Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käy lapsesi konserteissa – ja 8 muuta vinkkiä vanhemmille soittoharrastuksen tukemiseen

Musiikin tohtori Kristiina Jääskeläinen neuvoo, kuinka vanhemmat voivat olla avuksi.

Kulttuuri
 
Aki Paavola
Lapsen omissa konserteissa ja matineoissa kannattaa käydä aina kun mahdollista, opastaa pianonsoiton lehtori Kristiina Jääskeläinen. Kuvassa konserttia ovat pitämässä Näppärit vuonna 2010 Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.
Lapsen omissa konserteissa ja matineoissa kannattaa käydä aina kun mahdollista, opastaa pianonsoiton lehtori Kristiina Jääskeläinen. Kuvassa konserttia ovat pitämässä Näppärit vuonna 2010 Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Kuva: Aki Paavola

1 Hanki soittajalle oma soitin

”Tämä asia tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta ei ole sitä: oma soitin on välttämätön. Soittimesta on myös pidettävä huolta, esimerkiksi piano tulee virittää vuosittain.”

2 Rauhoita harjoittelupaikka

”Kannattaa miettiä tarkasti myös pianon paikka kotona. Jos se on sisaruksen huoneessa tai olohuoneessa, jossa on televisio, tulee konfliktia.”

3 Tule aluksi tunneille

”Varsinkaan, jos vanhemmat eivät ole itse koskaan soittaneet, olisi hienoa tulla käymään muutamilla tunneilla, mikäli se sopii lapselle ja opettajalle. Niin voi nähdä konkreettisesti, mistä on kyse.”

4 Kerro harjoittelun tärkeydestä

”Motoriset taidot, joihin soittaminen kuuluu, tarvitsevat säännöllistä toistoa. Eikä vain kerran viikossa vaan mieluiten päivittäin. Tee pienelle aloittelijalle ymmärrettäväksi, että soittoläksy on eri asia kuin koululäksy. Kun koululäksy tehdään yhden kerran, se on sitten tehty. Soitossa sama asia tehdään vielä seuraavana päivänä – ja seuraavana…”

5 Kannusta harjoittelukikoilla

”Aluksi viisi minuuttiakin harjoittelua voi riittää, kunhan se toistuu joka päivä. Vähän vanhemmille voi käyttää ”X minuuttia -keinoa”. Etukäteen voi päättää soittaa vaikka vain kaksi minuuttia. Kun sitten alkaa soittaa, huomaa, että onkin mennyt 20 minuuttia.”

6 Palkitse tarvittaessa

”Lapselle voi tarvittaessa luoda jonkinlaisen palkintosysteemin.”

7 Ole kiinnostunut

”Pysy mukana siinä, mitä tunneilla tapahtuu, ja elä harrastuksessa mukana.”

8 Käy lapsen konserteissa

”On tärkeää tulla paikalle, kun lapsi esiintyy. Näin hän saa turvaa ja kannustusta.”

9 Älä anna heti periksi

”Jos lapsi sanoo haluavansa lopettaa, vanhemman ei pidä antaa heti periksi lapsen tahdolle. Voidaan katsoa jokin pidempi aikaväli, puoli vuotta tai vuosi, johon lapsi sitoutuu. Sen jälkeen katsotaan uudelleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat