Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carolus Enckellin näyttely on poikkeuksellista värin juhlaa

Retrospektiivi on esillä Tampereella Sara Hildénin taidemuseossa

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Jussi Tiainen
Carolus Enckell töidensä keskellä.
Carolus Enckell töidensä keskellä. Kuva: Jussi Tiainen

Maalaustaide Carolus Enckellin retrospektiivinen näyttely 15.5. saakka Sara Hildénin taidemuseossa (Laiturikatu 13, Tampere). Ti–su 11–18.

Kun katson Carolus Enckellin (s. 1945) retrospektiivistä näyttelyä, mieleeni tulee lause, jonka hänen puolisonsa, taidemaalari Silja Rantanen antoi nimeksi eräälle maalaukselleen: ”Että maalaamme niin kauniisti kuin osaamme”. Lause on peräisin 1300-luvulla eläneiden kirkkomaalareiden ja heidän tilaajiensa välisestä sopimuksesta ja kuvaa hyvin Enckellin tapaa maalata.

Jussi Koivunen
Enckellin työt ovat selkeitä, mutta hienovireisiä.
Enckellin työt ovat selkeitä, mutta hienovireisiä.

Enckellin käsiala on lempeä ja luonteva. Laajoja väripintoja maalatessaan hän välttää sekä suuria eleitä että teipillä rajattujen pintojen viileyttä. Kaikki on toteutettu niin kauniisti kuin hän osaa, ikään kuin anonyymisti, omaa itseä korostamatta.

Sama kauneus näkyy Enckellin väreissä. Vaikka värit voivat olla hyvinkin selkeitä ja voimakkaita, ne ovat aina taitettuja ja hienovireisiä. Hänen taiteessaan sininen, punainen tai keltainen eivät ole maalia, vaan valoa ja varjoa.

Näkymä näyttelystä.
Näkymä näyttelystä.

Näyttely tavoittaa hyvin Enckellin taiteen pitkän ja monivaiheisen historian. Matka 1960-luvun värikkäistä pop-henkisistä abstraktioista 2010-luvun käsitteellisiin konstruktioihin voi paikoin tuntua harhailevalta, kunnes sen sisäinen linja vähitellen paljastuu.

Tärkeä käännekohta oli matka Marokkoon 1970-luvun alussa. Kokemusten ja muistikuvien pohjalta syntyneet maalaukset ovat Suomen taiteessa poikkeuksellista värin juhlaa ja monella tavalla Enckellin taiteen peruskiviä.

Jussi Koivunen
Näkymä näyttelyyn, vasemmalla Hilma af Klintin teoksesta inspiroitunut maalaus.
Näkymä näyttelyyn, vasemmalla Hilma af Klintin teoksesta inspiroitunut maalaus.

1970-luvulla hän löysi myös Yhdysvaltojen sodanjälkeisen maalaustaiteen. Kuten näyttelyssä näkee, aluksi Mark Rothkolta ja myöhemmin esimerkiksi Brice Mardenilta peritty minimalistinen geometria pelaa täydellisesti yhteen hänen lämpimän ja ystävällisen palettinsa kanssa.

Enckell ei ole koskaan pelännyt vaikutteita, päinvastoin. Uudemmissa teoksissa erottuu Hilma af Klintilta ja 1900-luvun alun venäläisiltä avantgardisteilta lainattuja piirteitä. Väliin mahtuu antiikin temppelien julkisivuja ja viittauksia niin Odysseuksen retkiin kuin Amerikan intiaanikulttuureihin.

Kuten 1970-luvulla valmistuneen Nukari-sarjan herkät maisemat kertovat, nuorempana Enckell löysi aiheensa luonnon valoista ja väreistä. 1980-luvulla luonnon rinnalle ja sen ohi nousivat taide- ja kulttuurihistoria, jotka näyttävät olleen hänelle samanlainen aarreaitta kuin luonto.

Samalla kun maalausten sisältö laajeni puhtaasta havainnosta myyttisten ja arkkityyppisten kuvien etsimiseen, Enckell löysi uusia materiaaleja. Kasvava käsitteellisyys toi hänen taiteeseensa kiveä ja puuta, veistoksia ja rakennelmia.

Hanna Kukorelli
Carolus Enckell: Kolminaisuus (Lux, Lumen, Splendor), 1990, öljy kankaalle ja vuolukivi.
Carolus Enckell: Kolminaisuus (Lux, Lumen, Splendor), 1990, öljy kankaalle ja vuolukivi.

”Olen vain somistaja, uudelleenjärjestäjä”, Enckell sanoi 1980-luvulla. Hänen mielestään taiteilijan ei tarvitse tuoda esiin ainutlaatuisuuttaan tai kekseliäisyyttään.

Kaikki asiat ovat jo olemassa. Taiteilijan tehtävä on antaa niille merkitys.

Viime kädessä Enckellin taiteessa on kyse siitä mistä taiteessa aina, ihmisen ja maailman välisen alueen hahmottamisesta, hitaasti ja vähän kerrallaan. Katsojan kannalta parasta on se, että hän tekee sen niin kauniisti kuin hän osaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat