Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Didrichsenin näyttelyn taustalla vaikuttaa hammaslääkäri, joka innostui neuvostotaiteesta

Moskovalainen Mihail Arefjev on haalinut neuvostotaidetta kiertämällä Venäjän kaupunkeja Pietarista Harkoviin, Kurskiin ja Kazaniin.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka

Jokainen venäläinen taiteen keräilijä ei ole miljardööri, joka omistaa huvijahteja ja jalkapallojoukkueita.

Moskovalainen Mihail Arefjev (s. 1958) on hammaslääkäri, joka vuosituhannen vaihteessa innostui edesmenneen Neuvostoliiton taiteesta ja alkoi systemaattisesti kerätä sitä. Hän vältti Moskovan huutokaupat ja lähti etsimään halvempia hintoja kiertämällä Venäjän kaupunkeja Pietarista Harkoviin, Kurskiin, Kazaniin ja edemmäs. Suuren osan teoksista hän on ostanut suoraan taiteilijoilta, mutta hän on onnistunut tekemään merkittäviä löytöjä myös pienten paikkakuntien taloudellisessa hädässä olevista kulttuuripalatseista.

Edelleen karttuvaan kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä noin 1 000 teosta, joista 39 on tuotu Helsinkiin. Syy siihen, miksi Arefjevin keräilyn yhdeksi painopisteeksi valikoitui juuri suojasään aikainen neuvostotaide, on hänen näyttelyluetteloon kirjoittaman tervehdyksensä mukaan yksinkertainen: hän kokee tuon aikakauden taiteen henkilökohtaisesti kotoisaksi ja lämpimäksi. Kriitikko Kimmo Sarjen mukaan Arefjevia kiehtoo myös Neuvostoliiton myönteisiä puolia kuvaavien maalausten ihanteellisuus.

Didrichsenin taidemuseon intendentin Maria Didrichsenin mukaan Arefjev ei ole poliittisesti aktiivinen. Sarjen luonnehdinnan mukaan hän on internationalisti enemmän kuin nationalisti.

Oikaisu 24. helmikuuta kello 9.20: Jutussa kerrottiin Mihail Arefjevin kiertäneen taiteen perässä muun muassa Harkovissa Venäjällä. Kyseessä oli Harkovan kaupunki Ukrainassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat