Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bob Dylan myi salaisen arkistonsa – Tulsan yliopisto osti jättikokoelman miljardöörin avulla

Legendaarinen lauluntekijä kertoo olevansa ylpeä saadessaan arkistonsa Woody Guthrien ja amerikkalaisten alkuperäiskansojen kokoelman yhteyteen

Kulttuuri
 
Dylan-arkistoon kuuluu esimerkiksi lauluntekijän Waldorf Astoria -hotellin paperille nakuttelema Chimes of Freedom -sanoitusversio, jossa on myös levyttämättömiä riimejä. Kuvakaappaus bobdylanarchive.com -verkkosivulta.
Dylan-arkistoon kuuluu esimerkiksi lauluntekijän Waldorf Astoria -hotellin paperille nakuttelema Chimes of Freedom -sanoitusversio, jossa on myös levyttämättömiä riimejä. Kuvakaappaus bobdylanarchive.com -verkkosivulta.

Tulsan yliopisto on saanut kokoelmiinsa lauluntekijä Bob Dylanin odotettua laajemman arkiston. Asiasta kertoi keskiviikkona yliopiston lisäksi myös New York Times, jonka toimittaja sai tutustua Dylanin (s. 1941) arkistoon ennen kaupan julkistusta.

New York Times arvioi salaisen kauppasumman olevan reilusti yli 10 miljoonaa euroa. Kaupan rahoitti öljyalalla rikastunut tulsalainen miljardööri George Kaiser (s. 1942) perhesäätiönsä kautta.

Dylanin päätökseen vaikutti epäilemättä se, että samat tahot ovat aikaisemmin ostaneet ja laittaneet esille Dylanin sankarin, folk-legenda Woody Guthrien (1912–1967) arkistomateriaalia.

”Olen iloinen, että kaikki nämä vuodet kokoamani arkisto on lopulta löytänyt kodin ja tulee olemaan esillä Woody Guthrien teosten ja Amerikan alkuperäiskansojen arvokkaiden esineiden kanssa. Se tuntuu järkeenkäyvältä ja on suuri kunnia”, Dylan sanoo lausunnossaan.

Arkiston musiikkiosuuksissa on nuoren Dylanin nauhoitus vuodelta 1959 sekä esimerkiksi julkaisemattomat konserttitallenteet Torontosta vuodelta 1980 ja New Yorkista vuodelta 1993.

Dylan on koonnut arkistoonsa runsaasti muistiinpanoja kehitteillä olleista sanoituksista. Esimerkiksi Subterranean Homesick Bluesin sanoitusluonnos löytyy arkistosta työnimellä Look Out Kid. Myöhemmin laulusta tuli Dylanin suuria klassikoita:

Varsinainen aarreaitta paljastuu muistikirjoista, jotka ovat täynnä Blood on the Tracks -levylle päätyneiden sanoitusten varhaisversioita. Esimerkiksi Tangled Up in Blue -sanoituksessa on ollut aluksi riimejä kuten Wish I could lose / these dusty sweatbox blues. Myöhemmin Dylan esitti kappaletta käsikirjoittamassaan ja ohjaamassaan Renaldo ja Clara -elokuvassa seuraavasti:

Dylanin työtapa saa arkistosta runsaasti valaistusta. Pelkästä Dignity-laulusta löytyy New York Timesin mukaan 40 sivun verran sanoitusluonnoksia. Mukana on myös kaikkien Time Out of Mind -levyn sanoitusten luonnokset.

Lisäksi mukana on luonnoksia ja muistiinpanoja esimerkiksi Tarantula-romaania, Eat the Document -dokumenttia sekä Renaldo ja Clara -elokuvaa varten. Dokumenteissa on lisäksi Dylanin allekirjoittamia sopimuksia ja hänen säilyttämiään esineitä ja vaatteita, kuten lompakko, jossa on yhä Johnny Cashin puhelinnumero ja Otis Reddingin käyntikortti sekä nahkatakki, joka päällään hän esiintyi Newportin folk-festivaalilla rockyhtyeen kera folkpuristien kauhuksi vuonna 1965. Kokokelma sisältää myös Dylanin soittimia.

Arkistossa on kaikkiaan yli 6000 kohdetta, joista vasta noin tuhat on siirretty Tulsaan. Koko arkiston siirtäminen ja järjestäminen kestää arvioiden mukaan noin kaksi vuotta. Dylan-arkisto aiotaan myös digitalisoida tutkijatyön helpottamiseksi.

Dylanista on kirjoitettu satoja kirjoja ja akateemisia tutkimuksia. On selvää, että arkiston saaminen tutkijakäyttöön tulee mullistamaan Dylan-tutkimuksen.

Arkistolle haetaan nyt erillistä kuraattoria ja henkilökuntaa. Ensimmäisten julkisten näyttelyjen ajankohdasta kerrotaan myöhemmin tänä vuonna. Dylan-arkistolle aiotaan järjestää pysyvä näyttelytila Woody Guthrie Centerin lähelle Tulsan Brady Arts Districtissä.

Dylan-arkiston kotisivut avattiin tänään keskiviikkona. New York Timesin laaja artikkeli aiheesta löytyy tästä linkistä.

Juha Metso
Bob Dylanilla on taas aihetta hymyyn, kun hän sai arkistonsa Woody Guthrie -arkiston yhteyteen. – Kuva Pori Jazz -esiintymisestä heinäkuulta 2014.
Bob Dylanilla on taas aihetta hymyyn, kun hän sai arkistonsa Woody Guthrie -arkiston yhteyteen. – Kuva Pori Jazz -esiintymisestä heinäkuulta 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat