Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nigiri, sutina ja vatuloida ovat nyt sanakirjassa – testaa, tunnetko uusien sanojen merkitykset

Lisättyjen sanojen joukossa on monia uuden ajan ilmiöitä, kuten hybridisota ja kotoutumiskoulutus

Kulttuuri
 
Fakta

Haettuja ja toivottuja uusia tulokkaita

 ajantaju

 asiakaspaikka

 buutata

 chillata (myös muoto chillailla)

 hiuslenkki

 jargon

 kahvikone

 kiistakumppani

 misantropia

 proaktiivinen

 sutina

 tuplaantua

Kielitoimisto seuraa yhä tarkemmin, millainen sanasto suomalaisia kiinnostaa.

Alkuviikosta internetiin ilmestyi päivitetty versio Kielitoimiston sanakirjasta. Sanakirja on ollut ilmaiseksi kaikkien käytettävissä marraskuusta 2014.

Kielitoimistolla on kuukausittaiset tilastot siitä, mitä sanoja ihmiset hakevat sanakirjasta eniten. Listat ovat osoittaneet, että runsaasti haettujen sanojen joukossa on paljon myös sellaisia, joita sanakirjassa ei vielä ole. Lisäksi Kielitoimisto on saanut ehdotuksia lisättävistä sanoista.

Alla olevalla HS:n testillä voit kokeilla, tunnistatko lisättyjen sanojen merkitykset. Juttu jatkuu testin alla.

Nyt moni toivottu sana on löytänyt tiensä Kielitoimiston sanakirjaan. Uusien sanojen joukossa on sekä yleiskielisiä eli virallisiinkin teksteihin sopivia että rennompia ilmaisuja.

Yleiskieltä edustavat muun muassa ajantaju, kiistakumppani ja misantropia. Sen sijaan buutata ja sutina on merkitty arkityylisiksi ja chillata slangiksi.

”Joku on jo ehtinyt kysyä, miksi esimerkiksi chillata-verbi on otettu sanakirjaan. Yksi syy on, että sitä on haettu sanakirjasta”, kertoo Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros.

Hän tähdentää, etteivät hakuyritykset ja toiveet yksinään ole riittäviä perusteita. Sanakirjan toimitus arvioi edelleen, mitkä sanat kannattaa ottaa mukaan.

Kielitoimisto tarkkailee yhä myös itsenäisesti sanaston kehitystä ja eri sanojen yleisyyttä.

Hyönteisruokaa voidaan valmistaa esimerkiksi jauhomadoista.
Hyönteisruokaa voidaan valmistaa esimerkiksi jauhomadoista.

Uusista ilmiöistä sanakirjaan on otettu muun muassa hybridisota, hyönteisruoka ja kotoutumiskoulutus. Lisäksi mukana on erikoiskahvi, kuva(n)kaappaus, selfie, uhriutua ja virtuaalivaluutta.

Arkisempaa sanastoa edustavat hulabaloo, sheivata ja trollata sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk) esiin nostama vatuloida.

Sanakirjan päivittäminen ei ole pelkkää sanojen lisäämistä.

Kielitoimiston sanakirjassa on nyt suurin piirtein 700 uutta sanaa, mutta samalla noin 1 400 sana-artikkeliin on tehty muutoksia tai täydennyksiä.

Juha Metso
Selfie on ihmisen itsestään ottama valokuva, jossa voi olla muitakin. Kuvassa selfien ottajia Provinssirockissa viime kesäkuussa.
Selfie on ihmisen itsestään ottama valokuva, jossa voi olla muitakin. Kuvassa selfien ottajia Provinssirockissa viime kesäkuussa.

Vanhan artikkelin muokkaukseen voi olla monia syitä, kuten sanan merkityksen laajeneminen tai suosituksen muutos.

Esimerkkinä merkityksen laajenemisesta Grönros mainitsee puolittaa-verbin: jos hallitus lupaa puolittaa työttömyyden, kyse ei ole halkaisemisesta sinänsä vaan vähenemisestä puoleen.

Suositukset ovat päivittyneet muun muassa siten, että kun ennen hyväksyttiin vain taivutusmuodot arkkitehtia ja kompromissia, nyt sopii kirjoittaa myös arkkitehtiä ja kompromissiä.

Joskus vanhat sana-artikkelit poikivat uusia. Esimerkiksi hämmentävä ja kuluttua ovat nyt myös erillisiä artikkeleja, koska käyttäjät eivät ole aina osanneet etsiä niitä sanojen hämmentää ja kulua kohdalta, Grönros kertoo.

Hakusanatilastot tarjoavat Kielitoimistolle paljon mielenkiintoista tietoa sanakirjan käytöstä. Haetuimmissa sanoissa voi näkyä ajankohtaisten ilmiöiden lisäksi vuodenaikojen vaikutus.

Joulu- ja tammikuun haetuin sanakirjassa esiintyvä sana oli uudenvuodenaatto. Helmikuussa voiton vei tolkku. Syyksi voi veikata presidentti Sauli Niinistön puhetta ”tolkun ihmisistä”.

Koska sanakirjan päivitykset lyötiin lukkoon jo viime vuonna, rakennetta tolkun ihminen ei ole artikkelissa ainakaan vielä.

”Pitää varmaan lisätä seuraavaan versioon”, Grönros pohtii.

Sanakirja on osoitteessa www.kielitoimistonsanakirja.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat