden: Kaija Saariahon L’amour de loin (Kaukainen rakkaus) on lehden mukaan ensimmäinen naisen säveltämä ooppera Metropolitan-oopperassa yli vuosisataan. Ensi-ilta on 1. joulukuuta.

Benjamin Suomela
Kaija Saariahon suosio kasvaa.
Kaija Saariahon suosio kasvaa.

Edellinen naispuolisen säveltäjän ooppera laadukkaassa, mutta vanhoillisena pidetyssä oopperatalossa oli Ethel Smythin Der Wald vuonna 1903.

Kaukaisen rakkauden johtaa Metropolitan-debyytissään Helsingin kaupunginorkesterin seuraava ylikapellimestari Susanna Mälkki.

Metropolitan Operassa aikaisemmin johtaneet naispuoliset kapellimestarit voi laskea yhden käden sormilla. Tätäkin epätasa-arvoa New York Times on kritisoinut ankarasti.

Kaija Saariahon Kaukainen rakkaus on 2000-luvun arvostetuimpia oopperahittejä.

Se sai kantaesityksensä Salzburgin festivaalilla vuonna 2000, jolloin New York Timesin kriitikko piti sitä parhaana uutena oopperana vuosiin.

Tämän jälkeen oopperaa on esitetty ympäri maailmaa esimerkiksi Pariisissa, Lontoossa, Bernissä, Beirutissa, Bergenissä ja Helsingissä. New Yorkissa nähtävä Robert Lepagen ohjaus saapuu Metropolitaniin Quebecin oopperasta.

Saariaho on ollut näyttävästi esillä New Yorkissa usein ennenkin. New Yorkin filharmonikot on kantaesittänyt hänen teoksiaan, hänen Èmilie-monologioopperansa on esitetty Lincoln Center Festivalilla, ja Saariaho on toiminut myös New Yorkin legendaarisen Carnegie Hallin nimikkosäveltäjänä.

Saariaho nousee otsikoihin myös nyt maaliskuussa, kun hänen kahden uuden kamarioopperansa kantaesitys koetaan Hollannin kansallisoopperassa. Only the Sound Remains perustuu kahteen japanilaiseen nō-teatteriteokseen. Ohjaajana on maailmankuulu Peter Sellars, joka teki myös ensimmäiset produktiot Saariahon Kaukaisesta rakkaudesta, Adriana mater -oopperasta ja La passion de Simone -oratoriosta.

Vuonna 2020 Royal Opera House Lontoon Covent Gardenissa kantaesittää Saariahon seuraavan oopperan. Sen librettoa työstää kirjailija Sofi Oksanen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat