Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon teatteriyleisö kauhistui Sarah Kanen näytelmässä

Ensi-iltaviikolla viisi Cleansed-näytelmän katsojaa pyörtyi.

Kulttuuri
 
Stephen Cummiskey / National Theatre
Sarah Kanen Cleansed-näytelmä sijoittuu laitokseen, jossa on piirteitä yliopistosta, sairaalasta ja keskitysleiristä.
Sarah Kanen Cleansed-näytelmä sijoittuu laitokseen, jossa on piirteitä yliopistosta, sairaalasta ja keskitysleiristä. Kuva: Stephen Cummiskey / National Theatre

Brittikirjailija Sarah Kane teki sen taas: järkytti yleisöä perin pohjin. Näin siitä huolimatta, että Kane kuoli jo 1999. Kyse on 22. helmikuuta Lontoossa ensi-iltansa saaneesta Cleansed-näytelmästä Britannian kansallisteatterin Dorfman-näyttämöllä.

The Guardian -lehden mukaan ensimmäisellä viikolla katsomossa viisi ihmistä pyörtyi ja nelisenkymmentä lähti kesken pois.

Useita esityksiä on pitänyt keskeyttää, kun tuupertuneita katsojia on kuljetettu ulos.

Cleansed (Puhdistetut) syntyi 1998, vuosi ennen Kanen kuolemaa. Hän hirttäytyi sairaalassa, jonne oli joutunut hoidettavaksi otettuaan yliannoksen lääkkeitä.

Draama on nähty myös Suomessa, Koko-teatterissa, jonne sen ohjasi Mikko Kanninen 2001.

Vielä ennen kuolemaansa Kane ehti kirjoittaa näytelmän 4.48 Psykoosi, joka käsitteli hänen masennustaan. Se on nähty Kansallisteatterissa 2001. Samoin täällä on esitetty esikoisnäytelmä Blasted sekä Crave – Jano.

Cleansed sijoittuu yliopistoon, joka toimii keskitysleirin tai rangaistuslaitoksen tavoin. Näyttämöohjeiden mukaan siinä on myös piirteitä sairaalasta ja bordellista.

Henkilöitä on muutama: sisarukset, homopari ja eroottinen tanssija, joita laitoksen johtaja tyrannisoi. Siksi näytelmässä kidutetaan, raiskataan ja silvotaan – Dorfman-näyttämöllä hyvin avoimesti. Kidutuskeinoja ovat esimerkiksi pakkosyöttö ja sähköiskut. Yhdeltä henkilöltä leikataan useita ruumiinjäseniä, kuten kieli. Näytelmän tausta-ajatuksena on rakkauden sortava, usein väkivaltainenkin vaikutus ihmiseen.

Kun Cleansed esitettiin Suomessa 2001, oli pois jätetty raaimpia kohtia kuten rotat, jotka raahaavat amputoituja jäseniä. HS-kriitikko Hannu Harjun mukaan se vyörytti eteen ”monimielisiä ja anteeksipyytelemättömiä kuvia lohdun etsimisestä maailmassa, jonka ihmiset kokevat lohduttomaksi”.

Kansallisteatterin dramaturgi Michael Baran, joka ohjasi Kanen 4.48 Psykoosi -näytelmän, näkee Kanen teksteissä ja niiden väkivaltaisuudessa suoran yhteyden sekä William Shakespearen draamoihin että antiikin tragedioihin. Baranin on vaikea käsittää, että Kanen näytelmistä yhä kohistaan. Hän pitää tekstejä niin ajankohtaisina, että kertoo miettineensä jonkun ohjaamista uudelleen. ”Olen ajatellut esikoisnäytelmää Blasted (1995).”

BBC:n haastattelussa ohjaaja Katie Mitchell myönsi, että tuore Cleansed-produktio on ollut myös näyttelijöille raskas. ”Kaikki ovat nähneet painajaisia, ja on tarvittu paljon naurua tasapainottamaan materiaalin epätoivoa ja synkkyyttä.”

Hänen mukaansa näytelmän vastaanotossa näkyy kuitenkin myös se, ettei Britanniassa ole totuttu samanlaiseen teatteriin kuin manner-Euroopassa.

Vaikka Sarah Kane aiheutti lyhyen uransa aikana teatterikohun toisensa jälkeen, hänen merkitystään näytelmäkirjailijana ei Britanniassakaan kiistetä.

Viittä näytelmää esitetään jatkuvasti, eikä kukaan sentään enää julista niitä ”saastaksi”, niin kuin kriitikot 1990-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat