Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tositapahtumiin perustuva elokuva 12 vuotta orjana on todella rankkaa katsottavaa

Steve McQueen teki orjakaupasta suuren luokan elokuvan, mutta mikään ei silti muuttunut Hollywoodissa

Kulttuuri
 
Francois Duhamel / Yle
Plantaasiviljelijä
Plantaasiviljelijä Kuva: Francois Duhamel / Yle

12 vuotta orjana ★★★★ 12 Years a Slave, USA 2013 Teema klo 21.00

Kun ohjaaja Steve McQueen palkittiin kaksi vuotta sitten Oscarilla elokuvastaan 12 vuotta orjana, moni piti sitä käännekohtana Oscareiden historiassa. Kerrankin gaalassa juhlittiin elokuvaa, joka kertoo orjakaupan historiasta ja jonka päähenkilönä on afroamerikkalainen mies.

Mikään ei kuitenkaan näytä muuttuneen, pikemminkin päinvastoin. Tänä vuonna monet mustat elokuvantekijät ja näyttelijät ovat liittyneet Oscar-boikottiin, koska ehdolla ei ole yhtään afroamerikkalaista näyttelijää. Boikotissa on mukana myös 12 vuotta orjana -elokuvasta sivuosa-Oscarin saanut Lupita Nyong’o.

McQueen ohjasi Britanniassa vain kaksi pitkää elokuvaa ennen Hollywood-menestystään. Hunger (2008) kertoi IRA-aktivisti Bobby Sandsin nälkälakosta ja sitä seurannut Shame (2011) seksiriippuvuudesta. Aiemmin kuvataiteilijana uraa luonut McQueen löysi heti itselleen ominaisen fyysisen elokuvailmaisun.

Myös 12 vuotta orjana korostaa orjien ruumiillista rääkkäämistä, ja siksi sen katsominen on todella rankkaa. Väkivalta on juuri niin brutaalia kuin sen voi olettaa olleen todellisuudessa. Hirveys on kuitenkin kestettävä, sillä tämä on historiaa, joka on jäänyt kertomatta. 12 vuotta orjana on elokuva, joka piti tehdä.

Elokuva perustuu Solomon Northupin omaelämäkertaan vuodelta 1853. Northup eli vapaana miehenä, siis etuoikeutettuna, kunnes hänet siepattiin orjaksi etelään vuonna 1841.

Elokuvassa on myös universaalimpi taso. Mikä saa ihmisen nöyryyttämään ja alistamaan toista? Elokuvan valkoiset takertuvat valtaan ja omaisuuteen. Miehet kiduttavat ja tappavat, naiset kääntävät selkänsä. Yksikään valkoinen ei kykene asettumaan orjan asemaan.

Brittinäyttelijä Chiwetel Ejiofor ahkeroi elokuvan suurimman urakan, mutta hänen tehtävänsä on ilmaista vain kärsimystä. Valkoisten miesten rooleissa loistaa tähtinäyttelijöitä: Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Dano.

Varsinkin Fassbender luo plantaasiviljelijästään upean ristiriitaisen hahmon, johon ei jää lopulta pisaraakaan inhimillisyyttä.

Mutta mitä tämän jälkeen? Afroamerikkalaisten historia ei voi jäädä yhden elokuvan tai yhden ohjaajan varaan.

McQueen ohjaa seuraavan elokuvansa mustasta laulaja-näyttelijästä Paul Robesonista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat