Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehtiuutiset: Näyttelyt tuntuvat olevan Arkkitehtuurimuseolle sivuseikka

Arkkitehti-lehden päätoimittaja arvostelee museota lyhytnäköisyydestä.

Kulttuuri
 
Paula Holmila

Arkkitehtuurimuseon toiminta, varsinkin näyttelyt, on herättänyt sekä arkkitehtien että muun museoväen keskuudessa jo vuosia ankaraa arvostelua.

Nyt Arkkitehti-lehden päätoimittaja Jorma Mukala nostaa kissan pöydälle tuoreessa Arkkitehtiuutiset-lehdessä. Hän arvostelee museota lyhytjännitteisestä toiminnasta, jossa näyttelyt tuntuvat olevan sivuseikka.

Mukala kritisoi museota myös kunnon näyttelyarkkitehtuurin puutteista, koska ”näyttely on pienimittakaavaista rakentamista ja antaa mahdollisuuden arkkitehtonisten ideoiden kehittelyyn ikään kuin laboratoriotyönä”.

Arkkitehtuurimuseo on säätiö, joka saa valtionosuutta noin 700 000 euroa vuodessa. Kansallisen museon toimintaa säätelevät museo- ja valtionosuuslaki. Sillä on kansallisia tehtäviä kuten tallentaa ja jakaa tietoa suomalaisesta arkkitehtuurista suurelle yleisölle.

”Arkkitehtuurimuseolla on runsas arkisto suomalaisesta arkkitehtuurista 1900-luvun alkupuolelta alkaen. Tämä antaa hyvän perustan pitkäjänteiselle näyttelypolitiikalle. Arkistoa hyödyntävien tutkimuksellisten näyttelyiden kautta saadaan esiin uutta tietoa ja uusia tulkintoja”, arvioi Mukala.

Tärkeitä tekijöitä arkkitehtuurin lähihistoriasta olisi jonoksi asti tutkittaviksi ja esitettäviksi näyttelyissä, ja tätä varten museon palkkalistoilla on erinomaisia tutkijoita. Mukala luettelee hyviksi kohteiksi esimerkiksi Kaija ja Heikki Sirénin, Kristian Gullichsenin ja Yrjö Lindegrenin.

”Suomessa on vain yksi arkkitehtuurimuseo. Museon näyttelyillä on suuri merkitys, sillä mikään muu instituutio ei järjestä korvaavaa toimintaa”, kirjoittaa Mukala. ”Näyttelyt ja julkaisut ovat yksi tapa ottaa kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin ja tuoda keskusteluun uusia tulkintoja.”

Museon talous on rapakunnossa. Vuodenvaihteessa koko henkilökunta lomautettiin ja museo pysyi suljettuna usean viikon ajan.

Mukala huomauttaa, etteivät erilaiset pääkaupunkiin rajoittuvat tapahtumat voi olla museon pääasiallista toimintaa, vaan sitä ovat näyttelyt ja tutkimustoiminta. ”Nykyarkkitehtuurin esittely on tulkintaa siitä, mikä tärkeää nyt.”

Tänä vuonna museossa on vain kolme näyttelyä, joista kaksi on käytännössä Suomen Arkkitehtiliiton hoitamia – meneillään oleva sairaalanäyttely sekä seuraava kesän Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus. Syksyllä tulee museon omaan tutkimustoimintaan perustuva 60-luvun arkkitehtuuria luotaava näyttely.

Korjaus 26.2. klo 12.15. Otsikkoon vaihdettu Arkkitehtiuutiset Arkkitehtilehden tilalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat