Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatikaanin lehti kiittelee Spotlight-elokuvaa ”kauhistuttavan todellisuuden” kohtaamisesta

Oscar-voittaja saa kehuja, kun se toi esiin lasten seksuaalisen hyväksikäytön katolisen kirkon sisällä.

Kulttuuri
 
MARIO ANZUONI / Reuters
Tuottaja Michael Sugar lähetti terveisiä paaville, kun Spotlight-elokuvan tekijäryhmä kävi lavalla ottamassa vastaan parhaan elokuvan Oscarin.
Tuottaja Michael Sugar lähetti terveisiä paaville, kun Spotlight-elokuvan tekijäryhmä kävi lavalla ottamassa vastaan parhaan elokuvan Oscarin. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Vatikaanin omistama sanomalehti L’Osservatore Romano on ottanut näkyvästi kantaa parhaan elokuvan Oscarin äskettäin voittaneen Spotlight-elokuvan sisältöön, kertoo The Guardian.

Tom McCarthyn ohjaama elokuva kertoo tositarinan Boston Globe -lehden toimittajista, jotka toivat esiin katolisen kirkon pappien harjoittaman järjestelmällisen seksuaalisen hyväksikäytön sekä asian ympärille kehittyneen salailukulttuurin.

Lehden arvio elokuvasta on erittäin positiivinen: se kiittelee elokuvaa pyrkimyksistä näyttää katolisen kirkon sisäiset väärinkäytökset.

Lehti julkaisi maanantaina etusivullaan pääkirjoituksen, jossa elokuvan kirjoitettiin olevan ”ei lainkaan katolisen kirkon vastainen”. Kirjoituksen mukaan elokuva esitteli kirkon puolustamassa itseään ”kauhistuttavan todellisuuden” edessä.

”Eivät kaikki hirviöt pukeudu papinkaapuun. Pedofilia ei johdu välttämättä siveyslupauksesta”, kirjoitti Lucetta Scaraffia pääkirjoituksessa. ”On kuitenkin käynyt selväksi, että kirkon sisällä jotkut ovat huolestuneempia kirkon imagosta kuin itse teon vakavuudesta.”

Spotlight kuvaa laajamittaista katolisen kirkon pappien harjoittamaa seksuaalisesta hyväksikäyttöä Bostonissa ja myös muualla maailmassa. Viranomaiset sulkivat vuosikymmenten ajaksi silmänsä, kun suuri määrä pappeja käytti hyväkseen satoja lapsia.

Asian julkisuuteen nostaneet toimittajat saivat vuonna 2003 Pulitzer-palkinnon.

Kun Spotlightin tuottaja Michael Sugar otti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä vastaan parhaan elokuvan Oscarin, hän toivoi kiitospuheessaan, että hyväksikäytöstä selvinneiden äänistä muodostuisi kuoro, joka resonoisi Vatikaaniin asti.

Hän osoitti viestinsä suoraan paaville: ”Paavi Franciscus: on aika suojella lapsia ja palauttaa usko.”

L’Osservatoire Romanon pääkirjoituksen tekijän mukaan tällainen vaatimus ”pitää nähdä positiivisena merkkinä”. ”Vielä on jäljellä uskoa kirkkoon, vielä on uskoa paaviin, joka jatkaa edeltäjänsä aloittamaa jälkien korjaamista.”

Spotlight näytettiin helmikuussa paavin asettaman uuden työryhmän jäsenille. Ryhmän tarkoituksena on taistella seksuaalista väkivaltaa vastaan katolisen kirkon sisällä.

L’Osservatore Romano -lehti on ollut Vatikaanin omistuksesta vuodesta 1861. Enää se ei ole lainkaan yhtä konservatiivinen kuin aiemmin.

Esimerkiksi vuonna 1960 se hyökkäsi vielä voimakkaasti Fellinin La Dolce Vita -elokuvan sisältämää ”irstailua” vastaan.

Viime vuonna lehti oli sitä mieltä, että uuden Star Wars -elokuvan konnat eivät olleet tarpeeksi pahoja. Vuonna 2012 L’Osservatore Romano ylisti Skyfall-elokuvaa ”äärettömän kauniiden Bond-tyttöjen” vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat