Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wikipediasta puuttuu valtavasti naisia, ja nyt asia aiotaan korjata – kerro tässä, kuka nainen tietosanakirjaan pitää saada

Kulttuuri
 
Teemu Perhiö Creative Commons
Kiasmassa järjestettiin maaliskuussa 2015 Wikitriathlon, jossa kirjoitettiin Wikipedian artikkeleita.
Kiasmassa järjestettiin maaliskuussa 2015 Wikitriathlon, jossa kirjoitettiin Wikipedian artikkeleita. Kuva: Teemu Perhiö Creative Commons

Wikipedia on maailman käytetyimpiä verkkosivustoja, jonka erikielisistä versioista miljoonat ihmiset etsivät tietoa. Verkkotietosanakirjan ongelma on, että sen antama kuva asioista on värittynyt sitä muokkaavien kirjoittajien mukaan. Tämä näkyy esimerkiksi Wikipedian biografia-artikkeleiden sukupuolijakaumassa.

Suurin osa Wikipedian henkilöartikkeleista käsittelee miehiä. Suomenkielisen Wikipedian biografioista noin 17,9% käsittelee naisia.

Art Goes Feminism -verkosto on parin viime vuoden ajan järjestänyt eri puolilla maailmaa tapahtumia, joissa kirjoitetaan naisista artikkeleita Wikipediaan. Suomessa Wikipedian muokkaustapahtumia eli ”edit-a-thoneja” on järjestänyt Kiasma.

Naistenpäivänä 8. maaliskuuta museo järjestää Sata naista Wikipediaan -tapahtuman yhdessä Helsingin yliopiston kirjaston ja Wikimedia Suomi ry:n kanssa. Kaisa-talon tempauksen tarkoituksena on lisätä suomenkieliseen Wikipediaan tietoa sadasta naisesta.

Se on toistaiseksi suurin Wikipedia-tapahtuma Suomessa, ja ensimmäinen, joka keskittyy nimenomaan Wikipedian tasa-arvoon. Tapahtuman verkkosivulle pääsee täältä.

”Suurin osa Wikipedian kirjoittajista on miehiä, ja ihmiset kirjoittavat siitä mikä heitä kiinnostaa. Nyt Wikipediassa painottuvat miehet ja esimerkiksi luonnontieteet”, sanoo Kiasman erikoissuunnittelija Sanna Hirvonen.

Arvioiden mukaan vain alle 15 prosenttia Wikipedian kirjoittajista on naisia. Tätä on selitetty muun muassa muokkaamisen teknisyydellä sekä ajan ja itseluottamuksen puutteella.

Naistenpäivän muokkaustapahtumaan voi osallistua kuka tahansa, ja artikkelin voi kirjoittaa kenestä tahansa. Tapahtumassa on mukana Kiasman lisäksi useita muita kulttuurilaitoksia, jotka myös ehdottavat artikkeleiden kohteiksi sopivia naisia.

Ehdotettujen naisten joukossa ovat muiden muassa muotoilija Nathalie Lahdenmäki, viikinkiajan nainen ”Euran Emäntä”, Kameraseurassa vaikuttanut valokuvaaja Hilda Raviniemi, palkittu mediataiteilija Anna Estarriola, kansanperinteen tutkija Aili Nenola ja kansanmuusikko Marianne Maans.

”Monet Wikipedian artikkelit naisista ovat pelkkiä tynkiä. Haluamme syventää ja laajentaa naisiin liittyvää tietoa. Alat ulottuvat kuvataiteesta ja kirjallisuudesta tekniikkaan”, Hirvonen sanoo.

”Kyse ei ole välttämättä edes mitenkään unohdetuista naisista, vaan oman alansa näkyvistä vaikuttajista, joita pitää tuoda suuremman yleisön tietoisuuteen. On kaikkien etu, ettei kuva siitä, kuka mitäkin alaa harjoittaa vinoudu”, Hirvonen sanoo.

Järjestäjät haluavat tuoda esiin myös sen, miten paljon erilaista lähdekirjallisuutta kulttuurilaitosten kirjastoissa on. Wikipediaan kirjoitettu tieto pitää lähteyttää.

Wikipediaan kirjoittaminen on nykyään helpompaa kuin ennen, koska siihen voi käyttää visuaalista muokkainta, eikä tuntemusta html-koodista tarvita.

Aiemmissa kulttuuriin liittyvissä Wikipedia-tapahtumissa osallistujina on ollut hieman enemmän naisia kuin miehiä.

”Olen itse kirjoittanut ja päivittänyt artikkeleita monista miestaiteilijoista. On hyvä välillä pysähtyä miettimään, että me kaikki voimme vaikuttaa Wikipedian sisältöön”, Sanna Hirvonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat