Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielen ailahtelu voi olla luovuuden ehto – Muusikot ja kirjailijat kertovat masennuksestaan tuoreissa kirjoissa

Ovatko uudet kirjat ja puheenvuorot merkki siitä, että tabut ovat sortumassa?

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta
Children of Bodomin kitaristilla Alexi Laiho kärsii ahdistuneisuushäiriöstä, joka on johtanut masennukseen, riehumiseen ja viiltelyyn, samoin krooniseen unettomuuteen.
Children of Bodomin kitaristilla Alexi Laiho kärsii ahdistuneisuushäiriöstä, joka on johtanut masennukseen, riehumiseen ja viiltelyyn, samoin krooniseen unettomuuteen. Kuva: Outi Pyhäranta

Syyskuussa 2008 yhdysvaltalainen David Foster Wallace hirtti itsensä talonsa pihalla Kaliforniassa. 46-vuotias juhlittu kirjailija oli sukupolvensa ääni.

Jo lapsena alkaneet paniikkihäiriöt ja muut psyykkiset vaikeudet eivät olleet estäneet häntä kirjoittamasta romaaneja ja esseitä. Silti ne vaikuttivat elämään ja tekivät siitä ajoittain sietämättömän.

Foster Wallace sai läpi uransa psykiatrista hoitoa ja lääkkeitä, mutta suhtautui niihin ristiriitaisesti. Hänestä etenkin masennuslääkkeet tylsyttivät luovuutta, ja hän jätti ne ajoittain syömättä, myös ennen itsemurhaansa. Taidetta varten Foster Wallace tarvitsi koko persoonallisuuttaan, myös tasapainotonta puolta. Tämä koitui hänen tuhokseen.

Metallibändi Children of Bodomin kitaristilla Alexi Laiholla, 36, on mielialalääkkeistä samanlaisia kokemuksia. Laihon ahdistuneisuushäiriö on vienyt masennukseen, riehumiseen ja viiltelyyn sekä unettomuuteen.

”En halunnut turruttaa itseäni lääkkeillä. Pelkäsin, että mun hulluus, mun ’edge’ otettaisiin pois”, hän sanoo Error-kirjassa, jossa 15 suomalaista kertoo mielenterveysongelmistaan.

Elina Järven, Tiina Hotin ja Olga Poppiuksen tuore teos perustuu haastatteluihin, joissa elämäänsä avaavat muun muassa masentuneet, anorektikot ja bulimikot sekä skitsofrenia- ja tarkkaavaisuushäiriödiagnoosin saaneet.

Taiteilijoita on mukana viisi, kaikki muusikoita: Alexi Laihon lisäksi laulajat Jonna ja Milana Misič, Maj Karma -yhtyeen keulakuva Herra Ylppö ja metallimuusikko Marko Annala.

Error-kirjan muusikot ovat jo aiemmin puhuneet mielenterveysongelmistaan julkisuudessa, toiset ovat myös tehneet niistä lauluja. Esimerkiksi masennuksesta kärsinyt Annala teki Mokoma-yhtyeelle kappaleen Sinne missä aamu sarastaa, joka kertoo tunteista kahden vuoden sairastamisen jälkeen.

Tänä keväänä aihe tuntuu olevan laajemminkin esillä. On kuin mielenterveyden järkkymiseen liittyvät tabut olisivat sortumassa. Sote-uudistuksen edetessä esimerkiksi suomalaisten kansantaudin eli masennuksen hoitokäytännöistä on alettu keskustella julkisuudessa.

Nyt kysytään, miksi tehokas varhainen hoito eli psykoterapia ei kuulu meillä julkisen terveydenhuollon piiriin, vaikka yli puolella työkyvyttömyyseläkkeen saajista perusteena ovat mielenterveyshäiriöt.

Samaan aikaan Error-antologian kanssa ilmestyy kirjailija Pauliina Vanhatalon teos Keskivaikea vuosi, jossa hän kertoo sairastumisestaan masennukseen ja siitä, mitä se opetti.

Vanhatalo on kertonut ymmärtäneensä vasta hoidon aikana introverttiä persoonallisuuttaan. Se vaikeuttaa pärjäämistä konkreettisen elämän tilanteissa, mutta on hänelle ominainen ”olemisen tapa”. Siksi Keskivaikean vuoden julkistus pidetään vain virtuaalisesti.

”Kirjan julkistus on aina tärkeää, mutta tämä on niin henkilökohtainen, että olisi tuntunut hankalalta seisoa ihmisten edessä kirja toisessa kädessä ja skoolailla masennukselleen”, Vanhatalo kertoo YouTube-palvelun videolla, jolla hän kutsuu katsojia Facebookin some-julkkareille.

Vanhatalo on löytänyt sosiaalisesta mediasta tavan lähestyä lukijoita. Vaikka on introvertti, hänen ei ole tarvinnut muuttaa persoonallisuuttaan kirjailijana.

Juuri tätähän David Foster Wallace pelkäsi. Kun niin tapahtui, kirjoittaminen ei enää onnistunut, ja se oli hänelle liikaa.

Error-kirjaan haastatellut eivät peittele haavoittuvuuttaan.

Laulaja Jonna ei kykene aina jarruttelemaan tunteitaan epävakaan persoonallisuushäiriön takia, mutta näkee siinä myönteisiäkin puolia: ”On vahvuus, että on paljon tunteita”, hän pohtii.

Myös Alexi Laihon mielestä luovuus ja mielenterveysongelmat mahtuvat samaan ihmiseen.

”En usko, että pystyisin ilman hulluutta tekemään näitä hommia. Jos kysytään, olisinko mä mieluummin hullu vai normaali, kyllä mä hullu olisin.”

Elina Järvi, Tiina Hotti ja Olga Poppius: Error – Mielen häiriöitä. Like. 248 s.

Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi – Muistiinpanoja masennuksesta. S&S. 237 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat