Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen venäläiset elävät kahden mediatotuuden välissä

Kulttuuri
 
Minna Raitavuo
Itä-Suomen yliopiston tutkija Olga Davydova-Minguet johtaa hanketta, jossa selvitetään, miten Suomen venäjänkieliset käyttävät mediaa.
Itä-Suomen yliopiston tutkija Olga Davydova-Minguet johtaa hanketta, jossa selvitetään, miten Suomen venäjänkieliset käyttävät mediaa. Kuva: Minna Raitavuo
Fakta

Venäjänkielisten mediamaisema

 Tutkimus selvittää 25 teemahaastattelun avulla, mitä medioita Suomen venäjänkieliset seuraavat.  Haastattelun perusteella arvioidaan myös sitä, millainen vaikutus venäjänkielisten mediankäytöllä mahdollisesti on Suomen kokonaisturvallisuuteen.

 Tutkimuksen rahoittaa valtioneuvoston kanslia ja se valmistuu ensi syksynä.

 Hankkeella blogi osoitteessa blogs.uef.fi/venajankieliset-mediankayttajina

Kun Ukrainan sota alkoi ja Venäjä miehitti Krimin, Suomen ja Venäjän naapuruussuhteissa muuttui paljon. Tästä muutoksesta lankeaa pitkä varjo myös Suomessa asuvien venäjänkielisten päälle.

Suomen venäläiset ovat tiukassa välissä. Heidän lojaalisuudestaan kamppailee samaan aikaan kaksi tahoa, asuinmaa Suomi ja synnyinmaa Venäjä. Kumpikin kuitenkin myös epäilee sitoutuneisuutta.

Venäjänkieliset ovat Suomen suurin vieraskielisten ryhmä. Valtiovalta haluaa nyt olla selvillä, voisivatko Suomessa asuvat noin 70 000 venäjänkielistä joutua pelinappulaksi Venäjän suurvaltapeliin.

”Krimin miehityksen jälkeen venäjänkieliset on alettu nähdä myös Suomessa mahdollisena viidentenä kolonnana, siis epäilyttävänä joukkona”, sanoo Itä-Suomen yliopiston tutkija Olga Davydova-Minguet.

Davydova-Minguet johtaa tutkimushanketta, jossa selvitetään, mitä medioita Suomen venäjänkieliset seuraavat ja mihin medioiden seuranta johtaa. Tutkimuksen rahoittaa valtioneuvoston kanslia strategisen tutkimuksen rahoistaan. Tutkimus tehdään siis ajankohtaisen päätöksenteon tueksi.

”Venäjä on vaatinut kaksoiskansalaisia tai ylipäänsä toisen valtion oleskeluluvan omaavia ihmisiä ilmoittautumaan venäläisviranomaisille. Toisaalta taas Suomen presidentti puhuu tarpeesta kartoittaa kaksoiskansalaiset. Epäluottamus on molemminpuolista – tai siis Suomen venäläiset ovat molemminpuolisen epäluottamuksen välissä.”

Moni Suomen venäjänkielisistä seuraa hyvin ristiriitaisin tuntein uutistapahtumia keskellä kahta hyvin erilaista mediamaisemaa. Juuri se, miten ihmiset tästä luovimisesta selviävät, kun päällä on syvä konflikti, kiinnostaa Davydova-Minguetia. Hän on itsekin kaksoiskansalainen – hänen äitinsä muutti Suomeen inkeriläisenä paluumuuttajana.

Aiemmissa hankkeissaan Davydova-Minguet on tutkinut muun muassa venäjänkielisten mediakäyttöä Viron Pronssisoturi-patsaskiistan aikaan. Jo silloin kävi selväksi, miten ongelmallinen tilanne on monille.

”Ja jollain tavalla on kehitettävä jokin tapa elämää tässä konfliktisessa tilanteessa, vaikka se voi jakaa myös perheitä.”

Tutkimus on vielä kesken, eikä se vastaa tyhjentävästi siihen, miten Suomen venäjänkieliset käyttävät mediaa. Se ei ole edes tarkoitus, Davydova-Minguet sanoo. ”Ylipäätään kysymys siitä, miten monikulttuurisessa yhteiskunnassa käytetään mediaa, on perustavanlaatuinen.”

Tuloksena lienee, että eri ihmiset käyttävät mediaa hyvin eri tavoin ja että kahden kulttuurien taitteessa eläville konfliktit ovat vaikeita.

Vaikeuteen on syynä myös media, sillä Venäjän kansallinen televisio tuottaa totuutta, joka on hyvin erilaista ja jopa täysin vastakkaista sille, mitä valtamediassa Euroopassa pidetään totuutena. Siksi median käyttö on muuttunut Ukrainan sodan alettua.

”Venäjän televisio tavoittaa ihmiset taitavasti, sillä kerronta on hyvin tunteisiin vetoavaa. Tunnepitoisuus pakottaa asennoitumaan tapahtumiin niin, että asiaan joutuu valitsemaan moraalisen näkökulman.”

Venäjän valtamedian uutisointiin on sisäänrakennettu vastakkainasettelu lännen kanssa.

”Koko ajan puhutaan siitä, miten länsi käy informaatiosotaa Venäjää vastaan. Suomessa asuvalle ja väistämättä myös Suomen mediaa seuraavalle puhetapa on erittäin haastava.”

Yhden totuuden varassa on vain harva.

”Mediaympäristö on varsin monipuolinen. Esimerkiksi nettikeskusteluihin tulee syötteitä monista tietolähteistä. Siksi on hienoa, että Yle tuottaa uutisia myös venäjäksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat