Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurirahastolla ennätysvuosi – jakoi tieteelle ja taiteelle 25 miljoonaa euroa apurahoja

Merkittävä osa apurahoista meni humanistiseen tutkimukseen. Suurin yksittäinen apuraha on 250 000 euroa.

Kulttuuri
 

Suomen Kulttuurirahasto (SKR) jakoi tänä vuonna ennätykselliset 25 miljoonaa euroa tieteen ja taiteen aloille. Summa on kaksi miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Kyseessä on suurin nosto apurahojen määrässä sitten vuoden 2008 finanssikriisin, joka on koetellut rahastoa. Säätiössä on tehty päätös, että apurahojen määrää ei lasketa, mutta sitä on nostettu viime vuosina vähän tai ei lainkaan.

”Erityisesti silloin kun ajat ovat huonot, säätiöiden on parasta käyttää rahaa. Juuri sitä varten säätiöt ovat olemassa, tasoittaakseen suhdanteiden vaikutuksia”, sanoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Tänä vuonna 54 prosenttia apurahoista myönnettiin tieteelle, 46 prosenttia taiteelle. Yhteensä apurahoja myönnettiin runsaalle tuhannelle henkilölle, työryhmälle ja yhteisölle.

”Tieteen hakemusten määrä kasvoi samalla, kun taiteen laski. Tämä on aina täysin ennakoimatonta. Yhteiskunnallinen tilanne ei välttämättä heijastu ollenkaan hakemuksiin.”

Merkittävä osa apurahoista suuntautui humanistiseen tutkimukseen. Suurimman yksittäisen apurahan, 250 000 euroa, saivat professori Anna Mauranen ja työryhmä kielen ymmärrystä koskevaan tutkimukseen.

SKR jakoi myös palkintoja. Myös suurin osa palkituista oli tieteen alalta. Säätiö palkitsi evoluutioekologi Hanna Kokon ja valtio-opin professori emerituksen Jaakko Nousiaisen. Kolmas palkittu on muusikko Karri Miettinen eli Paleface.

Arjavan mukaan Kulttuurirahaston tarkoitus ei ole ollut reagoida hallituksen tekemiin yliopistojen määrärahojen leikkauksiin. Säästöjä on arvosteltu voimakkaasti akateemisissa piireissä. Aiemmin helmikuussa esimerkiksi Suomen Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm kritisoi leikkauksia kovin sanoin.

”Apurahojen suuntautuminen humanistiseen tutkimukseen ei välttämättä ollut tietoinen päätös, mutta se ei ole huono asia juuri tällä hetkellä. Sivistys ja tiede ovat säätiölle keskeisiä edistettäviä arvoja”, Arjava sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat