Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajataustaisten kirjoittajien tekstit horjuttavat käsitystä kansalliskirjallisuudesta

Tuoreen väitöksen mukaan lapset ja nuoret elävät jo monikulttuurista arkea, vaikka kirjallisuus määritellään yhä kielen kautta

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom

Maahanmuuttajien kirjoittamasta kirjallisuudesta on tullut Suomessa pysyvä ilmiö, joka muuttaa käsitystä suomalaisuudesta ja suomalaisesta kirjallisuudesta, kertoo tuore väitös.

Suomessa ei osata tunnistaa hienovaraisempaa syrjäyttämistä, sanoo Hanna-Leena Nissilä.
Suomessa ei osata tunnistaa hienovaraisempaa syrjäyttämistä, sanoo Hanna-Leena Nissilä.

Lapset ja nuoret elävät jo monikulttuurista ja kansainvälistä arkea. Muutos ei kuitenkaan ole välttämättä tavoittanut lasten vanhempien ja kirjailijoiden maailmaa samalla tavalla, toteaa kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Nissilä.

Käytännössä arkipäivästä kertovissa kirjoissa voi siis esiintyä hahmoja ja tilanteita, jotka eivät vastaa lukijan käsitystä tavanomaisesta suomalaisesta arjesta. Tämä voi vaikuttaa nuorten lukuintoon.

Nissilä on tutkinut suomalaista kirjallisuuselämää maahanmuuton näkökulmasta jo kymmenen vuotta. Tässä ajassa maahanmuuttajien kirjoittama kirjallisuus on kasvanut pysyväksi ilmiöksi.

Maahanmuuttajakirjallisuuden määrä on kasvanut huomattavasti 2000-luvun alusta. Nissilä laskee, että tällä hetkellä Suomessa on noin 90 maahanmuuttajataustaista kirjailijaa.

Suomalaiset kirjailijat kirjoittavat maahanmuuttajista hyvin eri tavalla kuin maahanmuuttajat itse. Suomalaisten kirjailijoiden teoksissa maahanmuuttajat kuvataan usein uhreina tai kohteina. Erityisesti islaminuskoinen maahanmuuttajanainen nähdään usein uhrina.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Eppu Nuotion Pii Marin -dekkarisarjasta löytyy värillisiä suomalaistaustaisia ja maahanmuuttajanaishahmoja aktiivisina toimijoina.

Toisaalta vähemmistöjen ja suomalaiskirjailijoiden välille syntyy aivan uudenlaisia jännitteitä.

Tuorein esimerkki on bloggaaja Koko Hubaran Ruskeat tytöt -blogissaan aloittama keskustelu suomalaisen kirjallisuuden suvaitsevaisuuden rajoista. Hubara kirjoitti, että vähemmistön jäsenenä hän ei tunnista itseään niistä kuvista, joita suomalaiskirjailija vähemmistön jäsenistä luo.

Nissilän mielestä keskustelussa oli omituista se, että suomalaiset kommentoijat eivät saaneet kiinni ”värillisen naisen kokemuksesta”.

”Tämä on kummallista, koska kirjallisuutta pidetään väylänä empatian ja ymmärryksen luomiselle. Empatiaa ja pyrkimystä ymmärrykseen ei kuitenkaan näy, kun osa keskustelijoista lukee Hubaran tekstejä.”

Nissilä toteaa, että Suomessa on jo opittu tunnistamaan ilmeinen rasismi. Huonommin tunnistetaan hienovarainen suomalaisuudesta syrjäyttäminen. Tämä voi näkyä siinä, millaiseksi teoksen lukija oletetaan: kirjoittaako kirjailija vertaiselleen kantasuomalaiselle vai toisesta kulttuuritaustasta tulevalle lukijalle. Tällaisen syrjäyttämisen tunnistaminen vaatii keskustelukumppanin kuuntelemista ja harkintaa.

Nykykeskustelusta näkyy, että keskustelijoilla on aito ja vilpitön halu olla suvaitsevaisia, mutta toimijoilla on vaikeuksia ymmärtää Hubaran näkökulmaa, Nissilä miettii. Suomessa ei ole tutkijan mielestä totuttu siihen, että vähemmistön näkökulmasta kirjallisuutta tarkasteleva puhuu omasta puolestaan.

”Tällaisen puheen vastaanottaminen paljastaa sokeuden valtavirtanäkökulmalle.”

Nissilä väitteli perjantaina Oulun yliopistosta aiheella ”Sanassa maahanmuuttaja on vähän kitkerä jälkimaku”: Kirjallisen elämän ylirajaistuminen 2000-luvun alun Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat