Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikansa tähtilaulaja eli epäkiitollisen elämän

Pauline Viardot olisi halunnut pianistiksi ja valvoi kahden miehen kuolinvuoteen äärellä.

Kulttuuri
 

Ei ollut Pauline Viardot’lla (1821–1910) helppoa. Pariisiin asettuneen Garcian muusikkoperheen lahjakas kuopus olisi välttämättä halunnut pianistiksi, mutta hänestä kasvatettiin oopperalaulaja. Pauline, aikansa supertähden ja romantiikan ajan kulttihahmon Maria Malibranin (1808–1836) pikkusisko, toki pärjäsi laulajanakin paremmin kuin hyvin.

Pauline Viardot valokuvattuna vuonna 1871. – The Price of Genius -kirjan kuvitusta.
Pauline Viardot valokuvattuna vuonna 1871. – The Price of Genius -kirjan kuvitusta.

Itse asiassa hän saattoi olla jopa lahjakkaampi kuin nopeasti loppuun palanut ja vain 28-vuotiaana kuollut hurjapäinen Maria. Aikalaiskuvauksista ja aihetodisteista voi päätellä kummankin olleen ainutlaatuisen loistava muusikko.

Pauline sävelsi joutessaan operetteja oppilaidensa esitettäväksi ja soitti bestiksensä George Sandin luona duettoja Chopinin kanssa pitkien kesäiltojen ratoksi.

Mutta, kuten elämäkerturi April FitzLyon jaksaa kerta kerran jälkeen muistuttaa, Maria oli paitsi lahjakas myös kaunis, ja Pauline oli lahjakas mutta ruma.

Tätä en ihan usko. Pauline ei ehkä ollut valokuvauksellinen, mutta kaikki häneen joka tapauksessa rakastuivat, Alfred de Musset etunenässä.

Kateelliset kollegat tekivät Paulinen uran alun Pariisissa niin hankalaksi, että hän lähti 1840-luvun alussa töihin Pietariin. Koko kulttuuri-Pietari meni sekaisin karismaattisesta laulajasta, jonka takia kaupungissa kuultiin pitkästä aikaa italialaista musiikkia.

Perusteellisimmin sekosi tuleva kirjailija Ivan Turgenev. Hän hullaantui siinä määrin, ettei Pauline Louis -aviomiehineen ikinä päässyt hänestä eroon. Minne tahansa he menivät, sinne ilmestyi kohta komea venäläinen, ja palvoi väsymättä jumalaista Paulinea. Louisin kanssa hän kävi metsällä.

Pauline Viardot osasi myös piirtää. Tässä omakuva.
Pauline Viardot osasi myös piirtää. Tässä omakuva.

Venäjäntaitoinen Pauline lauloi ensimmäisenä lännessä venäläistä musiikkia, mutta ei häntä siitä hyvällä muistettu. Päinvastoin. Yleinen mielipide Venäjällä oli, että voimakastahtoinen rouva piti Turgenevia vankinaan eikä päästänyt tätä osallistumaan kotimaansa kehittämiseen.

Vuosien kuluessa Viardotit ja sinnikäs Turgenev päätyivät Pariisiin ja asuivat yhdessä. Seesteistä onnea kesti kuitenkin vain hetken. Molemmat miehet tekivät kuolemaa yhtä aikaa vuonna 1883, ja Pauline-parka joutui valvomaan kahden kuolinvuoteen äärellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat