Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen matkusti Kolumbiaan ja Beniniin dokumentoimaan, mistä farkut oikeasti tulevat – tältä siellä näytti

Taiteilija ja vaatesuunnittelija Arja Kärkkäinen matkusti farkkujen alkulähteille ja teki dokumentaarisen videoteoksen farkkutehtailta ja puuvillapelloilta.

Kulttuuri
 
Made in Always Somewhere Else
Nainen viimeistelee farkkutaskua tehtaalla Kolumbian Medellinissä.
Nainen viimeistelee farkkutaskua tehtaalla Kolumbian Medellinissä. Kuva: Made in Always Somewhere Else

Tiedätkö, mistä farkkusi tulivat? Kuka korjasi pellolta puuvillan, valvoi sen kankaaksi kutovaa konetta, leikkasi kankaat kaavoista, hoiti hiekkapesun ja ompeli housuiksi?

Todennäköisesti et. Massavaatteiden alkuperästä ja tuotannon eettisyydestä on vaikea saada tietoa.

Helsinkiläinen Arja Kärkkäinen, 29, kiinnostui vaatteiden teollisesta tuotannosta niin paljon, että päätti lähteä selvittämään farkkujen alkuperää. Viimeisen parin vuoden aikana hän kävi useissa farkkutehtaissa Kolumbian Medellínissä ja puuvillafarmeilla Beninissä.

”Olen nähnyt läheltä miten vaateteollisuus toimii. Suunnittelijakaan ei voi tehdä oikein mitään. Olemme kuluttajien armoilla. Niin kauan kuin halpa vaate myy, halpatuotanto jatkuu.”

Vaatesuunnittelijaksi valmistunut Kärkkäinen teki aiemmin uraa peliyhtiö Rovion tuotesuunnittelijana ja vastasi yhtiön brändin näkymisestä ja sen käytön valvomisesta erityisesti tekstiilien parissa. Harjoittelijana hän oli H&M-ketjussa.

”Huomasin oman voimattomuuden. Massatuotantoa on hirveän vaikea muuttaa, enkä halunnut olla vahingollinen osa vahingollisessa koneistossa. Alkoi tuntua raskaalta”, Kärkkäinen sanoo.

Made in Always Somewhere Else
Hyväntekeväisyysjärjestöjen kierrättämiä vaatteita myydään torilla Beninin Cotonoussa.
Hyväntekeväisyysjärjestöjen kierrättämiä vaatteita myydään torilla Beninin Cotonoussa.

Nyt Kärkkäinen opiskelee Kuvataideakatemiassa kuvanveiston koulutusohjelmassa. Kolumbiassa ja Beninissä kuvatuista videoista syntyi videoinstallaatio Made in Always Somewhere Else, joka levittäytyy Exhibition Laboratory -galleriassa Helsingissä kahdeksalle eri screenille. Katsojaa ohjaa sahanpurusta tehty polku. Teos koostuu yhteensä 104 eri videoklipistä. Nyt nähtävä versio kestää maksimissaan 45 minuuttia.

Made in always somewhere else from Arja Kärkkäinen on Vimeo.

Teoksessa liikutaan puuvillapelloilla, käytettyjen vaatteiden tukkutorilla, nähdään miten puuvillaa kudotaan, ja miten farkkuja tehdään kulutetun näköiseksi. Kaikki näyttää todella suurelta ja massiiviselta.

Made in Always Somewhere Else
Miehet kulkevat luomupuuvillapellon halki Beninin pohjoisosassa.
Miehet kulkevat luomupuuvillapellon halki Beninin pohjoisosassa.

Kärkkäinen sanoo, ettei hänen tarkoituksensa ole kritisoida epäeettistä vaatetuotantoa eikä toisaalta mainostaa tehtaita, joissa asiat on hoidettu hyvin. Hän haluaa näyttää, että tuotteiden alkuperää voi jäljittää.

”Tuotannon seuraamisesta paikan päällä tuli kuin performanssi, todiste siitä, ettei kuluttaja voi paeta omaa vastuutaan loputtomiin”, Kärkkäinen sanoo.

”Taiteen kautta voin toimittaa kuvaa kuluttajalta kuluttajalle. Tarkoitus ei ole paljastaa, muttei myöskään promota. Monia tuotannon ongelmia voitaisiin ratkaista, jos tuotteiden hinta uskallettaisiin nostaa kohtuulliseksi”, Kärkkäinen sanoo.

”Vaatetuotannosta pitäisi puhua informatiivisemmin”, hän sanoo.

Kolumbian Medellínin ”farkkukaupunginosassa” Kärkkäinen avustajineen sai huomata, ettei vierailua kannattanut sopia etukäteen. Kärkkäinen esittäytyi tuotannosta kiinnostuneeksi vaatesuunnittelijaksi, mutta ongelmia tuli, kun kamerat otettiin esille. Tehtaat pelkäsivät muun muassa, että kilpailija saa liikaa tietoa valmistusprosessista. Esimerkiksi tietoa siitä, mitä merkkejä milläkin tehtailla valmistetaan, ei haluta kertoa.

Made in Always Somewhere Else
Ompelija tekee napinläpiä koneella farkkutehtaalla Kolumbian Medellínissä.
Ompelija tekee napinläpiä koneella farkkutehtaalla Kolumbian Medellínissä.

Kärkkäinen puhuu espanjaa, joten keskustelu työntekijöiden kanssa sujui.

”Töissä oli aikuisia, normaaleja, perheellisiä ihmisiä, monesti miehiä”, Kärkkäinen sanoo. Kaikilta kuvattavilta kysyttiin lupa kuvaamiseen.

Made in Always Somewhere Else
Työntekijä pinoaa leikkaamansa farkkutaskut tehtaalla Kolumbian Medellínissä.
Työntekijä pinoaa leikkaamansa farkkutaskut tehtaalla Kolumbian Medellínissä.

Beninin puuvillapelloilla Kärkkäinen kävi ollessaan residenssissä Villa Karossa. Puuvillasta saadaan kaksi satoa vuodessa, ja vierailun aikana se oli kukkimisvaiheessa. Kärkkäinen keskittyi kuvaamaan työläisiä, tyhjiä tehtaita ja haastattelemaan erilaisia puuvillatoimijoita.

”Minua kiinnosti, miten luomupuuvillasta maksetaan. Beninissä ei käytetä ylimääräistä, tuhoavaa kastelua, joten sieltä tulee paljon luomupuuvillaa. Jenkkimarkkinat kuitenkin pitävät hintaa niin ylhäällä, että Afrikan maiden on vaikea osallistua kilpailuun”, Kärkkäinen sanoo.

Kun Bangladeshissa sortuu tehdas ja hautaa alleen työntekijät, puhuttaa massavaatetuotannon epäeettisyys taas hetken. Silti kauppa käy. Miten ihmisten kulutuskäyttäytymistä voisi muuttaa?

”Kuluttajat pitäisi saada tottumaan vaatteiden normaaleihin hintoihin. Ihmisten pitäisi ymmärtää, mitä vaatteiden tuotanto todella maksaa, ja kiintyä yksittäisiin vaatteisiin ja käsityöhön”, Kärkkäinen sanoo.

Made in Always Somewhere Else
Ulkomaille myyntiin lähteviä puuvillapaaleja varastoituna Beninissä.
Ulkomaille myyntiin lähteviä puuvillapaaleja varastoituna Beninissä.

”Ongelmat johtuvat niistä, jotka tekevät vaatteita vanhoilla metodeilla ja koneilla, ja pystyvät työllistämään halpatyövoimaa”, Kärkkäinen sanoo.

Esimerkiksi työntekijöille myrkyllistä farkkujen kivipesua tehdään Kolumbiassa nykyään laserilla.

Entä mistä Kärkkäinen itse ostaa vaatteensa?

”Käytän vain kierrätettyjä vaatteita, uutena ostan vain sukat ja alusvaatteet”, hän sanoo.

Arja Kärkkäinen: Made in Always Somewhere Else 25.–28.2. Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36). Ti–su 11–18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat