Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurirahasto palkitsi Palefacen nykyajan runonlausujana

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Karri Miettinen eli Paleface saa Kulttuurirahastolta 30 000 euron palkinnon.
Karri Miettinen eli Paleface saa Kulttuurirahastolta 30 000 euron palkinnon. Kuva: Markus Jokela / HS

Rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface on saanut Kulttuurirahaston palkinnon ”nykyajan runonlausunnasta ja sosiaalisesta tarkkanäköisyydestä”. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Miettinen kertoo olevansa kiitollinen ”kaikkien röppäpöksyjen puolesta”.

”Onhan palkinnon saaminen todella mykistävää, kun katsoo aiempia palkittujen listaa: Ilmari Kiantoa, Aki Kaurismäkeä ja Pentti Saarikoskea. Kyseessä on kulttuurin jättiläisiä.”

Sen sijaan rapin ”räkönokille” ei palkintoa ole aiemmin myönnetty.

Mutta mitä nykyajan runonlausunta tarkoittaa?

Kulttuuripalkittu selittää ensin vähän rap-musiikista. Miettisen mukaan rapin alkulähteet ovat Länsi-Afrikan griot-perinteessä, jossa kiertelevät muusikot eli griotit ”muistivat vanhat viisaudet ja lauloivat uudet uutistapahtumat”.

”Suomessa vastaavan tehtävän ovat hoitaneet pelimannit, muusikot.”

Myös Kulttuurirahaston perusteissa mainitaan historia. Rahaston perustelujen mukaan rap ”edustaa nykyaikana 1800-luvun runonlaulajien perinnettä”.

”Tämän päivän kielellisesti luovin ja seuratuin runous ei ilmesty kirjojen kansien välissä, vaan sitä kuunnellaan rapmusiikin kautta”, perusteissa kirjoitetaan.

Palefacen eri levytyksiä rahasto kutsuu muun muassa kotimaisen hiphopin kulmakiveksi ja paljastavaksi panoraamaksi nykysuomesta.

Miettinen korostaa rapin asemaa modernin Suomen kuvaajana.

”Ajattele, suomiräppärit puhuivat rataräpissä syrjäytymisestä 2000-luvun alussa, eli kauan ennen kuin siitä tuli muotisana.”

Aiempia rapille myönnettyjä merkittäviä kulttuuripalkintoja on muun muassa Asan Loppuasukas-levyn säveltäneen ja tuottaneen työryhmän saama vuoden 2008 Teosto-palkinto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat