Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verenpisarat kasvavat valokuvanäyttelyssä

Maija Annikki Savolaisen näyttelyt ovat myös katsomis- ja tilakokemuksia.

Kulttuuri
 
Maija Annikki Savolainen: Moon, 2015.
Maija Annikki Savolainen: Moon, 2015.
Kuka?

Maija Annikki Savolainen

 Kotoisin Turusta, asuu Helsingissä. Syntynyt vuonna 1980.

 Opiskellut valokuvataidetta Aalto-yliopistossa ja biologiaa Turun yliopistossa.

 Opinnäytetyö When the Sense of Belonging Is Bound to a System of Movement voitti pohjoismaisille valokuvataidekirjoille tarkoitetun Nordic Dummy Award -palkinnon 2013. Fotofinlandia-ehdokkaana 2014.

 Yksityis- ja ryhmänäyttelyitä parin viime vuoden aikana muun muassa Tukholmassa, Pariisissa, Oslossa, Baselissa ja Brysselissä.

 Töitä esillä SIC-galleriassa toukokuussa ja Mikkelin taidemuseon kesänäyttelyssä.

Sokea mies saapui avustajansa kanssa valokuvagalleriaan. Paikalla sattui olemaan näyttelyn taiteilija Maija Annikki Savolainen, joka ajautui luennoimaan töistään.

”Tilanne oli absurdi, koska näyttelyni käsittelee ihmissilmän havaintokykyä. Rupesin kertomaan, millaiselle paperille kuva on vedostettu ja millä se on seinässä kiinni. Tajusin kertoa, mitä kuvissa on, vasta kun hän itse kysyi.”

Markus Jokela / HS
Valokuvataiteilija Maija Annikki Savolaisen näyttelyn ripustus elää avajaisten jälkeenkin.
Valokuvataiteilija Maija Annikki Savolaisen näyttelyn ripustus elää avajaisten jälkeenkin.

Innostunut Savolainen on silti neuloista, joiden varassa hänen valokuvansa riippuvat galleriassa. Kollegatkin ovat kehuneet niitä. Taiteilija on viettänyt lukemattomia tunteja muun muassa rautakaupoissa, ja kotona lojuu mittava naulakokoelma. ”Olin tosi iloinen, kun löysin nämä berliiniläisestä askartelutarvikekaupasta. Ne ovat juuri täydellisiä kuvilleni.”

Savolainen ei ollut paikalla silkasta sattumasta, vaan hän oli jälleen kerran muokkaamassa ripustustaan, joka on helmikuun alun avajaisten jälkeen muuttunut ainakin viidesti. Hän on muun muassa lisännyt kuvia ja vaihtanut niitä erikokoisiin.

”Valokuvan materiaalisuus on vaikea asia. Kun kuvan vie esille, pitää päättää, millaiselle paperille se on vedostettu, onko se kehystetty vai onko se projisointi tai näyttö, mistä kuvaa katsotaan. Näiden asioiden parissa vietän paljon aikaa.”

Toisin kuin voisi luulla, näyttelyssä ei ole kyse pelkistä valokuvista vaan kokonaisuuden luomasta katsomis- ja tilakokemuksesta. Siksi niinkin vähäpätöisiltä tuntuvat asiat kuin neulat ovat tärkeitä. Toisaalta ripustus on onnistunut, jos taiteenkatsoja ei kiinnitä siihen lainkaan huomiota.

Parhaillaan esillä on kaksitoista valokuvaa, ja on hyvinkin mahdollista, ettei näyttely enää muutu ennen kuin se sulkeutuu kuun lopussa. Yliripustamisen vaara vaanii.

Kuvien aiheena ovat valo ja valokuvaamisen ele niin kuin Savolaisella yleensä. Vaikka teokset dokumentoivat hänelle läheisiä ihmisiä ja tärkeitä maisemia, vielä olennaisempaa on, miten auringonvalo lankeaa ja minkälainen tunnelma välittyy. Savolainen sanoo tavoittelevansa sitä hetkeä, jolloin valon olemus jättää kuvan varsinaisen kohteen varjoonsa.

”Tykkään valokuvaamisesta siksi, että voin ottaa talteen näkymän tai tunnelman, josta olen vaikuttunut. Halutessani voin myös luoda tietynlaisen tunnelman. Ihmissilmä näkee paljon joustavammin, mutta kameralla valoa voi pelkistää, mistä syntyy kuvien jännite.”

Valokuvauksen lisäksi biologiaa opiskelleen Savolaisen Valon aine ja Fuchsia gotenborg -nimiseen näyttelyyn kuuluu kasvifysiologinen koejärjestely. Gallerian lattialla kasvaa kolme rykelmää verenpisaran taimia, jotka saavat valoa eri aallonpituuksilta eri suunnista.

”Kasvit ovat vertaus valokuvaamiselle. Tavallaan valo tallentuu kasveihin ja ilmenee niiden ulkomuodossa samoin kuin se tallentuu filmille ja näyttäytyy valokuvana.”

Näyttelyn päätöspäivänä sunnuntaina Hippolyte-galleriassa järjestetään työpaja yhdessä Helsingin yliopiston kasvibiologien kanssa. Tapahtumassa mitataan kasvisolukon rakenteita ja havainnoidaan, miten valokäsittelyt ovat vaikuttaneet taimiin. Lisäksi yleisö pääsee kuvaamaan lämpökameralla itse rakentamiaan asetelmia.

”Kasvien valotus tapahtuu näyttelyn aikana siinä samassa tilassa ja hetkessä, jossa kävijäkin on. Sen sijaan valokuvissa näkyy aina jotakin, mikä on tapahtunut menneisyydessä.”

Koska kasvit ovat jatkuvassa muutostilassa, Savolaisesta on vain luontevaa, että myös näyttelyn valokuvat ja niiden ripustuskin ovat.

Maija Annikki Savolainen: Valon aine ja Fuchsia gotenborg Hippolytessä (Yrjönkatu 8–10) 28.2. asti. Avoinna ti–pe 12–17 ja la–su 12–16. Valo ja kasvu -työpaja sunnuntaina 28.2. Vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat