Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin vanha bensanmyyjä teki Essosta ykkössarjan rockklubin – nyt paikka on uhattuna

Yleisön ja artistien suosima Möysän klubi kärsii vanhoista veloista ja voi joutua muuttamaan muualle.

Kulttuuri
 
Lauri Rotko
Möysä on Lahden ja koko Etelä-Suomen rock-elämän valopilkkuja.
Möysä on Lahden ja koko Etelä-Suomen rock-elämän valopilkkuja. Kuva: Lauri Rotko

Vuonna 1989 Antti Puhakka tuli Lahteen. Muhokselta Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva nuori merkonomi sai töitä Liipolan Essolta. Puhakka tankkasi asiakkaiden autoja ja pesi tuulilaseja.

Nykyään hän pyörittää Etelä-Suomen vilkkaimpiin kuuluvaa rockklubia Lahden Möysässä, keskustan itäpuolella.

Möysän klubille on rautatieasemalta kaksi kilometriä, noin 25 minuutin kävelymatka. Lahtelaiset nimittävät sitä yhä Möysän Essoksi tai Mössöksi, koska klubi on rakennettu entisen Esson huoltoaseman tiloihin.

Klubin yhteydessä toimii yhä vanhan huoltamon autopesula, ja bändi-iltoina narikka toimii rakennuksen ulkopuolella teltassa, jotta sisään mahtuisi enemmän yleisöä.

Ei mitään suurta glamouria.

Kaikesta huolimatta Möysän klubista on tullut Lahden elävän musiikin tarjonnan valopilkku. Klubilla on elävää musiikkia perjantaisin ja lauantaisin, vilkkaimmillaan neljänä iltana viikossa.

Lähes kaikki tunnetuimmat kotimaiset rock- ja popartistit poikkeavat nykyään kiertueellaan Möysässä. Kevään keikkalista vilisee ykkössarjan nimiä: J. Karjalainen, Kotiteollisuus, Atomirotta, Von Hertzen Brothers, Ismo Alanko ja Mira Luoti.

Ulkomaisia vanhoja legendojakin on käynyt: Canned Heat ja Dr. Feelgood etunenässä.

Yhdessä viikoittain keikkoja tarjoavan maineikkaan Torven kanssa Möysä on tehnyt Lahdesta Tampereen ja Turun veroisen elävän musiikin keskuksen.

Kaiken lisäksi Möysästä on tullut artistien suosikkipaikka. Muusikot kehuvat vanhan huoltamon ilmiömäistä akustiikkaa, keikkojen tunnelmaa ja ystävällistä henkilökuntaa. Esiintyjiä ei enää tarvitse houkutella Möysään, vaan he tarjoutuvat sinne itse.

Vanha bensanmyyjä on yllättänyt.

Lauri Rotko
Antti Puhakka on Möysän keulakuva.
Antti Puhakka on Möysän keulakuva.

Antti Puhakka tuli Möysän Essolle töihin Liipolasta vuonna 1992. Jo vuotta myöhemmin öljy-yhtiö tarjosi hänelle mahdollisuutta ryhtyä huoltamoyrittäjäksi.

Pankinjohtaja ei ensin tunnistanut farkkuihin ja huppariin pukeutunutta 23-vuotiasta Puhakkaa lainaneuvotteluihin tulleeksi yrittäjäksi, mutta lainaa tuli ja toiminta alkoi.

”Vanha porukka jäi mulle duuniin, ja tämä lähti toimimaan älyttömän hyvin. Meidät valittiin kerran vuoden Essoksikin”, Puhakka kertoo.

Esso-yhtiö menetti 2000-luvun alussa Suomessa markkinaosuuttaan, ja se myytiin St1:lle. Lahdessa taas bensiinin myyntiä alettiin siirtää pois pohjaveden kertymäalueelta, jollaisella myös Möysän Esso oli.

Vuonna 2008 ympäristöviranomaiset eivät enää myöntäneet Möysän Essolle lupaa bensiinin myyntiin. Puhakka ei kuitenkaan halunnut lähteä hyvältä liikepaikalta.

”Halusin ostaa öljy-yhtiöltä tontin ja kiinteistön. Myös Kesko halusi paikan uutta K-kauppaa varten, mutta voitin tarjouskilpailun ihan karvan mitalla. Me haluttiin, että asemarakennus jää paikalleen.”

Kahden vuoden ajan Möysän Esso jatkoi toimintaansa ilman bensamittareita. Asiakkaat kävivät ostamassa kahvia, pikaruokaa ja tupakkaa. Puhakka halusi bensa-aseman paikalle lounasravintolan.

Mutta aivan ensiksi Puhakka rakensi tarpeettomaksi jääneen mittarikatoksen päälle kesäterassin. Sieltä on mukava näköala alas Karjalankadun suuntaan.

”Alkoholiviranomainen nauroi, että noin huimalle idealle hän antaa ilman muuta luvan. Heitä oli ärsyttänyt antaa lupia baarien terasseille, jotka olivat vain pari jalkakäytävälle laitettua pöytää ja tuolia. Myös rakennuslupa tuli heti.”

Monesta yrittäjästä poiketen Puhakka antaa tunnustusta viranomaisille.

”Meillä on käynyt ihmisiä muualta Suomesta ja he ovat sanoneet, että heillä tällainen ei menisi läpi. Kokemusteni mukaan Lahdessa rakennuslupaviranomaiset ovat hyvin avarakatseisia.”

Erikoinen terassi sai suosiota, välillä siellä oli trubaduurikeikkojakin. Mittarikatoksen alle rakennettiin seinät ja tila yhdistettiin vanhaan huoltamorakennukseen.

”Silloin tehtiin se virhe, että laadittiin remonttiin liian pieni budjetti”, Puhakka myöntää.

Laajennuksen valmistuminen myöhästyi, ja laskut alkoivat laahata myöhässä. Elävän musiikin iltoja haluttiin lisää, mutta Puhakalla ei ollut paljon tietoa säännöllisesti toimivan rockklubin vetämisestä.

”Aloin tutkia ketkä artistit eivät olleet käyneet pitkään aikaan Lahdessa. Eiväthän isot nimet suostu tulemaan heti outoon uuteen paikkaan, mutta sain kiinni Edu Kettusen, joka tuli kesällä 2012. Paikka tuli aivan täyteen, ihmisiä jäi ulos nurmikolle istumaan. Vedettiin ikkunasta sinne johto ja yksi kaiutin, niin saivat kuunnella keikkaa.”

Jo ensimmäisillä keikoilla artistit kehuivat Möysän klubin akustiikkaa.

”Ihan tuurillahan se tuli. Tila on suorakaiteen muotoinen, ja katossa on sen verran rikkonaisia pintoja ja salissa sohvia ja muuta vaimentavaa, että sointi on hyvä.”

Lava huomattiin vähän liian matalaksi. Kesällä 2013 keikalla oli Puhakan kotiseudulta kotoisin oleva 22-Pistepirkko, jonka kitaristi P-K Keränen piirsi Puhakalle luonnoksen paremmasta lavarakenteesta. Nyt lavaakin kehutaan.

Klubille mahtuu enimmillään noin 400 henkeä, mikä mahdollistaa sen, että keikalle voidaan ottaa Apulannan ja J. Karjalaisen kaltaisia kalliita artisteja ilman, että pääsylipun hinta nousee kohtuuttoman kovaksi.

”Puhuin alusta asti henkilökunnalle, että artistit ovat keikkailtana meidän työkavereita, suhtaudutaan niihin asiallisesti ja mukavasti, mutta ei mielistellä. Keikkamyyjiltä alkoi tulla siitä hyvää palautetta.”

Puhakka sanoo, että artisteille ei tarjota isompia jaloviinapulloja eikä ylimääräistä kaljaa tai paksua sisäfilettä.

”Jos artisti viihtyy muuten, niin se välittyy yleisöön. Jos yleisöllä on hyvä mieli, niin meille tulee hyvä alkoholimyynti, mutta ei järjestyshäiriöitä.”

Lauri Rotko
Maj Karma villitsee Möysän klubilla.
Maj Karma villitsee Möysän klubilla.

Vastikään Möysässä kiertueellaan soittaneen Maj Karma -yhtyeen laulaja Herra Ylppö vahvistaa asian. Möysän klubista puhutaan artistien kesken.

”Se on sellainen paikka, jossa bändi ei voi epäonnistua. Artistista huolehditaan, ja itse keikalla syntyy jostakin syystä lämminhenkinen ilmapiiri. Osa siitä tulee varmasti itse paikasta, kun se on huoltoasema ja sillä on historia. Se on jotain ihan muuta kuin joku Sedu Koskisen baari, joka vaihtaa nimeä kerran vuodessa”, Ylppö arvioi.

Viime vuonna klubilla kävi noin 30 000 lipunostajaa, joista yli 20 prosenttia tuli Lahden talousalueen ulkopuolelta. Puhakka muistuttaa, että Möysän klubi on myynyt vuodessa enemmän pääsylippuja kuin tämänvuotiset Salpausselän kisat.

Koko ajan kasvaneesta suosiostaan huolimatta Möysän klubi ei jatka vanhalla Essolla loputtomiin.

Paikalle on suunniteltu kaavamuutosta, ja sen toteutuessa Puhakka joutuu myymään klubinsa ja tonttinsa kerrostalojen tieltä ja siirtämään toimintansa muualle.

Lähtö voi tulla jo aikaisemmin, sillä viivästyneen alun takia klubille on kertynyt maksurästejä verottajalle ja eläkevakuutusyhtiölle. Klubin toiminta on tuottanut tappiota, ja vaikka myynti on kasvanut, niin plussan puolelle ei ole vielä päästy.

Puhakka on hakenut yhtiötä yrityssaneeraukseen vanhoista veloista selvitäkseen, mutta Puhakan investoinnit rahoittanut Handelsbanken on suhtautunut ajatukseen vastahakoisesti.

Jos yrityssaneerausta ei hyväksytä oikeudessa, Puhakka voi menettää velkojen panttina olevan paikkansa pankille. Velkaa on jäljellä noin puolet kiinteistön ja tontin nykyisestä arvosta.

Kaavamuutoksen takia tontin arvo on nousemassa lähivuosina.

”Vuonna 2012 meillä oli kymmenen keikkaa ja alkoholimyynti 47 000 euroa. Viime vuonna keikkoja oli 110 ja alkoholimyynti 420 000 euroa. Minusta se on kasvanut johdonmukaisesti.”

Lauri Rotko
Möysän klubi on nyt uhattuna.
Möysän klubi on nyt uhattuna.

Puhakka on vastannut kertomalla pankin kannasta julkisuudessa. Handelsbanken on taas vedonnut pankkisalaisuuteen ja ilmoittanut keskustelevansa asiasta vain yrittäjän kanssa.

Tilannetta mutkistaa myös se, että Möysän klubia pyörittävän yhtiön toinen osakas epäilee yhtiön taloudenpitoa. Toinen osakas ei halua toistaiseksi kommentoida klubin tilannetta ennen kuin käräjäoikeus on päättänyt yrityssaneerauksen aloittamisesta.

Oikeuden päätöstä odotellaan näinä päivinä.

”Me on jouduttu varautumaan myös siihen, että vastustaja on liian kova, ja me joudutaan siirtämään toiminta muualle”, Puhakka sanoo.

”Tätä tarinaa, vanhan Esson tarinaa ei vain voi siirtää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat