Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oscar-gaalaa vietetään boikotin varjossa, mutta kritiikki on osoitettu osittain väärään paikkaan

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Oscar-juhlaa, Hollywoodin jokavuotista suurta imagotapahtumaa on edeltänyt kiivas rasismikeskustelu. Palkintoja jakavia on arvosteltu erityisesti siitä, että kaikki ehdolla olevat näyttelijät ovat valkoihoisia.

Itsekin olin odottanut, että esimerkiksi Idris Elba olisi ollut ehdolla sivuosasta elokuvasta Beasts of No Nation.

Oscar-juhlaa onkin uhattu boikotilla, ja ensi yön pikkutunneilla nähdään poisjääntien vaikutus juhlaan ja sen tunnelmaan.

Arvostelun kärki on oikea.

Hollywood ei ole mitenkään muuta maailmaa tasa-arvoisempi tai tasapuolisempi, mutta kritiikki on osoitettu osittain väärään paikkaan. Jos tasapuolisuutta puuttuu Oscareista, niin jäljet johtavat lopulta sylttytehtaalle, elokuvia tekevään ja suunnittelevaan viihdeteollisuuteen.

Tasa-arvo alkaa luonnollisesti sieltä missä suurimmat päätökset tehdään. Toisaalta kritiikkiä mitenkään väheksymättä voi perustellusti kysyä, mikä on oikea määrä tasa-arvoa luovassa ja samalla hyvin kilpaillussa työssä.

Elokuvantekoa on vuosikymmeniä pidetty miesten ammattina, jossa näkyvimmät naiset ovat olleet lähinnä näyttelijöitä. Yhtä lailla Hollywood on ollut leimallisesti valkoihoinen, ja latinoja ja mustia on pidetty toissijaisena kohderyhmänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat