Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoidon historia hahmottuu rakennusten kautta

Kulttuuri
 
Paula Holmila

Arkkitehti, professori Hennu Kjisik on koonnut Arkkitehtuurimuseoon näyttelyn Hoito ja hoiva tiloista, jotka ovat syntyneet kilpailujen pohjalta 1800-luvulta nykypäivään, mukana tietenkin myös Alvar Aallon kuuluisa Paimion sairaala. Kjisik on itse ollut mukana Meilahden sairaala-alueen kehittämisessä ja on ehkä alan paras asiantuntija Suomessa.

Näyttely on myös hyvin jäsennelty tietopaketti terveydenhuollon kehittymisestä, koska sitähän sairaaloiden rakennuskulttuuri heijastelee. Vaikka kaikista hoivatiloista ei olekaan järjestetty kilpailuja, ovat uudet, tulossa olevat sairaalat arkkitehtuuriltaan huomattavasti parempia, viihtyisämpiä ja mietitympiä kuin menneiden vuosikymmenten teknokraattiset rakennukset.

Yksi omista suosikeistani on turkulaisen Siggen eli Pekka Mäen ja Rauno Lehtisen suunnittelema Tipotien terveysasema Tampereella. Se ei ole mukana näyttelyssä juuri sen kilpailurajauksen takia.

Kansallisten museoiden suurista näyttelyistä on tapana julkaista näyttelyluettelo. Tästäkin on sellainen ajat sitten valmistettu, mutta jostain syystä se ei ole vielä ilmestynyt, vaikka näyttely avattiin jo marraskuussa. Luetteloa odotellessa kannattaa kuitenkin käydä katsomassa näyttely.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat