Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisopettaja kertoo, millaista oli tähdittää Michael Mooren dokumenttia – HS katsoi elokuvan Berliinissä

Dokumentti esitettiin Berliinin elokuvajuhlilla.

Kulttuuri
 
Tältä näyttää Michael Mooren Suomeakin sivuavan dokumentin traileri
Tältä näyttää Michael Mooren Suomeakin sivuavan dokumentin traileri
Amerikkalainen tunnettu dokumenttiohjaaja Michael Moore kävi kuvaamassa uutta dokumenttiaan Suomessa. Tältä näyttää ”Where we invade next” -dokumentin traileri.

Berliini

Eräänä keskiviikkona viime keväänä helsinkiläisen Ressun peruskoulun henkilökunnan kokous meni uusiksi. Sisään marssi elokuvaohjaaja Michael Moore.

”Hän tavallaan keskeytti kokouksemme”, kertoo Moorea isännöinyt koulun opettaja Meghan Smith.

Meghan Smithin kotialbumi.
Tuottaja Adrian Geibel, Meghan Smith ja Michael Moore Ressun koulussa huhtikuussa.
Tuottaja Adrian Geibel, Meghan Smith ja Michael Moore Ressun koulussa huhtikuussa.

Koulua oli puunattu edustuskuntoon jo ennen vierailua, ja ihmisiä jännitti. Moore tunnetaan räväkistä dokumenteistaan, joissa haastateltavia ei aina kohdella silkkihansikkain. Aikaa valmistautumiseen oli ollut vain pari päivää, eikä elokuvan aihekaan ollut oikein tiedossa.

”Opettajat valmistelivat oikein kunnollisia oppitunteja”, Smith sanoo.

Tuolloin salainen projekti on nyt paljastunut elokuvaksi, jonka nimi on Where To Invade Next. Elokuva esitettiin Berliinin elokuvajuhlilla tiistaina.

Dog Eat Dog Films
Ohjaaja Michael Mooren tyylilajina on kärjistävä huumori.
Ohjaaja Michael Mooren tyylilajina on kärjistävä huumori.

Elokuvassa Moore kiertää maailmaa – lähinnä Eurooppaa –”valtaamassa” maita, joiden yhteiskunnissa hänen mielestään jokin asia toimii ihanteellisesti. Ohjaajalla on kainalossaan Yhdysvaltain lippu, jonka hän sitten jättää kadehtimiinsa paikkoihin valtauksen merkiksi.

Michael Moore ihmettelee, kummastelee ja ihailee – asioita, jotka monille suomalaisille ovat tuttuja mutta amerikkalaisille vieraita.

Where to invade next alkaa italialaisten pitkien lomien ihmettelyllä. Moore kummastelee, miten Italian teollisuuden tuottavuusluvut ovat elämästä nautiskelusta huolimatta silti hyvät. Portugalissa Moore on selvittämässä järjestelmää, jossa huumeidenkäytöstä ei rankaista.

Yksittäiset hetket nousevat esille. Sellainen on italialaisen Ducatin moottoripyörätehtaan johtajan haastattelu, jossa hän korostaa, että työtekijöiden pitää viihtyä töissä ja tuntea olevansa osa perhettä. Tai ranskalaisen alakoulun pääkokki esittelmässä koululaisten ruokalistaa.

”Ranskalaisia perunoita on kerran tai kaksi vuodessa”, kokki kertoo ja Moore ei usko.

Ressun koulussa kaikkein eniten Moore vaikuttui siitä, miten hyvässä kunnossa monet perusasiat ovat, Smith kertoo.

”Opettajat kertoivat hänelle, miten tärkeää on, että yhtä ainetta ei aseteta toisen edelle tai että lapsia kannustetaan etsimään omia kiinnostuksen kohteitaan”, Smith kertoo.

Tämä näkyy myös elokuvassa. Siinä Moore on ihmeissään, että eikö koulussa olla oppimassa kokeita vaan elämää varten.

Berliinissä elokuvaa katsellessa tekee mieli nousta elokuvateatterin penkiltä ja keskeyttää valkokankaalla marssiva Moore: ei se ole näin yksinkertaista!

Ohjaaja valitsee tuttuun tyyliin näkökulmansa ja pysyy siinä. Suomessa koulutuksesta säästetään ja koulujen välinen tasa-arvokin on koetuksella.

Heli Tomminen
Michael Moore ja entinen opetusministeri Krista Kiuru (sd).
Michael Moore ja entinen opetusministeri Krista Kiuru (sd).

Suomen osuuden päätähtiä on eittämättä entinen opetusministeri Krista Kiuru (sd). Moore haastatteli Kiurua monta tuntia opetusministeriössä viime toukokuussa.

Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Smith ymmärtää, miksi Moore on vaikuttunut.

”Yhdysvalloissa julkinen koulujärjestelmä on ajettu alas, opettajat joutuvat keskittymään vain kokeiden pitämiseen ja olosuhteet ovat huonot.”

Ressu on kaupungin peruskoulu Kampissa, jossa voi opiskella myös englanniksi. Sen lisäksi Moore kävi Vaskivuoren lukiossa ja Hämeenkylän koulussa Vantaalla.

Ressussa Moore oli vaikuttunut juuri perusasioista. ”Kampuspoliisin” puute ihmetytti, samoin oppilaita kohtaan osoitettu luottamus.

”Kuvausryhmä oli käsityötunnilla ihmeissään, miten kolmasluokkalaiset voivat käytellä sahoja ja vasaroita”, Smith sanoo.

Toinen elokuvassa näkyvä asia on, että Suomessa erilaisista lähtökohdista tulevat lapset käyvät samaa koulua. Tämä korostuu esimerkiksi Kiurun haastattelussa. Saman huomasi myös Smith.

”Hän puhui siitä, miten kaikilla vanhemmilla on ’jotakin pelissä’ koulussa, kun kaikki alueen lapset käyvät samaa koulua.”

Smith on yhtenä suomalaisena myös mukana elokuvassa.

Ressussa kaikki olivat ”vähän varpaillaan”, koska dokumentin sävyä ei etukäteen tiedetty. Moore paljastui kuitenkin rennoksi ja vitsailevaksi hahmoksi, joka otti ihmiset mukaansa.

Oman suorituksensa Smith näki Ressun rehtorin kanssa Berliinissä näytöksessä, jossa olivat mukana monet muut Mooren Euroopassa tavanneet ihmiset. Ohjaaja itse osallistui vain videoyhteydellä, koska joutui äkillisen sairastumisen vuoksi jäämään Yhdysvaltoihin.

”Oli todella vaikuttavaa tavata muita ihmisiä Euroopasta, jotka olivat päässeet mukaan elokuvaan”, Smith sanoo.

Where To Invade Next tulee Suomessa elokuvateattereihin 15. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat