Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä naiset kuuluvat Wikipediaan – katso keitä HS:n lukijat ehdottivat

Kulttuuri
 

Helsingin Sanomat kysyi lukijoilta viime viikolla, ketkä naiset heidän mielestään pitäisi lisätä Wikipediaan.

Kysely liittyi uutiseen, jossa kerrottiin naistenpäivänä 8. maaliskuuta Kaisa-kirjastossa järjestettävästä Sata naista Wikipediaan -tapahtumasta, jossa kuka tahansa voi päivittää verkkotietosanakirjaa. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä suomenkielisestä Wikipediasta löytyvien biografia-artikkeleiden määrää, ja täydentää sieltä jo löytyvää naisiin liittyvää tietoa.

Lukijat ehdottivat Wikipediaan pääosin suomalaisia naisia yhteiskunnan eri alueilta. Mainintoja saivat myös muutamat ulkomaiset naiset, joilla ei ole vielä suomenkielistä sivua Wikipediassa. Lukijat nimesivät myös useita naisia, jotka Wikipediasta jo löytyvät, mutta joiden tiedot kaipaisivat täydennystä.

Naisten joukossa on esimerkiksi tieteentekijöitä, taiteilijoita, sekä ajankohtaisia ja historiallisia naisasianaisia.

Muiden muassa heidät haluttaisiin Wikipediaan:

Antti Hämäläinen
Reetta Kivelä (vas.) ja Maija Itkonen kehittivät uudenlaisen kauratuotteen.
Reetta Kivelä (vas.) ja Maija Itkonen kehittivät uudenlaisen kauratuotteen.

Reetta Kivelä: elintarviketieteiden tohtori ja runsasproteiinisen kauratuotteen, ”nyhtökauran” toinen kehittäjä. Nyhtökaurasta veikataan jo jauhelihan haastajaa. Kehitystyö pohjautuu osittain Kivelän väitöskirjaan. Kivelä valittiin viime joulukuussa Vuoden nuoreksi tutkijayrittäjäksi.

Stanisława Leszczyńska: (1896–1974): Auschwitzissa toiminut puolalainen kätilö, joka osallistui 3 000 lapsen synnytykseen. ”Uskomatonta rohkeutta ja päättäväisyyttä osoittanut nainen, joka teki työtään epätoivoisissa olosuhteissa ja uskalsi uhmata jopa itseään Mengeleä. Englanniksi juttu löytyy, mutta toivoisin samaa myös suomeksi”, lukija perustelee.

Kirsi Saarikangas (1960–): taidehistorian professori, dosentti, sukupuolentutkija, feministisen tilan tutkija sekä historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelman johtaja Helsingin yliopistossa.

Sirpa Räihä / HS
Kirsi Saarikangas
Kirsi Saarikangas

Koko Hubara (1984–): ”Tämän hetken kiinnostavin feministinen toimija, Ruskeat tytöt -blogin kirjoittaja, rodullistettua suomalaisuutta miettinyt aktivisti”, ehdotusta perustellaan.

Benjamin Suomela
Koko Hubara
Koko Hubara

Eira Laalahti (1921–): tamperelainen, 17-vuotiaana lottaliikkeeseen liittynyt vapaaehtoinen. Laalahti palveli lottatehtävissä muun muassa kaatuneiden evakuointikeskuksessa. Laalahden elämästä voi lukea täältä.

Terhi Majasalmi: naisten varallisuuteen keskittynyt valmentaja, sijoitusneuvoja ja yrittäjä.

Maarit Rossi: Kirkkonummella työskentelevä matematiikanopettaja ja opetuksen kehittäjä, joka on parhaillaan ehdolla maailman parhaaksi opettajaksi. Lue Rossin tuore haastattelu täältä.

Jukka Gröndahl / HS
Maarit Rossi
Maarit Rossi

Suvi Auvinen, toimittaja, bloggari ja omien sanojensa mukaan ”päivystävä anarkisti”. ”Suomalaisista anarkisteista luetellaan vain miehiä, maan näkyvin anarkisti on kuitenkin nainen eikä tästä ole Wikipediassa tavuakaan”, lukija perustelee.

Suvi Auvinen
Suvi Auvinen
Suvi Auvinen

Kathleen Hanna (1968–): Yhdysvaltalaisen, 90-luvulla vaikuttaneen feministisen punkrock-yhtye Bikini Killin laulaja, ”joka on myös riot grrrl -genren keulahahmoja. Toisin sanoen muusikko, feministi-aktivisti ja pienlehden tekijä, joka voimaannuttanut ja inspiroinut tyttöjä sekä muita ympäri maapalloa”, lukija perustelee.

Maikki Karisto: ”Löysi uudelleen noin 1 000 vuotta unohtuneena olleet suomalaiset lautanauhatekniikat, mm. puolikaskierrot ja tuppilohulpiot. Hän standardoi selkeän tavan kuvata lautanauhan valmistusohjekaaviota”. Julkaissut lautanauhoista kirjoja.

Helmi Tengén (1875–1971): ”Ensimmäinen naispuolinen veistonopettaja, tasa-arvon uranuurtaja, ’tulisieluinen taistelija’”, lukija perusteli. ”Yksi Suomen tunnetuimpia naisasianaisia. Tunnetaan erityisesti siitä, että oli väitetysti väitetysti ensimmäinen suomalainen nainen, joka sai ajokortin, ja myös huolsi. Oli aktiivinen naisasialiikkeessä, mutta taisteli sukupuolirooleja vastaan myös yksityiselämässä. Oli veistonopettaja aikana, jolloin tehtävää hoitivat vain miehet. Tai siis, niinhän se taitaa olla nykyäänkin”, kirjoitti toinen Tengénia ehdottanut.

Outi Pyhäranta
Maija Hirvanen
Maija Hirvanen

Maija Hirvanen, helsinkiläinen koreografi ja taiteilija. ”Soolo- ja ryhmäesitysten lisäksi Hirvanen on tehnyt yhteistyötä ja projekteja muiden taiteilijoiden ja tahojen kanssa. Hänen työnsä on kiertänyt laajasti sekä kansainvälisesti että Suomessa”, Hirvasen nimennyt lukija kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat