Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulu ei maistunut älykköräppärille

Kristo Laanti kävi vain peruskoulun, mutta hänestä kasvoi taideräppäri.

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen
Kristo Laanti ei halunnut jäädä keskeneräiseksi sen takia, että koulu jäi aikoinaan kesken.
Kristo Laanti ei halunnut jäädä keskeneräiseksi sen takia, että koulu jäi aikoinaan kesken. Kuva: Akseli Valmunen

Kalliossa asuva Kristo Laanti kuuluu Suomen arvostetuimpiin räppäreihin. Lavalla hänen nimensä on Kridlokk tai Khid. Uusi Ohi-levy on nyt tulossa Khidiltä. Laanti miettii, miten se otetaan vastaan.

”Eli mitä mieltä mun levystä ollaan, oli se hyvää tai pahaa – ja tämä kuulostaa nyt aika kusipäiseltä – en mä tee sillä mielipiteellä yhtään mitään. Jos joku sanoo, että hyvä, jatka samaan malliin, niin sitä melkein provosoituu ja miettii, että enpäs teekään.”

Laanti kuulostaa taidekoulun kasvatilta, mutta hän ei ole käynyt kouluja juuri lainkaan.

”Ei vaan koulu kiinnostanut. Nyt, jos se 9. luokan historianopettaja tulisi kertomaan asioita, niin todellakin kiinnostaisi. Ja matikka, kemia, fysiikka, kaikki kiinnostaa nykyään. Mutta silloin ei kiinnostanut.”

Kridlokk ja Khid kuuluvat Suomen hiphopin taide-eliittiin. Siis ryhmään, jonka musiikkia arvostetaan, mutta joka on radiohitiksi liian vaikeaa. Jos Cheek on pintaa, Kridlokk on sisältöä.

Laantille on sadellut viiden tähden arvioita kuin sadepisaroita Helsingin helmikuussa. Hänen alter egonsa tekevät musiikkia Paperi T:n, Tuuttimörön ja Eevil Stöön kanssa. Kaikki nämä ovat radiohitteihin verrattuna jotakin muuta. Monitulkintaisempia. Syvällisempiä. Intertekstuaalisia.

Kun katsomme Khidiä videolla, emme katsele Kristo Laantia. Sekä Kridlokk että Khid ovat rooleja.

”En tiedä, mitä Freud sanoisi tästä, mutta siellä lavalla on varmaan joku superminä: se hoitaa sen homman, johon se kotona tiskejä tekevä tyyppi ei pysty.”

Laanti nauttii keikoista suuresti, vaikka ei edes oikein tykkää huomiosta.

”Tuntuu tosi hyvältä saada annos sitä huomiota. Se on ristiriitaista. Mutta siitä tulee hyvä olo. Se on varmaan jonkinlainen ajatus siitä, että on minusta johonkin. En ole kouluja käynyt, mutta on minusta johonkin.”

Laanti sanoo, että onneksi on kirjat, tv ja internet, joista tietoa voi ammentaa.

”Olen ajatellut, että ei mun tarvitse jäädä keskeneräiseksi sen takia, että en käynyt kouluja.”

Kaikki eivät ajattele näin. Vastaan on tullut ihmisiä, joiden asenne muuttuu, kun he kuulevat Laantin koulutustason.

”Mulla on ollut vähän pelko siitä, että tulee tuomituksi tämän takia. En halua, että mua pidetään minään dillenä. Olen halunnut opetella ainakin sen kirjakielen ja jonkinlaisen olemisen ja tajuamisen tilan, josta voi päätellä, että mun koulunkäynti ei ole se, mitä mä olen ihmisenä.”

Teini-iässä Laantia kiinnosti koulun sijasta hiphop. Sen hän opetteli läpikotaisin.

”Sehän oli sitä, että tietää ne jutut, jotta olisi aito, ja voisi sitten larpata sitä juttua.”

Hän puhuu paljon ”larppaamisesta” – siitä, miten musiikki rakentaa aina artistista teosta, joka on jotakin muuta kuin keittiössä astioita tiskaava Laanti.

”En tiedä, olisiko tämä homma minun mielestäni tarpeeksi kiinnostavaa, jos mukana ei olisi niitä rooleja, maailmoja ja tarinoita.”

Kun Laanti kertoo mielipiteensä, hän heti perään esittää sille vasta-argumentin. Samalla tavalla kuin hän ei musiikissaan päästä kuuntelijaa kovin helpolla, hän ei päästä itseäänkään helpolla.

”Vihaan skrätsäämistä. Vihaan breikkausta. Vihaan räppiä ja räppäreitä – mutta olen itse sellainen. Se liittyy varmaan jonkinlaiseen eksistentialistiseen pakokauhuun: pitäisi olla jotain, mikä ei tunnu omalle.”

Hän muun muassa kyseenalaistaa ankarasti koko työnsä merkittävyyden.

”Tämähän on kauhean egoistista. Miksi tekisin lisää musiikkia, kun maailma on sitä täynnä? Koen tarpeelliseksi painattaa epäekologisesti siitä vielä vinyylejäkin. Oma itsekkyyteni menee kaiken muun yli. Miksi?”

No miksi?

”Onhan mulla varmaan jotkut suuruudenhullut agendat jättää jälki käynnistäni täällä. Vaikuttaa johonkin ja luoda jotain hyvää paskan keskelle. Mutta ei sitä tule kukaan koskaan vahvistamaan, onko se hyvää vai paskaa. On vain erilaisia mielipiteitä. Ja sitten, kun tämä kaikki räjähtää, millään ei ole mitään merkitystä.”

”Mä ole helvetin onnellinen. Minähän elän unelmaani. Taide on maailman tärkein asia.”

”Tai sanotaan, että jos on lasi vettä, niin sitten sen jälkeen taide on maailman tärkein asia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat