Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteinen media yhdisti voimansa vääristeleviä ja solvaavia sivustoja vastaan

Päätoimittajien julkilausuma muistuttaa, että luotettava väline vastaa sisällöstään – virheitä myöten.

Kulttuuri
 

Perinteiset tiedotusvälineet kampanjoivat tänään tiistaina yhdessä vastuullisen uutisoinnin ja mielipidekirjoittelun puolesta. Helsingin Sanomissa julkilausuma Luotettavan median puolesta ilmestyy sivulla A 14. Huolensa etenkin sosiaalisessa mediassa leviävään solvaamiseen ja suoranaiseen valehteluun ilmaisee kaikkiaan 22 päätoimittajaa.

”Sosiaalisessa mediassa yleisön tarkoituksenmukainen harhaan johtaminen on päässyt jo aika pahaan pisteeseen, ja haluamme reagoida siihen”, Kauppalehden päätoimittaja ja päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi sanoo.

Julkilausuma muistuttaa, että luotettava media vastaa julkaisemastaan sisällöstä, myös tekemistään virheistä. Ne oiotaan.

Toinen syy poikkeukselliseen julkilausumaan on etenkin maahanmuutosta ja turvallisuuspolitiikasta kirjoittaviin toimittajiin kohdistuva mustamaalaus.

”Viestimme on, että puolustamme henkilökuntaamme tarvittaessa”, Ahosniemi sanoo. ”Muutaman viime vuoden aikana trollaaminen on ollut hyvin vahvaa. Lisäksi on tullut erittäin pahoja toimittajiin kohdistuvia sanallisia uhkauksia.”

Ahosniemen mielestä sellaista ei tarvitse sietää ollenkaan.

Mitään yksittäisiä, tahallista vääristelyä harjoittavia tahoja julkilausumassa ei mainita.

Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on ollut pitkään lehdistönvapauden ykkösmaa.

”Meillä on paljon hyvää puolustettavaa”, Hesarin päätoimittaja Kaius Niemi muistuttaa.

Niemi puhuu medialukutaidosta: ”Olennaista on ymmärtää perinteisten viestinten ero suhteessa valesivustoihin, jotka toimivat ilman minkäänlaisia sitoumuksia journalistin ohjeisiin tai edes lainsäädäntöön ja esittävät silti itsensä ikään kuin tiedotusvälineinä.”

Julkilausuma korostaa, että luotettavat tiedotusvälineet pitävät kiinni median perustehtävästä: tarkistetun ja oikea-aikaisen tiedon tarjoamisesta suomalaisille, jotta he voisivat toimia aktiivisina kansalaisina.

”Jokaisella on oikeus mielipiteisiin, ja viestimilläkin on hyvin erilaisia mielipiteitä”, Kaius Niemi huomauttaa. ”Mutta mielipiteet ja faktat ovat kaksi eri asiaa. Valemedian tuottamassa disinformaation hetteikössä ne menevät helposti sekaisin.”

Mahdollisimman hyvin tarkistettujen faktojen perustalta kansalaiset voivat tehdä itse omia johtopäätöksiään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat