Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sandhjan ilo puri UMK-finaalissa – tällainen on Suomen euroviisukappale

Sandhja oli UMK:n piristysruiske, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Mari Koppinen.

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Viisuvoittaja riemuitsi takahuoneessa voittoaan
Viisuvoittaja riemuitsi takahuoneessa voittoaan
Laulaja oli takahuoneessa räiskyvällä tuulella. Puhetta ja naurua riitti, liikettä samoin. Sandhja tunnusti, että tulosten tultua hän ei ollut uskoa tilannetta todeksi. ”Mä meinasin pyörtyä, onneksi ihmiset tulivat heti halaamaan”, hän nauroi. Kuvaus: Mari Koppinen. Leikkaus: Terhi Liimu.

Niin siinä kävi, että nuori nainen nimeltä Sandhja Kuivalainen, 24-vuotias muusikko ja sairaanhoitaja Espoosta, tuli lähes tuntemattomuudesta ja veti ison yleisön sydämen puolelleen kertaheitolla.

Vaikka Sandhja on jo levyttänyt, ison levy-yhtiön artisti ja Huvila-teltan pääesiintyjäkin, ei häntä laajalti vielä tunnettu.

Artikkeliin liittyvät

Nytpä tunnetaan, kiitos UMK:n.

Sandhja oli UMK:n piristysruiske. Loistava kuin kotoseutunsa Etelä-Amerikan Guyanan aurinko.

Sandhjan esitys oli kisan positiivisin, menevin ja spontaanein. Siinä ei mailaa puristettu, niin kuin härmäläisissä, vähähymyisissä laulukisoissa on ollut tapana.

Katsoin Sandhjan ja kisakumppaneiden esityksen kenraalissa aivan lavan edestä, ja siitä kohden sen näki erityisen selvästi: tämä nuori nainen totisesti nauttii lavalla olosta. Hän on syntynyt sytyttämään.

Rento meno oli aika erilaista verrattuna muutamien kokeneiden kilparatsujen toimintaan, jossa jokainen tanssiliikahdus, hiussuortuva, asunvaihdos ja hymynkare oli suunniteltu millilleen. Ei sellainen vetoa.

Sandhjan spontaani ilo ja rento revittely vetosivat. Se oli ihmisen laulua ihmiselle.

Entä sitten se musiikkipuoli? Millaisella laululla Suomi lähtee viisuihin?

Sing It Away ei ole mitenkään poikkeuksellinen saati tyrmäävä. Mutta siinä on runsain mitoin hyviä elementtejä, joista muodostuu kunnon soppa täynnä herkullisia sattumia.

Kappaleen aloittaa laulajan tummanpuhuva soolo, mutta heti kahdeksan tahdin jälkeen alkaa tapahtua: seuraa kappaleen olennaisin tekijä, rytmin pumppaus. Lattarivaikutteinen rytmiikka tarttuu kuulijaa niskasta heti. On pakko hytkyä. Reggaeton-tunnilla tämä olisi kovaa kamaa.

Viimeistään kun kertosäe käynnistyy, kuulija on koukutettu. Tarttuva melodia, makea taustakuoro muhevine soul- ja gospel-sävyineen, funk-torvet, afrotukkainen dj... Mitäpä kappaleessa ei olisi.

Ja se Sandhjan erinomainen, vahva ja tumma lauluääni, laulajan biletystaito ja eläytymiskyky – harva tuollaista pystyy vastustamaan.

Tukholmassa Sandhjalla on silti kova työ edessään. Mukaan on jo nyt valittu niin monta hyvää naislaulajaa, että erottuminen voi olla hankalaa.

Siksi esitys voisi kaivata vielä jotakin lisäbuustia, yllättävää käännettä. Jos pärjätä halutaan.

Mutta jo näillä eväillä Sandhja ja Suomi tarjoavat ihastuttavan piristysruiskeen Euroviisuille. Esitys on korkeatasoinen, ja siitä voi takuulla olla ylpeä.

Samalla levy-yhtiö Sony Musicin viisusaaga saa jatkoa. Sony sai viisuihin listoiltaan jo kolmannen artistinsa peräjälkeen. Myös edellisten vuosien edustajat Pertti Kurikan Nimipäivät ja Softengine ovat tulleet Sonyn tallista – ja ovat siellä edelleen.

Ison yhtiön tuki tulee tarpeeseen kevään mittaan, kun Sandhja lähtee valmistautumaan ja lopulta toukokuussa Tukholman sudensuuhun.

Sandhja oli tämän vuoden UMK:ssa se kirkkain helmi, mutta joka ikinen finalisti saa taputella itseään reippaasti olkapäälle: hyvin tehty.

Taso oli tämän vuoden kisassa kova. Selvästi heikkoa lenkkiä ei ollut mukana finaalissa lainkaan. Monessa esityksessä erityisen kunnossa oli musiikki, toisissa erityisen hyvää oli show. Ja monella oli kunnossa molemmat.

Onkos kummempaa nähty Suomen viisuhistoriassa.

Aika monta yritystä siihen tarvittiinkin. Tarkalleen ottaen 50.

Sandhja edustaa Suomea euroviisuissa
Sandhja edustaa Suomea euroviisuissa
Sandhja voitti Uuden Musiikin Kilpailun finaalin kappaleella Sing It Away ja edustaa Suomea toukokuussa euroviisuissa. Video on kuvattu UMK-finaalin kenraaliharjoituksissa. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Suomen vuoden 2016 euroviisuedustaja on Sandhja Kuivalainen, taiteilijanimeltään Sandhja.
Suomen vuoden 2016 euroviisuedustaja on Sandhja Kuivalainen, taiteilijanimeltään Sandhja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat