Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Tervo: ”Voi olla, että tulevaisuuden Suomessa hävetään sitä, miten pakolaisia nyt kohdellaan”

Syksyllä ilmestyvä romaani kertoo inkerinsuomalaisten koettelemuksista, joita Tervo pitää kansanmurhana.

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Jari Tervo kirjoittaa jälleen historiallista romaania. Inkerinsuomalaisista kertovan Matriarkan aikajänne yltää kuitenkin 1600-luvulta nykypäiviin asti.
Jari Tervo kirjoittaa jälleen historiallista romaania. Inkerinsuomalaisista kertovan Matriarkan aikajänne yltää kuitenkin 1600-luvulta nykypäiviin asti. Kuva: Antti Hämäläinen

”Onnistuneet kansanmurhat ovat aina kiinnostaneet minua”, kirjailija Jari Tervo sanoo. Tällä hän viittaa paitsi 1900-luvun maailmanhistoriaan myös seuraavaan teokseensa.

Matriarkka-niminen romaani ilmestyy ensi syksynä, ja Tervon uusi kustantaja Otava luonnehtii sitä ”runsaana vyöryväksi vaellusromaaniksi, jossa liikkeellä ovat kokonaiset kansanryhmät ennen ja nyt”.

Kustantajavaihdos oli pari päivää sitten uutinen, onhan Jari Tervo (s. 1959) profiloitunut WSOY:n kirjailijaksi ja julkaissut sen kautta liki kaikki tähänastiset teoksensa, yli kaksikymmentä proosa- ja runoteosta.

Matriarkkaa hän on kuitenkin kirjoittanut Otavalle kaikessa rauhassa jo neljättäsataa sivua. ”Vielä pitää kirjoittaa sata lisää, että voi alkaa lyhentää”, hän sanoo.

”Romaanin alussa syntyy Aamu Karitsantytär -niminen henkilö”, Tervo paljastaa, vaikkei haluaisi kertoa keskeneräisen työn sisällöstä tarkemmin. Trilogiaa ei ole tarkoitus aloittaa, vaikka Otavan kanssa onkin tehty sopimus useammasta kirjasta.

Lyhyesti sanoen Matriarkan aihe on inkeriläinen suku ja sen vaiheet. Niitä seurataan 1600-luvulta näihin päiviin, lähtien siitä, kun väkeä lähti Savosta pakoon sotaväenottoja.

He asettuivat Inkerinmaalle, eli Pietaria ympäröivälle noin 15 000 neliökilometrin alueelle Laatokan ja Suomenlahden välissä. Siellä asui jo alunperin itämerensuomalaisia kieliä puhuvia vatjalaisia ja inkerikkoja, samoin venäläisiä.

Savosta muuttaneiden lisäksi alueelle tuli 1600-luvun lopulla suomalaisia Karjalasta, kun siellä alettiin pakkokäännyttää kansaa luterilaiseen uskoon. 1900-luvun alussa inkerinsuomalaisten määräksi arvioitiin 114 000.

”Ihan kronologista kerronta Matriarkassa ei ole, mutta läpi käydään elämää Neuvosto-Inkerissä, Stalinin vainot ja toisen maailmansodan aiheuttama inkeriläisten hajaannus, osin Neuvostoliittoon, osin Suomeen”, Tervo kertoo.

Jo 1930-luvulla Inkeristä karkotettiin parikymmentätuhatta ihmistä Keski-Aasiaan, sodan aikana saman verran kyyditettiin Siperiaan. Jatkosodan aikana 1943–44 Suomeen evakuoitiin yli 60 000 inkeriläistä.

”He olivat täällä vuoden, ja sen jälkeen heidät vietiin puolipakolla takaisin Neuvostoliittoon. Suomen historiassa inkeriläisten kohtalo on paha asia. Häpeä, josta ei kukaan ei halua silmiin katsoen puhua”, Tervo sanoo.

Neuvostoliittoon palautetut inkeriläiset karkotettiin Keski-Venäjälle. Toiset palasivat 1950-luvulla, monet eivät ikinä.

Tästä Tervo käyttää termiä ”nykyaikainen, onnistunut kansanmurha”. Niitä on 1900-luvulla tapahtunut maailmassa useita muitakin.

”Kaikki tietävät, ketkä ovat uhreja ja ketkä syyllisiä, mutta mitään ei ole tehtävissä.”

Valloitusten ja sotien sinne tänne lennättämien inkeriläisten kohtalosta voi halutessaan vetää linjan Euroopan pakolaistilanteeseen nyt.

Tervon kohdalla se ei ole edes kaukaa haettua, sillä hän on käsitellyt pakolaisuutta aiemmissakin romaaneissaan, samoin Ylen verkkosivujen blogissaan.

Hän on jo pitkään arvostellut suomalaisten maahanmuuttajiin kohdistuvaa vihamielisyyttä ja rasismia ja toisaalta muistuttanut, että Suomen jääkäritkin olivat kerran turvapaikanhakijoita.

”Tiedän, ettei historia toista itseään, mutta pakolaisuutta on mielenkiintoista tutkia. Onkohan Suomessa taas sellainen tilanne, että seitsemänkymmenen vuoden päästä lapsenlapsemme eivät voi siitä silmiin katsoen puhua?”, Tervo pohtii.

”Kun kirjoitin, että Suomessa on 700 000 rasistia, sanottiin, että vedän asioita hatusta. En vedä. Tieto on peräisin Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta. Suomessa yksinkertaisesti ajatellaan, ettei täällä saisi olla erivärisiä ihmisiä.”

”Koko keskustelu liikkuu tasolla: Ovatko pakolaiset meille uhka vai uhka?”, Tervo ironisoi.

Valtion laitosten tutkimukset ja raportit turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuudesta herättävät hänessä suorastaan järkyttynyttä ihmetystä.

”Kun maahanmuuttovirasto tutkii Irakin tilannetta, se toteaa, että koska siellä tapetaan vuodessa enää 14 000 ihmistä, turvallisuustilanne on itse asiassa parantunut, ja ihmisiä voi hyvin lähettää takaisin.”

Mitähän tapahtuisi, jos tänne saapuisi enemmän turvapaikanhakijoita Syyriasta, Tervo kysyy ja vastaa: ”Varmaan huomattaisiin pian, että ihmisoikeustilanne on sielläkin kovasti parantunut!”

Blogissaan Jari Tervo on aktiivinen ja poleeminen julkinen keskustelija, ja toisinaan tämä puoli näkyy Uutisvuoto-viihdeohjelmassakin.

Kirjailijan tärkein tehtävä on kuitenkin kaunokirjallisuuden kirjoittaminen. Tervon kohdalla sekin on käsitellyt läpi tuotannon suomalaista yhteiskuntaa, sen historian pimeitä ja kipeitä kohtia, samoin globaaleja ongelmia.

Uskooko hän, että sillä on vaikutusta?

”En usko, että voin vaikuttaa siihen, mitä muut ihmiset ajattelevat, vain siihen miten itse ajattelen”, Tervo huokaa. ”Otan selvää asioista ja kirjoitan ajatuksia itselleni selvemmiksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat