Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikin koulutus loppumassa Joensuun ammattikorkeakoulusta – vastustajien mukaan vaarantaisi suomalaisen kansanmusiikin tulevaisuuden

Suomalaisen kansanmusiikin koulutusta ei hoida kukaan muu maailmassa, muistuttaa professori Kristiina Ilmonen.

Kulttuuri
 
Arttu Kokkonen
Musiikin koulutus on ollut Joensuun ammattikorkeakoulussa vaakalaudalla aiemminkin. Vuonna 2011 ehdotettiin koulutuksen siirtoa Kuopioon. Kuvassa Karelia-ammattikorkeakoulun kansanmusiikin opiskelijoita vuonna 2011.
Musiikin koulutus on ollut Joensuun ammattikorkeakoulussa vaakalaudalla aiemminkin. Vuonna 2011 ehdotettiin koulutuksen siirtoa Kuopioon. Kuvassa Karelia-ammattikorkeakoulun kansanmusiikin opiskelijoita vuonna 2011. Kuva: Arttu Kokkonen

Joensuun Karelia-ammattikorkeakoulun hallitus on päättänyt lakkauttaa oppilaitoksesta musiikin koulutuksen. Asiasta ilmoitti rehtori Petri Raivo viime viikolla.

Samalla oppilaitoksesta halutaan lakkauttaa myös tieto- ja viestintätekniikan koulutus. Vastaavasti vahvistetaan varsinkin sosiaali- ja terveysalan koulutusta.

Musiikin koulutus on keskitetty Joensuussa kansanmusiikkiin ja rytmimusiikkiin sen jälkeen, kun klassisen musiikin koulutus lakkautettiin muutama vuosi aiemmin. Vuosittain musiikinopiskelijoita on otettu sisään viime aikoina 20.

Jatkossa uusia opiskelijoita ei enää oteta, mutta jo aloittaneet saavat suorittaa opintonsa loppuun.

Karelia-amk perustelee musiikkikoulutuksen lopettamista muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön linjauksilla vähentää kulttuurialan koulutusta valtakunnallisesti.

Oppilaitoksen mukaan sen kulttuurialan koulutus- ja tutkintomäärät ovat olleet ”selvästi alueen työvoimatarvetta suurempia”. Perusteluina luopumiselle ovat myös musiikin koulutuksen alhainen vetovoima ja koulutuksen korkeat kustannukset.

Ammattikorkeakoulu on Joensuun kaupungin omistama osakeyhtiö. Karjalan Heili -lehden mukaan kaupunginhallituksessa ei kuitenkaan tiedetty oppilaitoksen suunnitelmista.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Kauppisen mukaan musiikkikoulutuksen alasajo Joensuussa on niin merkittävä asia, että siitä olisi pitänyt keskustella etukäteen kaupunginhallituksen kanssa.

”Kaiketi tässä jonkinlaista omistajanohjausta pystyy harkitsemaan”, Kauppinen sanoo Karjalan Heili -lehdelle.

Joensuun kaupunginhallitus sai kokouksessaan maanantaina 22. helmikuuta kaipaamiaan lisätietoja. Se aikoo ottaa asian käsittelyyn seuraavassa kokouksessaan ensi maanantaina 29. helmikuuta.

Musiikkikoulutuksen lakkauttaminen on herättänyt runsasta vastustusta.

Musiikkikoulutuksen opettajat ovat kiistäneet Joensuun kaupunginhallitukselle lähettämässään kirjeessä oppilaitoksen väitteet. Esimerkiksi opiskelijat ovat opettajien tietojen mukaan työllistyneet hyvin.

”Kaikista valmistuneista kansanmuusikoista vain yksi on tällä hetkellä työtön”, kirjoittaa opettajakunta. ”Loput ovat joko mukana työelämässä taikka suorittamassa maisteriopintojaan.”

Opettajat myös korostavat musiikkikoulutuksen suurta merkitystä Pohjois-Karjalan alueelle.

Taideyliopiston kansanmusiikin professorin Kristiina Ilmosen mukaan lakkautuspäätös olisi kohtalokas koko suomalaisen kansanmusiikin näkökulmasta.

”Koko suomalaisen kansanmusiikin koulutus on alana ehkä pikkuruinen, mutta sitä ei hoida maailmassa kukaan muu. Kyseessä on kansallinen vastuu. Joensuun kansanmusiikin yksikön lopettaminen vaarantaisi koko suomalaisen kansanmusiikin koulutuksen tulevaisuuden”, Ilmonen kirjoittaa omassa julkilausumassaan.

Mikäli koulutus päätetään lakkauttaa, tämän jälkeen amk-tasoista kansanmusiikin koulutusta tarjoaisi Suomessa enää Kokkolan Centria-ammattikorkeakoulu. Yliopistotasoista koulutusta kansanmusiikissa saa Sibelius-Akatemiasta.

Karelia ja Centria kouluttavat kansanmusiikkipedagogeja, ja Sibelius-Akatemia on keskittynyt esiintyvien muusikoiden koulutukseen sekä alan tutkimukseen.

Kokkolan ja Joensuun ammattikorkeakoulujen kansanmusiikin koulutuksilla on ollut omat tehtävänsä myös Suomen hyvin erilaisten musiikkiperinteiden vaalimisessa: Joensuussa on keskitytty itäisen Suomen perinteeseen, Kokkolassa läntiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat