Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Umberto Eco on kuollut

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
ANDREA COMAS / REUTERS
Umberto Eco kuvattuna Madridissa vuonna 2010.
Umberto Eco kuvattuna Madridissa vuonna 2010. Kuva: ANDREA COMAS / REUTERS

Italialainen kirjailija Umberto Eco on kuollut, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. Eco kuoli myöhään perjantai-iltana kotonaan Pohjois-Italiassa. Hän oli sairastanut syöpää. Eco oli 84-vuotias, syntyisin Pohjois-Italian Alessandriasta.

Econ ensimmäinen romaani Ruusun nimi (1980) sai osakseen maailmanlaajuista huomiota. Suomennos kirjasta julkaistiin 1983. Kirjaa on myyty miljoonia kappaleita, ja se on käännetty yli 40 kielelle.

Vuonna 1986 teattereihin tuli Ruusun nimi -elokuva, keskiaikainen murhamysteeri, joka perustuu Econ romaaniin. Elokuvan ohjasi Jean-Jacques Annaud ja pääosassa oli Sean Connery.

Econ muita tunnetuimpia teoksia ovat muun muassa Foucaultin heiluri ja Edellisen päivän saari.

Eco oli myös keskiajan estetiikan tutkija ja filosofi. Hän työskenteli semiotiikan professorina Bolognan yliopistossa Italiassa.

Econ viimeiseksi kaunokirjalliseksi teokseksi jäi Numero Zeron tapaus, joka arvioitiin Helsingin Sanomissa 10. tammikuuta. Jukka Petäjä kirjoitti arvostelussaan, että semiootikko-kirjailija satirisoi Numero Zeron tapauksessa ajankohtaisia ilmiöitä, mutta kirja on monella tapaa ohut.

Foucaultin heiluri arvioitiin Helsingin Sanomissa vuonna 1990.

”Umberto Econ uusin romaani Foucaultin heiluri on miltei 700-sivuinen järkäle, joka uhraa kaunokirjallisuuden siekailematta esseistiikan alttarille”, Petäjä kirjoitti.

”Foucaultin heiluri ei ole romaani sanan perinteisessä mielessä. Se on pelkkä teksti muista teksteistä. Se on oppineen miehen mutkaisa matka tiedon valtakuntaan, jossa kaikki on mahdollista, mahdotonkin. Ilkeämielinen voisi sanoa, että Umberto Eco on vain tyhjentänyt tietokoneensa tiedostot paperille ja lähettänyt nivaskan kustantajalle. Lukijan kohtalo on kova: täytyisi sisäistää se, minkä tietokone on lykännyt ulos.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat