Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kirjaston viikon kirjassa naiset vaativat oikeutta toteuttaa omaa haluaan – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Juha Metso
Anna Kontula vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa huhtikuussa 2015.
Anna Kontula vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa huhtikuussa 2015. Kuva: Juha Metso

Nykyisen kansanedustajan Anna Kontulan (vas) alkujaan vuonna 2009 ilmestynyt pamfletti Tästä äiti varoitti kertoo kolmekymppisistä naisista, jotka etsivät pääsyä ulos heteronormin pakkopaidasta.

”Pamfletti antaa erinomaisen mahdollisuuden koetella omia käsityksiä sopivasta ja hyväksyttävästä seksuaalisuudesta”, Jyväskylän yliopiston valtio-opin professori Tuija Parvikko arvioi (HS 6.5. 2009).

Parvikon mukaan Kontulan teos on tärkeä avaus arvioida feminismin periaatteet uudelleen.

Kirjan naiset ovat toisen aallon feministien tyttäriä, joiden äidit uskoivat vakaasti, että ainoaa oikeaa ja ei-sovinistista seksiä on heteroseksuaaliseen parisuhteeseen perustuva hellä, herkkä, naisen tarpeista lähtevä yksiavioinen seksi, joka tapahtuu lähetyssaarnaja-asennossa.

Miten on mahdollista, että tämä ei kelpaa kaikkensa naisten seksuaalisen vapauden hyväksi tehneiden radikaalifeministien tyttärille?

Entä miten on mahdollista, että Suomen kaltaisessa maassa on yhä nuoria naisia, joille tasa-arvoinen pohjoismainen mies ei kelpaa?

He etsivät alfaurosta, käyvät pornokaupoissa ostamassa apuvälineitä ja tekevät feminismistä burleskia leikkiä, joka kiinnittyy perinaisellisiin tuntomerkkeihin. Silti nämä tällätyt korkokengissä kävelevät sutturat haluavat, että heidät otetaan vakavasti kokonaisina ihmisinä.

Kontulan mielestä juuri tässä on askel, jota toisen aallon feministit eivät kyenneet ottamaan. He eivät tajunneet, että naisten seksuaalisen vapautumisen perimmäinen este ei piile pelkästään miesten sovinismissa vaan myös naisten itsensä kyvyttömyydessä päästä irti sovinnaisesta heteronormista.

Kunnollisen suomalaisen naisen on kovin vaikea myöntää, että seksuaalinen halu ei noudata järkeä ja että irti päästettynä se leikkii sallitun ja kielletyn, normaalin ja epänormaalin, biologian ja kulttuurin rajalla ja rikkoo käsityksiämme sopivasta ja hyväksyttävästä.

”Kullakin hetkellä vain pieni osa seksuaalisuuden kirjosta arvotetaan poliittisesti korrektiksi”, Tuija Parvikko summaa.

Kontulan pamfletti koostuu seitsemästä puolifiktiivisestä tarinasta. Ne kertovat naisista, joiden halu ei pysty sovittautumaan tasa-arvoiseen heteronormiin. Tarinat avaavat oven nykynaisten seksuaalisen ahdistuksen ytimeen.

Ahdistus ei piinaa vain telaketjulesboja ja sadomasokisteja. Siitä eivät kärsi vain uskottavuusongelman kanssa kamppailevat sutturablondit. Se piinaa trendikästä uranaista – joka saa huomata jäävänsä yksin siksi, että on liian pätevä ja vetävä – yhtä lailla kuin väärien rakastumisten kanssa kamppailevaa tunneaddiktia.

”Seksuaalisuus on siis edelleen ongelma, joka voi varjostaa kenen tahansa naisen elämää kohtuuttomasti”, Parvikko kirjoittaa. ”Siksi Kontulan mielestä tarvitaan kolmannen aallon feminismiä, joka perustuu kumoukselliseen seksiradikalismiin.”

Vaikka se tunnustaa feministiäitien taistelun saavutukset, se nousee kapinaan toisen aallon feminismin synnyttämiä naisen seksuaalisuutta kahlitsevia kontrollimekanismeja vastaan.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kolmensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat