Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolan televisio hyökkää ”kansaa loukkaavia” elokuvia vastaan – kohteena Suomessakin suosittu Oscar-voittaja Ida

Kulttuuri
 
Cinema Mondo
Puolan kansallismielisten arvostelema Ida voitti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin vuosi sitten.
Puolan kansallismielisten arvostelema Ida voitti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin vuosi sitten. Kuva: Cinema Mondo

Vuosi sitten Oscarin voittanut Ida-elokuva on joutunut poliittisen myrskyn silmään Puolassa.

Kiistely nousi pintaan elokuvan tv-esityksestä viime viikon torstaina. Elokuvan esitti Puolan yleisradioyhtiö TVP:n kanava. Yleisradioyhtiö TVP on ollut viime kuukaudet kansallismielisen Laki ja oikeudenmukaisuus (PiS) –puolueen käsissä. Puolue voitti vaalit ylivoimaisesti viime vuoden lopulla.

Ennen elokuvaa yleisradioyhtiö ajoi ulos erillisen 12-minuuttisen ohjelman, jossa elokuva arvosteltiin. Ohjelmassa esiintyneet kommentaattorit pitivät Idaa historiaa vääristelevänä ja puolalaisvastaisena. Elokuvan myös nähtiin loukkaavan Puolan kansaa.

Lisäksi todettiin, että Ida olisi voittanut Oscarin pelkästään siksi, että sen näkemykset ovat juutalaismyönteisiä.

Tv-yhtiön toimintaa ovat kritisoineet tuoreeltaan Puolan elokuvaohjaajien liitto, puolalaiset elokuvakriitikot sekä Euroopan elokuva-akatemia. He ovat arvostelleet myös tapaa, jolla kommenttiohjelma oli toteutettu. Lisäystä ei ollut heidän mukaansa selvästi eroteltu itse elokuvasta.

Ida kertoo nunnakokelas Idasta 1960-luvun Puolassa. Nuoren naisen tarinan kautta käydään läpi Puolan lähihistorian kipupisteitä kommunistiajan oikeudenkäynneistä sotavuosien juutalaisvainoihin. Juutalaisvainot sodanaikaisessa Saksan miehittämässä maassa ovat olleet vuosikymmeniä kuuma peruna Puolassa.

Elokuva on Suomessakin monille tuttu, sillä elokuvaa on esitetty meillä teattereissa pitkään ja se sai hyvin suopeita kritiikkejä.

Elokuva voitti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin viime vuonna. Elokuvan on ohjannut pitkään Britanniassa asunut Paweł Pawlikowski.

Elokuva valmistui jo 2014. Ohjaaja Pawlikowskin mukaan Puolan kansallismieliset tahot eivät ensin kiinnittäneet elokuvaan mitään huomiota.

”Elokuva oli mustavalkoinen, tehty ilman tähtinäyttelijöitä ja taide-elokuva.”, Pawlikowski kertoo elokuvalehti Varietylle.

”Kun elokuva sitten alkoi saada maailmanlaajuista huomiota ja Oscarkin näytti mahdolliselta, he alkoivat käyttää sitä omaksi edukseen, osana pelkoon ja kriisiajatteluun perustuvaa vaalikampanjaansa. Sitä alettiin kutsua puolalaisvastaiseksi.”

Mustavalkoinen Ida on ollut Suomessa suosittu. Meillä elokuva keräsi ensin pitkään täysiä saleja festivaalinäytöksissä. Kaupalliseen ensi-iltaan elokuva tuli helmikuussa 2015 ja siitä asti elokuva on ollut elokuvateatteriohjelmistossa Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat